Žinia, kad medicininės atliekos laikomos pavojingomis ir turi būti atitinkamai utilizuojamos. Atskiros medicininių ir pavojingų atliekų tvarkymo taisyklės taikomos medicinos centrams ir kitoms įstaigoms, dirbančioms su medicininėmis ir pavojingomis atliekomis.

Tačiau kai kurie panevėžiečiai nelabai atsakingai elgiasi su panaudotomis vienkartinėmis medicininėmis kaukėmis, pirštinėmis – jos voliojosi prie didžiųjų prekybos centrų, prie atliekų konteinerių. Jas surenka ir dar kartą naudojasi socialiai remtini žmonės, kurie neišgali nusipirkti apsaugos priemonių karantino metu.

Juolab kad draudimai dėvėti kaukes galioja visiems, net ir tiems, kurie neturi pinigų nusipirkti apsaugos priemonių, o baudos už tai, kad neturi ir nedėvi medicininės kaukės – nemažos.

Pasibaisėjo vaizdu

Į naujienų portalą JP kreipėsi panevėžietė Martgarita, kuri stebėjosi pamatytų vaizdu šaliai jos daugiabučio esančių šiukšlių konteinerių.

„Matyt kažkas išmetė panaudotas medicinines kaukes, vienkartines pirštines. Taip ir turėtų būti. Tačiau tas kaukes iš konteinerio tiesiog iškrapštė benamis. Apžiūrėjo ir, kaip niekur nieko, užsidėjo medicininę kaukę ant veido. O rastas pirštines įsikišo sau į striukės kišenę. Pasibaisėjau. Nejau nėra vietų, kur galima būtų atsikratyti jau panaudotomis apsaugos priemonėmis. Aš pati, panaudojusi kaukę, sukarpau ją ir tik tada išmetu“, – pasakojo moteris.

Be to, tokių atliekų nuotraukų pasatoriomis dienomis galima buvo pamatyti ir socialiniuose tinkluose: panaudotos medicininės kaukės mėtosi prie prekybos centrų, šiukšliadėžių.

Būtina dalinti

Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas, išgirdęs, jog padaugėjo atvejų, kai asocialūs žmonės dėvi jau panaudotas kaukes, buvo konkretus.

„Vargšais, benamiais turėtų pasirūpinti Panevėžio miesto savivaldybė ir jai pavaldžios socialinės įstaigos. Jiems būtina dalinti apsaugos priemones, kad nebūtų naudojamos jau panaudotos. Toks elgesys – infekcijos židinys. Italai, ispanai, JAV elgiasi kitaip ir tokiems žmonėms dalina apsaugos priemones, kad jie apsisaugotų patys ir taip apsaugotų kitus“, – teigė ligoninės vadovas.

Elgtis turi atsakingai

Tuo tarpu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento vadovas Eugenijus Vilčinskas mano, kad patys žmonės turėtų elgtis atsakingiau.

„Panevėžiečiai neturėtų mėtyti jau dėvėtas apsaugos priemones kur tik papuola. Juolab juk net nežinome, kas jas dėvėjo. Tai labai pavojinga, nes užkratas gali pasklisti nauja banga. Socialiai remtinais asmenimis turi pasirūpinti Socialinių paslaugų centrai. Juk yra žinomi asmenys, kurie neturi gyvenamosios vietos“, – svarstė A. Vilčinskas.

Atliekas degina

Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro (PRATC) vadovas Gintautas Ulys patiikkino, kad visos atliekos, išmetamos į buitinių atliekų konteinerius, yra vežamos į sąvartyną netoli Dvarininkų kaimo Panevėžio rajone.

„Jame atliekos yra automatizuotu būdu smulkinamos, sijojamos, ištraukiant metalą, žemes ir dar išrūšiuojamos atskiriant plastiką. Po rūšiavimo atliekos, kurios netinka perdirbimui, yra sudeginamos. Ten pat sunaikinamos ir panaudotos vienkartinės medicininės kaukės“, – paaiškino G. Ulys.

Prašo elgtis atsakingiau

PRATC vadovo nuomone, šalyje įvedus rekomendaciją viešose vietose dėvėti apsaugines kaukes ir pirštines, svarbu nepamiršti, kaip panaudojus, taisyklingai šiomis priemonėmis atsikratyti, kad virusai nepasklistų dar plačiau.

„Juk primenama, kad vienkartinės kaukės, respiratoriai ir pirštinės yra skirti naudoti tik vieną kartą. Todėl priemonių mėtyti bet kur – negalima. Žmonės turi elgtis atsakingai. Juk nenorime užsikrėsti. Suprantu, kad negalima pamokyti žmonių, bet, juk taip paprasta panaudotą apsaugos priemonę išmesti saugiai, kad ja nebūtų galima vėl pasinaudoti. Panaudotas apsaugos priemones – kaukes, respiratorius, pirštines iš pradžių reikia įdėti į maišelį, jį užrišti ir tik tada išmesti“, – aiškino G. Ulys.

Pagalba senjorams

Panevėžio savivaldybės tinklalapyje yra nurodyta, kaip elgtis senjorams bei žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis. Jiems, paskelbus pandemiją, išeiti iš namų tapo pavojingiausia. Tai rodo COVID-19 statistika Lietuvoje.

Todėl Savivaldybė prašo visų gyventojų apie galimą pavojų perspėti savo vyresnius giminaičius, draugus, kaimynus, paraginti juos kuo daugiau laiko praleisti namie, nevaikščioti po parkus, nesilankyti parduotuvėse, nesinaudoti viešuoju transportu.

Vyresnių gyventojų giminaičių bei kaimynų taip pat prašoma padėti jiems apsirūpinti maistu, kitomis būtinomis priemonėmis ar išnešti šiukšles – griežtai vengiant tiesioginio kontakto. Jei senjoras neturi artimųjų, į kuriuos galėtų kreiptis pagalbos, – padės Socialinių paslaugų centras (tel. 8 619 88435).

Rūpinasi Nakvynės namų gyventojais

Tačiau nekalbama apie skurdžius nelaimėlius, kurie neturi gyvenamosios vietos. Jie mažiausiai apsaugoti ir dažniausiai juos galima sutikti prie šiukšlių konteinerių bei prašančių išmaldos prie prekybos centrų.

Pasiteiravus, kaip apsaugos priemonėmis aprūpinami tokie žmonės, Panevėžio miesto savivaldybės Sveikatos poskyrio vedėjas Mindaugas Burba pasiūlė kreiptis į Komunikacijos skyrių.

Į pateiktus klausimus vis dėlto atsakė Socialinių paslaugų centro (SPC) direktorė Lina Kazokienė.

„SPC rūpinasi socialinių paslaugų gavėjais – nakvynės namų gyventojams išdalino kaukių (medicininių ir įstaigos darbuotojų pasiūtų), išdalinta dezinfekcinio skysčio, papildomai muilo. Kiti paslaugas gaunantys asmenys, kuriems teikiama pagalba namuose, pagal poreikį ir prašymą aprūpinami siūtomis arba medicininėmis kaukėmis. Ne visiems socialinių paslaugų gavėjams šios priemonės reikalingos, kadangi jie iš namų neina dėl karantino arba sveikatos, tad naudojasi socialinių darbuotojų paslaugomis. SPC vadovaujasi operacijų vadovo sprendimais, Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis – pagal jas planuoja ir organizuoja aprūpinimą apsaugos priemonėmis darbuotojams ir paslaugų gavėjams, – sakė L. Kazokienė.

Pasak SPC vadovės, prieš Velykas buvo išdalinta 200 vienkartinių kaukių, prisijungiant prie Panevėžio miesto savivaldybės iniciatyvos ir norint atkreipti dėmesį į būtinumo jas dėvėti svarbą.

Paslaugų gavėjams nuo karantino pradžios SPC išdalino 150 veido kaukių, 10 respiratorių, 50 vnt. ūkiško muilo, 400 vienkartinių pirštinių, 7 litrus rankų dezinfekanto.

„Noriu pabrėžti, kad buitines atliekas jų susidarymo vietoje, taip pat ir naudotas asmens apsaugos priemones, panaudotas vienkartines servetėles surenkame į specialų konteinerį, į kurį įdėtas skysčiams nepralaidus maišas. Atsižvelgus į informaciją žiniasklaidoje, kad apsauginės priemonės galimai surenkamos iš konteinerių, paprašėme darbuotojų išmesti jas perkirpus ar kitaip sugadinus, vengiant pakartotinio naudojimo“, – teigė socialinės įstaigos vadovė.