Nauja stotis bus statoma pagal vieno žymiausių Lietuvos architektų, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Rolando Paleko projektą.

Sutartį pasirašė Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna ir bendrovės „Baltisches Haus“ direktorius Audrius Masionis.

Dovana miestui

Bendrovės „Baltisches Haus“ direktorius A. Masionis naujienų portalui JP aiškino, kodėl verslas imasi tokio projekto ir ruošiasi miestui dovanoti naujos autobusų stoties techninį projektą.

„Panevėžio mieste savo veiklą vykdome jau daugiau nei dvidešimtmetį kurdami erdves vietos verslui ir prisidėdami prie infrastruktūros gerinimo. Taip pat esame ir sklypo bei prekybos centro, esančio šalia dabartinės autobusų stoties, valdytojai. Mums svarbu, kad kaimynystėje esanti autobusų stoties teritorija būtų tvarkinga ir patraukli miestiečiams bei miesto svečiams, o pati stotis išliktų šioje vietoje. Techninį projektą norėtume įteikti kaip paramą miestui ir tokiu būdu užtikrinti, kad erdvė greta mums priklausančio prekybos centro būtų kokybiškai sutvarkyta“, – teigė jis.

Vizualizacija

Centras taps patrauklesnis

Pasak A. Masionio, autobusų stoties projektas gali būti katalizatorius ir tolesnei centrinės Panevėžio dalies plėtrai.

„Juk labai svarbu, kad miesto centrinės erdvės būtų patrauklios, o didžioji jų dalis atitektų pėstiesiems, dviratininkams. Ji turi tapti draugiškesnės panevėžiečiams. Kad ta erdvė taptų patrauklesnė po naująja autobusų stotimi, pagal techninę užduotį, bus įrengta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Tuomet skveras ir visa autobusų stoties erdvė nebus apsupta automobilių“, – aiškino A. Masionis ir tęsė:

„Techninio projekto parengimas gali užtrukti 6-7 mėnesius. Tada tartis dėl statybos leidimo ir skelbti viešuosius pirkimus dėl rangos darbų pirkimo. Kol kas apie kainas nenorėčiau kalbėti, nes šiame etape apie kainas kalbėti būtų sudėtinga.“

Prasidės projektavimo darbai

Panevėžio savivaldybės administracijos direktorius T. Jukna pasidžiaugė pasirašyta sutartimi ir sakė:

„Su šio projekto idėja panevėžiečiai susipažino jau 2016 metais. Jis miesto gyventojų išrinktas labiausiai laukiamu miesto atnaujinimo projektu, teritorijos sutvarkymo koncepcija ir jos detalusis planas sulaukė pritarimo Panevėžio miesto architektūros ir urbanistikos ekspertų taryboje. Po sutarties pasirašymo prasidės projektavimo darbai. Jie gali užsitęsti iki metų pabaigos. Tada bus išimtas leidimas statybai, o nuo 2021 metų pradžios bus pradėti vykdyti rangos darbai. Manau, kad iki kitų metų gegužės mėnesio jau turėsime sutartį su rangovais, kurie ir pradės darbus, o 2022-2023 metais vyks naujos autobusų stoties statybos. Autobusų stoties ir požeminė aikštelė preliminariai gali kainuoti iki 3 mln. eurų.“