Keturis kartus skelbtą konkursą Nepriklausomybės aikštei sutvarkyti laimėjo įmonė „Statkorpas“, už tokius darbus užsiprašiusi 1,9 mln. eurų. Tai yra dvigubai daugiau, nei Savivaldybė dar prieš keletą metų planavo išleisti šiam projektui.

Nepriklausomybės aikštei rekonstruoti dar 2017-ųjų pavasarį Vidaus reikalų ministerija skyrė 747 tūkst. eurų. Pridėjusi dalį biudžeto lėšų, Savivaldybė tuomet tikėjosi aikštę sutvarkyti už maždaug 812 tūkst. eurų.

Pasak šio projekto vadovo Tado Stanikūno, sumą prireikė koreguoti, kai kelis kartus skelbti konkursai nesulaukė susidomėjusiųjų.

„Šiuo metu situacija tokia, kad savivaldybėms kainas diktuoja rangovai. Bent jau gerai, kad konkurse sulaukėme ne vieno dalyvio ir galėjome rinktis pasiūliusį mažiausią kainą“, – mano T. Stanikūnas. Rangos sutartį su įmone „Statkorpas“ Savivaldybė pasirašė praėjusią savaitę. Šiomis dienomis įmonė dar turi pateikti rangos darbų užtikrinimo dokumentą.

Kviesis archeologus

Pagal parengtąjį projektą turėtų būti sutvarkyta visa Nepriklausomybės aikštės erdvė tarp Muzikinio teatro ir Švč. Trejybės bažnyčios. Centrinėje dalyje vietoje avarinės būklės, neveikiančio fontano suplanuotas naujas grindinis, suprojektuotos naujos želdinių zonos, suoliukai, atnaujintas apšvietimas. Projekte numatyta rekonstruoti ir aikštės prieigas iki pat Klaipėdos ir Ramygalos gatvių sankryžos. „Žaidimų aikštelių šitoje erdvėje nesuprojektuota, bet atsiras poilsio zonos, patrauklios ir jaunimui, ir senjorams“, – tvirtino T. Stanikūnas.

Pagal rangos darbų sutartį Nepriklausomybės aikštei sutvarkyti duotas 14 mėnesių terminas, bet su galimybe jį pratęsti du kartus po tris mėnesius.

„Ten nebus taip paprasta, kad ateina statybų įmonė ir iš karto dirba. Zona patenka į istorinę miesto dalį, prieš statybos darbus turės būti atlikti archeologiniai tyrinėjimai. Reikės užtikrinti ir žmonėms galimybę per visą rekonstrukcijos laiką patekti į bažnyčią“, – teigė projekto vadovas.

Konkursų maratonas

Statybininkų tvoromis šią vasarą bus užtvertas ir Skaistakalnio parkas. Rangos sutartį dėl jo rekonstrukcijos Savivaldybė gruodį pasirašė su bendrove „Dujotiekio statyba“. Šioji 29,7 ha teritoriją sutvarkyti apsiėmė už 3 mln. eurų.

I. Stulgaitės-Kriukienės nuotr.

Dar 2017-aisiais buvo skelbiama, jog Panevėžiui skirta beveik 1,85 mln. eurų ES ir valstybės lėšų Skaistakalnio parkui su prieigomis atnaujinti, o 150 tūkst. eurų prisidės Savivaldybė. Tuomet planuota, jog parkas bus sutvarkytas iki 2019 metų pabaigos.

Visgi tokios prognozės pasirodė pernelyg optimistinės. Rangovų paieškos užtruko pusantrų metų.

Pirmą kartą konkursą rangovams Savivaldybė paskelbė 2018-ųjų vasarą. Tąkart dėl statybų kompanijų užsiprašytų didelių kainų atmesti visi pasiūlymai. Pakartotiniame konkurse sulaukta tik vieno kandidato, nusiteikusio tvarkyti parką, tačiau ir jo pageidaujama kaina Savivaldybei pasirodė neįkandama. Trečiasis bandymas ieškoti rangovų už priimtiną sumą pasibaigė fiasko – nesulaukta nė vieno pasiūlymo.

Galop Savivaldybė sutiko padidinti savo indėlį ir konkursas buvo skelbiamas ketvirtą kartą. Pasak T. Stanikūno, Skaistakalnio parke jau pradėti želdynų tvarkymo darbai. „Skaistakalnio parkui savitumo suteikia jo senieji medžiai. Jie tikrai išliks. Nebus daroma didelė intervencija į parko augmeniją, bet yra vietų, kur prigriuvę vėjavartų, beverčiai netvarkingi medžiai“, – teigė projekto vadovas.

Skaistakalnio parko atnaujinimo projekte numatytos žaidimų zonos, treniruokliai, iš esmės pasikeis pėsčiųjų tiltas, jungiantis parką su Sporto gatve, – bus pritaikytas neįgaliesiems, dviratininkams. Pagal Savivaldybės pasirašytą rangos darbų sutartį parko sutvarkymo darbai turėtų būti baigti per pusantrų metų.