Darbų pabaiga – kitąmet

Krekenavos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bazilikos klebonas Gediminas Jankūnas naujienų portalui JP pasakojo, kad Krekenavos bazilika yra vienas iš Jono Pauliaus II piligrimų kelio objektas.

„Beveik 4,5 mėnesio dirbome su popieriais, kol buvo parengtas projektas. Jį patvirtinus gavome finansavimą 1,7 mln. eurų. Prasidėjo Krekenavos bazilikos remonto ir rekonstrukcijos darbai, kuriuos planuojame užbaigti kitąmet liepos mėnesį. Tačiau, jau kaip dabar supratome, darbai gali užsitęsti ir bus baigti iki 2020 metų pabaigos. Svarbu, kad jie būtų baigti ir Krekenavos šventovė nušvistų šviežiomis spalvomis“, – kalbėjo dvasininkas.

Remonto reikėjo

Pasak Krekenavos bazilikos klebono, darbai prasidėjo nuo stogo keitimo darbų.

„Stogas bus perdengtas naujomis medžiagomis – variu. Po to restauruosime sienas, kad jos galėtų kvėpuoti ir nedrėktų. Taip pat bus restauruoti bažnyčios bokštai ir įrengti patogus laiptai. Viename bokšte įrengsime apžvalgos aikštelę. Iš šio bokšto atsivers puikus vaizdas į Krekenavos miestelį ir jo apylinkes. Be to, bus galima apžiūrėti ir ten kabančius varpus, kurių vienas – pats seniausias Panevėžio regione ir datuojamas XVII a.“, – pristatinėjo šventovės darbus klebonas G. Jankūnas ir tęsė:

„Bažnyčios viduje keisime grindys. Jos bus padengtos klinkerio (keramikos rūšis) medžiaga. Viduje bus restauruoti bazilikos skliautai – juos dažysime. Pagaminsime naujus suolus, kurie bus pritaikyti aukštesnio ūgio žmonėms. Beje, pamiršau pasakyti, kad izoliuosime nuo drėgmės bazilikos pamatus. Krekenavos bazilika remontuojama kapitališkai. Jau labai reikėjo šventovei remonto.“

Restauruojamas stebuklingas paveikslas

Krekenavos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bazilikos klebonas G. Jankūnas naujienų portalui JP pasidžiaugė dar vienu darbu.

„Iki remonto pabaigos planuojamas restauruoti stebuklingas Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslas. Jis šiuo metu restauruojamas Prano Gudyno restauravimo centre. Po restauracijos jis vėl papuoš baziliką. Beje, kol vyksta remonto darbai bazilikoje šv. Mišios aukojamos parapijos namų didžiojoje salėje“ – aiškino dvasininkas.