Rado seniausią grindinį

Panevėžio kraštotyros muziejaus archeologas Dovilas Petrulis naujienų portalui JP patikslino, kokie radiniai rasti kasinėjimų metu.

„Laisvės aikštėje po kultūriniu sluoksniu surastas senovinis grindinys – jo liekanos. Senovinis grindinys – XVII-XVIII amžiaus. Tai tikrai pats seniausias grindinys atrastas per detaliuosius kasinėjimus. Turime ir kitų radinių: arklio pasaga, keramikinės šukės, titnaginis skiltuvas, XVII a. antros pusės moneta. Senas grindinys išklotas netaisyklingos formos lauko akmenimis, surištais smulkiais, mažais akmenukais. Jie per laikmetį subyrėjo ir grindinio rišamosios medžiagos mažai išlikę. Kaip pasielgsime su grindiniu, negaliu atsakyti. Tai sprendžia Panevėžio savivaldybė“, – pristatė radinius archeologas.

Rado įvairiausių radinių

Archeologas teigė, kad visus sprendimus apie radinius sprendžia Panevėžio miesto savivaldybė.

„Pristatysiu pažymą Savivaldybei, o, ar seniausią grindinį eksponuos, atsakyti negaliu. Tai ne nuo manęs priklauso“, – teigė D. Petrulis ir tęsė:

„Respublikos gatvėje atkastas senovinis grindinys ir dalis senovinio namo pamatų. Žvalgomieji kasinėjimai vykdyti 27 kv. metrų plote. Be to, čia atrasta žvaigždinė segė – XVII – XVIII amžiaus – ir unikalios pašto plombos – XIX a. Ant vienos plombos išlikęs aiškus Panevėžio pašto ženklas. Dar rastos dvi monetos: Nikolajaus I – 1852 metų ir Nikolajaus II – 1874 metų. Kasinėjimo metu atrasti XVIII a. koklių fragmentai, geležinė diržo sagtis ir keramikinių bei fajansinių indų šukės. Beje, pagrindinis vis tik radinys – grindinys. Vienas jo sluoksnis – XVIII amžiaus, o kitas – XIX amžiaus.“

Senovinis grindinys Panevėžyje

Reikia pinigų

Paneevėžio miesto savivaldybės projekto vadovė Vita Bubliauskaitė naujienų portalui JP aiškino apie atrastų senovinių radinių eksponavimo galimybes.

„Jos labai ribotos. Norint demonstruoti senovinio grindinio liekanas, reikia nemažo finansavimo. Tokių lėšų Savivaldybė neturi. Nebent atsiras rėmėjai, kurie skirtų paramą ir būtų įrengtos atitinkamos ekspozicijos. Kol kas nuspręsta senovinius grindinius užkasti ir palikti ateinančioms kartoms“, – sakė V. Bubliauskaitė.

Lenkai eksponuoja

Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vyriausiasis specialistas Benjaminas Pučkis naujienų portalui JP patvirtino, kad norint eksponuoti grindinio likučius brangiai kainuotų.

Senovinis grindinys Panevėžyje

„Buvo kalbama apie galimybę eksponuoti, bet viską apsprendžia finansai. Eksponavimo klausimas buvo aptartas su projekto vykdytojais Panevėžio statybos trestu (PST). Tačiau, kaip jau sakiau, labai brangus dalykas“, – svarstė B. Pučkis ir prisiminė:

„Liubline (Lenkija) Lietuvių aikštėje (lenk. Plac Litewski) yra po storo stiklo sluoksniu eksponuojamas senovinis grindinys. Taip galbūt galima padaryti ir Laisvės aikštėje, tačiau tai reikia apsvarstyti.“