Žmonės – ne paukščiai

Dėl Respublikos g. atkarpos remonto labiausiai kenčia šioje vietoje įsikūrusios kavinės – jau daugiau kaip savaitę į jas negalima patekti, nebent žmonės sugebėtų skraidyti. Tačiau panevėžiečiai ne paukščiai, o kavinių, įmonių ar kitų organizacijų savininkai kaltina Panevėžio miesto savivaldybę. Jei teigia, kad ši Respublikos g. atkarpa tvarkoma lėtai. Be to, kai kurie verslininkai net girdėjo, jog minėtoji gatvės dalis bus uždaryta iki metų pabaigos.

Tiksliai nežino

Respublikosg. įsikūrusio baro „Lazy Monkey Bar“ ir vyrų grožio salono „Egoisto Barber Shop“ vadovas Audrius Pocius naujienų portalui JP pasakojo, kad pradžioje Respublikos gatvės atkarpa turėjo būti uždaryta iki rugpjūčio mėnesio.

„Tačiau dabar iš Panevėžio architektų sužinojau, kad gatvės atkarpa uždaryta bus iki metų pabaigos. Be to, teko girdėti, kad remonto darbai užsitęs iki 2020 metų vasaros. Tikslios datos niekas neatskleidžia ir aišku, kad darbai smarkiai vėluoja“, – kalbėjo verslininkas.

Atbaidė klientus

A. Pocius neslepia ir piktinasi, kad šios gatvės remonto darbai atbaidė klientus, jų sumažėjo.

„Mums labai svarbu, kad klientai patogiai pasiektų tiek barą, tiek kirpyklą. Dabar lyg ir galima būtų į juos ateiti iš „Panevėžio“ viešbučio pusės, tačiau reikia pereiti išraustą Respublikos gatvę, kurioje net šaligatvių neliko. Nuo Vasario 16-osios gatvės pusės išvis mūsų pasiekti neįmanoma. Galima pasiekti iš Birutės gatvės pusės, bet reikia žinoti praėjimą – ne visi jį žino“, – aiškino A. Pocius.
Bijo rudens

Verslininkas A. Pocius teigė, kad bandė susitarti su darbus Respublikos gatvėje vykdančiais darbų vadovais.

„Darbų vadovai pažadėjo padaryti praėjimus nuo viešbučio ir nuo Vasario 16-osios gatvės iki mūsų patalpų. Žadėjo, matysime ar pažadas bus įvykdytas, nes remonto darbus atlieka ne viena įmonė. Vieni kasa, kiti – kloja vamzdžius, kiti – dar kažką daro. Dar kita bėda – rudenį orai keičiasi kone kasdien. Prasidės lietus ir remontuojama gatvė pavirs pliurza. Tuomet bus dar blogiau“, – nerimastingai pasakojo A. Pocius ir tęsė:

„Remontuojamoje gatvės atkarpoje ne tik mūsų baras ar vyrų grožio salonas. Čia juk įsikūrusios ir kavinės, kitos įstaigos ar organizaacijos. Juk jų savininkams – tos pačios bėdos. Manau, buvo galima tvarkyti Respublikos gatvę kitaip, kad čia dirbantys verslininkai nepatirtų nuostolių. Jeigu nebus padarytas praėjimas iki mūsų įstaigos, teks kreiptis į Savivaldybę. Beje, net galvojau kreiptis į teisininkus, bet pradėjau ieškoti kompromisų.“

Bėdas žino – pakeisti nieko negali

Projekto „Laisvės aikštės ir jos prieigų kompleksinis sutvarkymas“ vadovė Vita Bubliauskaitė naujienų portalui JP pasakojo, kad puikiai žino verslininkų padėtį, kurių įstaigos yra remontuojamoje Respublikos gatvės atkarpoje.

„Puikiai žinau ir užjaučiu juos. Tačiau nieko negalime pakeisti, kol nebus baigti gatvės atkarpos darbai, taip ir bus. Kada tiksliai atkarpa bus suremontuota, atsakyti negaliu. Per keletą savaičių išraustą gatvės dalį užpils gruntu ir pakels jos lygį. Toliau bus tęsiami kiti darbai“, – aiškino V. Bubliauskaitė.

Pasiteiravus, kokie tie kiti darbai ir, kada gatvės atkarpa bus galima eiti ir važiuoti, atsakė:

„Šaligatviai ir gatvė bus išklota trinkelėmis. Tuomet ja bus galima ir eiti, ir važiuoti. Darbai bus užbaigti tik kitąmet, vasarą. Toks yra šios gatvės atkarpos tvarkymo darbai pagal projektą, jo pakeisti negalima.“

Remontuojama Respublikos gatvė

Prašo pakentėti

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna atsiprašo panevėžiečių už trikdžius ir prašo pakentėti.

„Gatvės remonto rangovai turi įrengti laikinus priėjimus prie kavinių, verslo įstaigų. Suprantu, kad gatvės remontas verslininkams pridarė nuostolių, bet kitaip jos remontuoti negalime. Be to, šioje gatvės atkarpoje daromi ir kiti darbai: klojami elektros kabeliai, nuotekų vamzdynai, tvarkomi lietaus nuotekų tinklai. Per mėnesį bus užpiltas gatvės pagrindas ir tada bus užtikrintas priėjimas į paslaugas teikiančias įstaigas“, – sakė Savivaldybės administracijos direktorius.

Beje, T. Jukna tikino, kad verslininkai buvo perspėti apie Respublikos gatvės atkarpos remonto darbus bei apie laukiančius nemalonumus.

Gaila, tačiau Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius taip pat negalėjo pasakyti, kada tiksliai bus užbaigta šios gatvės atkarpos rekonstrukcija. Esą tai gali būti 2020 metų vasara.

Kita dalis už metų?

Pasiteiravus, kaip bus su kita Respublikos gatvės atkarpa nuo Vasario 16-osios iki kino centro „Garsas“, T. Jukna aiškino:

„Tai atskiras projektas. Jis gali būti pradėtas įgyvendinti 2020-2021 metais, patikslinus finansavimą. Be to, šios gatvės atkarpos remontas priklauso nuo Stasio Eidrigevičiaus menų centro – kino centro „Garsas“ rekonstrukcijos. Tačiau galiu užtikrinti, kad pirmiau nei ši gatvės atkarpa, bus pradėtos tvarkyti Elektros ir Kranto gatvės.“

Per mažai informacijos

Taip pat ketinamoje remontuoti Respubliko gatvėje įsikūrusių Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų (PPAR) generalinis direktorius Visvaldas Matkevičius naujienų portalui JP teigė, kad Savivaldybė teikia per mažai informacijos.

„Jau kelintą kartą sakome, kad reikia šnekėtis. Tarpininku gali būti Panevėžio PPAR. Galima miesto verslininkus sukviesti arba į Savivaldybę, arba į Rūmus. Verslo žmonės turi žinoti, kokia bus situacija. Dabar gi, niekas nežino, kokia situacija bus su kita Respublikos gatvės atkarpa. Be to, neaišku, ar Respublikos gatvės dalis iki kino centro „Garsas“ pavirs pėsčiųjų zona, ar ja bus galima važiuoti“, – sakė V. Matkevičius ir teigė, kad visos informacijos niekas nežino, o gyvenama gandais.

Verslininkams neramu

V. Matkevičius teigia, kad miesto verslininkai jau kreipiasi į Panevėžio PPAR ir teiraujasi apie tolimesnius Respublikos gatvės remonto darbus.

„Šioje gatvėje juk yra ne tik įsikūrusios paslaugas teikiančios įstaigos, bet ir patys Panevėžio PPAR. Verslininkai jaučiasi neramiai. Manau, kad būtina spręsti problemą, daugiau kalbėti, o ne atsiverti tylos siena. Šiuo atveju nekaltiname darbus atliekančias bendroves. Ne jos turi diskutuoti ir aiškinti, kaip po remonto atrodys Respublikos gatvė arba Laisvės aikštė. Tą turi daryti už projektą atsakinga Savivaldybė. Nenormalu, kai klientai negali pakliūti į įstaigą, kai negali normaliai patekti į kavinę, barą“, – patarinėjo Panevėžio PPAR vadovas V. Matkevičius.