Ketvirtą kartą konkursą paskelbusios Savivaldybės vizija – plaukiojantis muzikinis šviesų ir projekcijų ant vandens fontanas. Pagal iš anksto suprogramuotą algoritmą ant vandens būtų rodomas ne mažiau nei valandos trukmės fontano spektaklis: šoktų vandens srovės, grotų muzika, keistųsi povandeninis srovių apšvietimas ir net būtų projektuojamas vaizdas ant vandens ekrano.

Savivaldybės projektų vadovės Linos Blažytės teigimu, iš rangovų pageidaujama fontaną suprogramuoti dviem spektaklio versijoms – šviesiajam ir tamsiajam paros metui. Fontanas turės būti interaktyvus – įrenginys reaguotų į stebėtojo užsakymus, veiksmus.

Pats fontanas turėtų vėduoklės formos vandens srovę – apie 15 m aukščio, 36 m skersmens, o vaizdo projekcijos siektų apie 600 m ploto.

Plaukiojantis fontanas būtų montuojamas ties projektuojamu Senvagės tvenkinio tiltu ir išardomas šaltuoju sezonu.

„Planuojamas fontanas bus panašus į esantį Utenoje, tik kur kas modernesnis“, – sako L. Blažytė.

Kliūva reikalavimai

Naujasis Senvagės fontanas turėjo tapti svarbiausiu dar praėjusių metų miesto gimtadienio akcentu. Konkursas jam įrengti pirmą kartą paskelbtas 2018-ųjų pavasarį.

Nors vienas po kito skelbiami konkursai sulaukia dalyvių, visgi iki šiol visus tekdavo nutraukti.

L. Blažytės teigimu, koją kiša specifinio užsakymo siekiančių įmonių konkurencija.

„Įmonių, galinčių sumontuoti tokį įrenginį, Lietuvoje nedaug ir labai aršiai kaunasi dėl kiekvieno užsakymo, o mums reikia toje kovoje dalyvauti“, – motyvuoja projektų vadovė.

Ji pripažįsta, jog iki šiol konkursai sulaukdavo pretenzijų dėl jų sąlygų, labiausiai – dėl kvalifikacinių reikalavimų.

„Kuo konkrečiau nurodome, ko mums reikia, tuo labiau dalyviai reiškia pretenzijas, kad susiauriname įmonių galimybes dalyvauti konkurse. Tokiu atveju geriau konkursą nutraukti ir naują skelbti, nei įsisukti ilgam į teismus“, – sako L. Blažytė.

Anot jos, šįkart konkurso kvalifikaciniai reikalavimai supaprastinti kiek įmanoma.

Fontano įrengimas finansuojamas iš Savivaldybės biudžeto, todėl šio darbo neriboja terminai. Tačiau, pasak projektų vadovės, jis turėtų būti sumontuotas iki bus sutvarkyta pati Senvagė. Kas imtųsi jos atnaujinimo, ieškoma jau antrus metus.

Kol vyksta viešieji pirkimai, Savivaldybė neįvardija, kokią sumą yra numačiusi fontanui įrengti. Prieš metus buvo teigiama, jog tam numatyta maždaug pusė milijono eurų.

Kurstė patriotinius jausmus

Lietuvos miestams varžantis atnaujintų fontanų grožiu, Panevėžį tebereprezentuoja Senvagės „vizitinė kortelė“ – prieš pusę amžiaus atsiradęs 12 metrų aukšto fontanas.

Jis įrengtas dar 1972 m., atliekant Senvagės rekonstrukciją.

Į Panevėžio istoriją pagrindinis miesto fontanas įėjo ne tik kaip anuomet itin modernus akcentas. Ne vienam patriotui suspausdavo krūtinę pro jį praeinant – dar apie 1980-uosius pačiame Aukštaitijos sostinės centre naktimis vandenyje suraibuliuodavo lietuviška Trispalvė. Povandeniniai prožektoriai, turėję sutemus apšviesti aukštyn šaunantį fontaną, į Panevėžį pargabenti iš Kaliningrado srities karinės gamyklos. Kai apšvietimą įjungė, mintyse turbūt aiktelėjo visi – giliu sovietmečiu fontano čiurkšlės nusidažė geltona, žalia ir raudona spalvomis. Nors teigta, kad taip atsitiko netyčia, tačiau patriotinių jausmų neužgesinę panevėžiečiai neabejoja: išrinktosios prožektorių spalvos turėjo slaptą potekstę.