Sunerimęs, jog tvarkant Laisvės aikštę gali būtų pamiršta dalis miesto istorijos, į naujienų portalo JP redakciją kreipėsi buvęs Panevėžio meras konservatorius Vitalijus Satkevičius.

„Prieš gerą dešimtmetį, statant naująjį Laisvės aikštės fontaną, į jo kažkurią vietą buvo įmūryta kapsulė su laišku ateities kartoms. Tik nepamenu, kurioje vietoje ji įmūryta“, – aiškino V. Satkevičius.
Informavo Savivaldybę

Politikas bandė aiškintis, kurioje vietoje fontane įtaisyta kapsulė, bet nesėkmingai.

„Tačiau Savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna padėkojo už suteiktą informaciją ir ją perdavė Laisvės aikštę rekonstruojančios bendrovės darbuotojams. Jeigu jie ras kapsulę, bus galima ją perduoti Kraštotyros muziejui. Manau, kad tai vertingas ir įdomus daiktas. Jį verta saugoti“, – svarstė V. Satkevičius.

Jei suras, perduos Savivaldybei

Panevėžio savivaldybės administracijos direktorius T. Jukna patvirtino, kad V. Satkevičius suteikė informaciją apie neva į fontaną įmūrytą kapsulę.

„Laisvės aikštę rekonstruojantiems darbininkams perduota informacija ir, jeigu jie suras kapsulę, ji būtinai bus perduota Savivaldybei. Bėda ta, kad niekas neprisimena, kurioje vietoje kapsulė buvo: ar įmūryta į fontaną, ar užkasta šalia fontano“, – aiškino T. Jukna.

Į ceremoniją nepakvietė

Naujienų portalas JP bandė aiškintis, ar iš tikrųjų dar 1999 metais statytame fontane, kuris dabar yra sugriautas, vis dėlto galima rasti kapsulę.

1999 metais tvarkytoje Panevėžio Laisvės aikštėje buvo įrengtas fontanas. Jo ir dalies Laisvės aikštės rekonstrukcijos projekto autorius architektas Valdas Klimavičius sakė, kad lyg ir girdėjęs, jog į fontaną bus įmūryta kapsulė.

„Tačiau į kapsulės mūrijimo ceremoniją manęs nepakvietė. Negaliu pasakyti, ar kapsulė tikrai buvo“, – nuoširdus buvo V. Klimavičius.

Dalyvavo vyskupas

1999 metais Laisvės aikštės rekonstrukcijos ir fontano pastatymo darbus atliko bendrovė „Iglus“.

Dabar jau bankrutavusios įmonės buvęs vadovas Arvydas Rudys teigė, kad kapsulė buvo, bet ir jis neprisimena, kurioje fontano vietoje buvo įmūryta.

„Kapsulė buvo. Tik negaliu pasakyti, kurioje vietoje. Dar pamenu, kad kapsulės įmūrijimo ceremonijoje dalyvavo tuometis Panevėžio vyskupas Juozas Preikšas. Tik tiek galiu pasakyti“, – sakė A. Rudys.

Kad apie kapsulę yra girdėjęs, patvirtino ir 1997–2000 metais vicemeru dirbęs Petras Luomanas.

„Girdėjau, bet negaliu pasakyti, kurioje vietoje fontane įmūryta kapsulė. Galbūt daugiau pasakyti galėtų tuomet meru buvęs Vitas Matuzas“, – svarstė P. Luomanas.

Tikrai buvo

1997–2000 metais Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriumi dirbęs Juozas Rimantas Mikėnas pasakojo, kad kapsulė tikrai buvo.

„Ji buvo užbetonuota metro gylyje nuo buvusios „Šypsenos“ parduotuvės pusės. Pats šioje ceremonijoje nedalyvavau, bet apie tai man papasakojo dalyvavę šiame renginyje“, – teigė J. R. Mikėnas.