Aukštaitijos sostinės fiesta neapsieis be pagrindinių akcentų – tūkstančius dalyvių sutraukiančios šventinės eisenos pagrindinėmis gatvėmis, Panevėžio dienraščio „Sekundė“ rengiamų netradicinių plaustų varžybų Senvagėje, mugės, o muzikinėje programoje pasirodys Lietuvos pramogų pasaulio žvaigždės.

Gerų emocijų užtaisas

Kaip ir kasmet, pagrindiniu gimtadienio akcentu išlieka šventinė eisena, kuri nusidrieks per Panevėžį antrąją šventės dieną. Gimtadienį organizuojančių Bendruomenių rūmų direktorės Sandros Myškienės teigimu, šįkart eisenoje pasirodyti panevėžiečiai kviečiami ne tik pėsčiomis, bet ir įvairiausiomis transporto priemonėmis – automobiliais, riedlentėmis, paspirtukais ar bet kokiomis kitomis, skatinančiomis judėti.

„Šių metų eisena akcentuoja judėjimą į pačią geriausią savo miesto versiją“, – pabrėžė S. Myškienė.

Judėti panevėžiečiai kviečiami ir vandenyje. Neabejotinai viena įsimintiniausių gimtadienio atrakcijų – Panevėžio dienraščio „Sekundė“ organizuojamos netradicinių plaukimo priemonių varžybos Senvagės vandenyse. Smagus reginys – tikras gerų emocijų užtaisas. Jame panevėžiečiai – šeimos, bendruomenės, įstaigos ir organizacijos, pavieniai asmenys – varžosi, kas išradingiau ir linksmiau savadarbe plaukimo priemone perskros Senvagę. Netradicinių plaukimo priemonių varžybų dalyvių, kaip ir kasmet, lauks išties vertingi ir ne mažiau įspūdžių dovanojantys prizai.

Šiųmečio gimtadienio organizatoriai nepamiršo ir Baltijos šalims svarbios datos – Baltijos kelio 30-mečio. Šventės trečiąją dieną planuojama programa, skirta paminėti svarbią datą ir prisiminti to meto įvykius.

Vietą koreguoja rekonstrukcija

Šiųmetis gimtadienis išskirtiniu tampa ir dėl naujų iššūkių jo organizatoriams bei dalyviams. Dėl miesto širdyje – rekonstruojamoje Laisvės aikštėje įsikūrusių statybininkų šiek tiek keisis pramogų vietos. Pasak S. Myškienės, tai bus puiki proga pasižvalgyti, kaip atrodė senasis Panevėžys – organizatoriai planuoja tvarkomas erdves uždengti senomis miesto nuotraukomis.

„Žmonės galės apžiūrėti, kaip atrodė senasis miestas, ir įsivaizduoti, koks jis bus po rekonstrukcijos“, – sako S. Myškienė.

Anot jos, statybos darbai nesutrukdys šventės – interaktyvios pramogos iš Laisvės aikštės persikels į kitas erdves, o gimtadienio veiksmas telksis Bendruomenių rūmų prieigose. Žaliosiose erdvėse bus įrengti atrakcionai ir pramogos vaikams, o asfaltuotose zonose vyks menininkų performansai, šokiai, sportas, su robotika susiję užsiėmimai bei kitokios pramogos, kuriose dalyvauti galės kiekvienas. Automobilių stovėjimo aikštelėje prie miesto Savivaldybės vyks „3 x 3“ krepšinio varžybos, rungsis galiūnai, o J. Urbšio gatvėje atvykusieji į šventę galės stebėti slalomo varžybas. Gimtadienio dienomis Bendruomenių rūmų arkas papuoš gatvės menininkų darbai, o šalia vyks ir riedlentininkų pasirodymai.

Scenos žvaigždės

Daugiausia žiūrovų sutraukiantis Panevėžio gimtadienio koncertas drebins miestą. Aukštaitijos sostinę su 516-ąja sukaktimi sveikins Egidijus Dragūnas su grupe SEL. Panevėžiečiams taip pat koncertuos „8 kambarys“, „Golden Parazyth“, „Baltasis Kiras“ ir „ABrokenLeg“ su Aiste Motiejūnaite. O trečiąją šventės dieną – sekmadienį – scenoje pasirodys Panevėžio šokantis ir dainuojantis jaunimas.

„Panevėžiečiai turės galimybę pademonstruoti savo kūrybines programas, kaip ir kuo jie gyvena“, –sako S. Myškienė.

Šiųmetei miesto gimtadienio šventei iš Savivaldybės biudžeto skirta 40 tūkst. eurų, praėjusiais metais tam buvo atseikėta 42 tūkst. Eur.