Panevėžio mieste autobusų stotelių paviljonus pagal sutartį prižiūri „JCDecaux Lietuva“. Aukštaitijos sostinėje firma prižiūri apie 100 paviljonų, o Panevėžyje iš viso yra 240 autobusų stotelių.

Gėda už panevėžiečius

Panevėžio savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Ina Urbonavičienė pripažino, kad per savaitę išgirsta apie ne vieną nuniokotą autobusų stotelės paviljoną.

„Man gėda už panevėžiečius, kai reikia kone kiekvieną savaitę rašyti laiškus firmai „JCDecaux Lietuva“ ir juos informuoti, kad vėl sudaužytas paviljono stiklas. Jie atvažiuoja labai greitai ir sutvarko. Visus priežiūros darbus atlieka pagal sutartį“, – aiškino I. Urbonavičienė ir negalėjo atsistebėti vandalų elgesiu:

„Man, kaip panevėžietei, nesuprantama, kodėl niokojami autobusų stotelių paviljonai, daužomi stiklai, laužomi karkasai. Esame panevėžiečiai ir turėtume saugoti miesto turtą, gražinti Panevėžį. Tačiau gaunasi atvirkščiai. Net ir gėlių vazonai prie Aleksandro skulptūros užkliuvo – niekadėjai sudaužė.“

Baigiasi sutarties laikas

Pasak Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausiosios specialistės, firma „JCDecaux Lietuva“ Panevėžyje autobusų stotelių paviljonus prižiūri nuo 2011 metų.

„Sutartis turi baigtis ir teks skelbti naują konkursą, kas prižiūrės paviljonus ir kokie jie bus. Jeigu laimės ta pati firma, tai ir toliau teiks paslaugą, bet jei keisis paslaugos teikėjai, tuomet Panevėžyje atsiras gal ir kitokios autobusų stotelės. Antra vertus, pamačius suniokotą ar kitaip pažeistą autobusų stotelę, siūlau skambinti tiesiai į Savivaldybę, kad nedelsiant būtų galima reaguoti“, – siūlė I. Urbonavičienė.

Vaizdo kameros gal padėtų

Bendrovės „Panevėžio autobusų parkas“ vadovas Arnoldas Gražys naujienų portalui JP teigė, kad ir jam gėda už vandalus panevėžiečius.

„Ne tik gėda, bet ir nesuprantama. Nors bendrovė ir neprižiūri autobusų stotelių paviljonų, bet mūsų vairuotojai vežioja panevėžiečius ir jiems maloniau matyti tvarkingas autobusų stoteles, kurios apsaugo nuo vėjo, saulės, lietaus. Maršrutinių autobusų vairuotojai dažnai praneša apie nuniokotus paviljonus. Galbūt pravartu įrengti vaizdo kameras ties tomis stotelėmis, kurios dažniausiai nukenčia nuo paviljonų niokotojų“, – svarstė A. Gražys.

Praneša panevėžiečiai

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės vyresnysis specialistas Tadas Martinaitis teigė, kad į policiją dėl nuniokotų autobusų stotelių paviljonų dažniausiai kreipiasi pilietiški panevėžiečiai.

„Jie informuoja apie sudaužytus paviljonų stiklus arba kitaip suniokotas autobusų stoteles. Tačiau statistikos, ar buvo iškeltos bylos – nėra. Jei padaryta žala neviršija nustatytos sumos – virš 150 eurų – baudžiamoji byla nekeliama, o taikoma administracinė atsakomybė. Bet komisariatą ne taip jau dažnai pasiekia informacija apie nuniokotas autobusų stoteles“, – aiškino T. Martinaitis.