Amžiaus įvykis

Suvainiškio bendruomenės vadovas Darius Gurklys apie kelią sako tiesiai šviesiai – tai amžiaus įvykis daugiau nei 400 metų skaičiuojančio miestelio istorijoje. Šio kelio suvainiškėnai laukė visą gyvenimą. Kitados iki pat Rokiškio nuo Suvainiškio driekėsi žvyrkelis. Vėliau žvyrkelio atkarpos trumpėjo, kol liko tik viena Vilkoliai – Taručiai. O šiosios asfaltavimo suvainiškėnai laukė ilgai... Keitėsi valdžios, nauji politikai žadėjo, kvietė rinkti parašus. O kelio kaip nebuvo, taip nebuvo. Kaip žvyrkelyje žiemą nuo kelio slydo vilkikai, taip slydo. Kaip kiekvieną dieną suvainiškėnai važiuodami žvyrkeliu gadino automobilius, taip gadino.

O birželio 11-ąją jie tapo istorinio įvykio liudininkais: pagaliau buvo nutiestas asfaltas ir juo į abi puses paleistas eismas.

Taupo dalis, padangas ir nervus

Nors asfaltuotu keliu suvainiškėnai važinėja tik dvi savaites, tačiau, kaip patys juokauja, prie gero greitai priprantama. „Kai važiuoji lygutėliu keliu, atrodo, kad taip ir turėjo būti“, – sako bendruomenės vadovas.

Ar važiuodami lygutėliu keliu suvainiškėnai sutaupo laiko? „Nelabai: kelias vingiuotas, daug greitį ribojančių ženklų. Tačiau taupome kitur: automobilių detalėms, padangoms. Pagaliau, taupome savo nervus“, – sakė D. Gurklys. O žiemą ir žvakučių pritaupys: nebereiks jų degioti kelio duobėse. Žinoma, suvainiškėnai tikisi, kad žiemą šis kelias bus barstomas.

Padaugėjo turistų

Suvainiškis, nors ir yra „geografijos pabaiga“, visgi turi savų perspektyvų. Miestelyje – siena su Latvija. O iš ten lygutėlis asfaltuotas kelias pas kaimynus. Juk jei mums Suvainiškis – geografijos pabaiga, tai į mūsų šalį atvykstantiems jis – vizitinė kortelė.

Taigi, D. Gurklys ir kiti suvainiškėnai jau pastebėjo, kad asfaltuotu keliu pramina daug daugiau dviratininkų, pasigrožėti vaizdingomis apylinkėmis. O ir parodyti suvainiškėnai turistams turi ką: čia ir gražuolė bažnyčia, ir visoje šalyje garsi vyndario Raimondo Nagelės sodyba. „Todėl tikimės, kad asfaltuotas kelias kur kas padidins turistų srautus. Jau dabar matome pagyvėjimą“, – reziumavo pašnekovas.