Pirmą kartą „Google“ automobiliai Lietuvą fotografavo 2012 m. Tuomet didžiausias dėmesys skirtas miestams, o šį kartą daugiau dėmesio teks tarpmiestiniams keliams.

Duomenų atnaujinimo laukia ne tik smalsuoliai, bet ir valstybinės įstaigos. Mokesčių inspekcija „Google“ paslaugą naudoja kaip priemonę kovojant su neteisėtai praturtėjusiais piliečiais. Mokesčių inspekcijai žemėlapiai tapo kasdiene priemone, jie padėjo aptikti nedeklaruoto turto už daugiau kaip 2 mln. eurų. Pavyzdžiui, rastas nuslėptas buvusio „Snoro“ vadovo Raimondo Baranausko kotedžas.

„Po to, kai kontrolės galimiems veiksmams yra atsirenkami rizikingi mokesčių mokėtojai, mes visada pasinaudojame galimybe pasižiūrėti, apie kokius objektus mes kalbame, preliminariai įvertinti objekto adekvatumą per turto deklaravimą ir tai mums yra didelė paspirtis“, – sakė Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Teritorijų planavimo ir statybos inspekcija teigia, kad tokie žemėlapiai taupo finansus, leidžia operatyviau rinkti informaciją.

„Pagrindiniai panaudojimo atvejai yra reidų planavimas. Pirmiausiai virtualiai įvertiname, apsižiūrime vietas, kur vėliau siunčiame specialistų grupę. Taip pat skundams nagrinėti, ypač palyginant, kaip buvo prieš porą metų ir dabar. Tarkime, atliekama kažkokia pastato rekonstrukcija, ir žmogus įrodinėja, kad aš nieko nedariau, viskas padaryta labai seniai. Palyginus žemėlapyje tą situaciją, nuotraukas, labai lengva identifikuoti, kada tie darbai iš tiesų buvo atlikti“, – pasakojo Statybų inspekcijos atstovė Lina Staškevičienė.

Institucijoms vis labiau naudojantis interaktyviais žemėlapiais, nuo 2017 m. savivaldybės įpareigotos, prieš išduodamos statybos leidimus, šiomis priemonėmis patikrinti, ar statytojas, prašantis leidimo, nebando įteisinti savavališkos statybos.

„Google Street View“ automobiliai po Lietuvą važinės apie du mėnesius. „Street View“ funkcija šiuo metu veikia daugiau nei 85 pasaulio šalyse. Prieš publikuojant vaizdus, jie yra surenkami ir peržiūrimi specialios technologijos, kuri paslepia veidus bei automobilių registracijos numerius taip, jog šie negalėtų būti identifikuojami.