Architektai Panevėžyje stebi statybų bumą, kokio čia jau seniai nebuvo – miesto Savivaldybėje kas dieną vidutiniškai išduodami 6 nauji statybos leidimai. Didelė dalis jų – verslo planams įgyvendinti.

Su šia banga šiemet pajudėjo ir ilgai Panevėžio savivaldybės aukcionuose pardavinėtas nekilnojamasis turtas.

Į privačias rankas iškeliavo dvejus metus pardavinėta Pilėnų mokykla su didesniu nei 3 ha sklypu V. Alanto gatvėje. Tuo pačiu metu nupirktas ir ilgokai tuščias stovėjęs uždarytos „Verdenės“ mokyklos pastatas su 1,6 ha sklypu. Šeimininkus rado net itin senas, medinis, prastos būklės namas Nevėžio gatvėje, kuriame anksčiau glaudėsi kelios neįgaliųjų draugijos.

Planavo griauti

Nebaigtą statyti Pilėnų mokyklą už 224 tūkst. eurų įsigijusios bendrovės „JK Ranga“ vadovas Arnoldas Kleiba „Sekundei“ teigė, kad Savivaldybės turtą įmonė buvo jau seniai nusižiūrėjusi, bet laukė geresnės kainos. Ši per 26 aukcionus nuo 1,24 mln. eurų sumažėjo net šešis kartus.

„Svarstėme ir laukėme ilgai, turėjome planų, o dabar jie šiek tiek koreguojami. Iš pradžių norėjome mokyklos pastatą nugriauti. Dabar planuojame jį pritaikyti kitam sumanymui. Mūsų nuomonę pakeitė architektai ir kiti specialistai, kurių teigimu, statinys dar geros būklės“, – kalbėjo „JK Rangos“ vadovas.

Kol kas, anot jo, nėra išgryninta idėja, ką šeimininkai darys visuomeninės paskirties pastate. Tai esą priklausys ir nuo valdžios sprendimų.

„Matysime, ką leis daryti valdžia, tarsimės su architektais, kaip galėtume atgaivinti statinį, bandysim rengti vizualizacijas“, – kalbėjo A. Kleiba.

Gali būti, kad strategiškai geroje miesto vietoje savininkai įrengs gyvenamąsias ir komercines patalpas. Kol kas nežinoma, kiek dar investicijų tokie planai pareikalaus.

„Pastatas tuščias ilgai neturėtų stovėti, kai viskas bus aišku, pajudės ir statybos“, – tvirtino A. Kleiba.

Tvarko dokumentaciją

Konkrečių sumanymų dėl nupirkto pastato neįvardija ir uždarytą „Verdenės“ mokyklą 16-ame aukcione už 170 tūkst. eurų nusipirkusios įmonės „Senvagės rezidencija“ vadovas, buvęs Panevėžio savivaldybės dizaineris Romualdas Lukšas. Ši bendrovė statinius su 1,6 ha sklypu įsigijo per pusę pigiau nei prašyta pačioje pradžioje.

„Šiuo metu tvarkome dokumentaciją. Planų turime daug, bet norime ramiai įsivažiuoti, sužinoti, ką galime daryti su įsigytu turtu, ir tik tada garsiau kalbėsime apie savo užmojus. Nenorim iš anksto apsimeluoti“, – sakė R. Lukšas.

Tryliktas aukcionas sėkmingas buvo ir Nevėžio g. 38 esančiam mediniam pastatui su 0,3 ha žemės sklypu. Šis Savivaldybės turtas nupirktas už 50 tūkst. eurų, o pirmame aukcione turto pradinė kaina siekė 98 tūkst. eurų. Pirkinys sudomino juridinį asmenį, tačiau jis vis dar lieka nežinioje.