Leidimą piketui „Cirkas Be Gyvūnų“ išdavė Panevėžio miesto savivaldybė. Piketas prasidėjo vakar 17 val. Jame dalyvavo keliasdešimt panevėžiečių, daugiausiai Lietuvos žaliųjų partijos Panevėžio miesto skyriaus atstovai.

Pikete dalyvavo Panevėžio miesto Tarybos narė Gema Umbrasienė, Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė Rūta Liberienė, kiti už laisvus laukinius gyvūnus pasisakantys panevėžiečiai.

Laukiniams gyvūnams vieta laisvėje

Piketo dalyvis Panevėžio miesto Tarybos narys Mantas Leliukas naujienų portalui JP teigė, kad panašus mitingas buvo ir prieš porą metų.

„Laukiniams gyvūnams vieta laisvėje, o ne cirko arenoje. Juolab kad meškos, tigrai, liūtai, drambliai ir kiti laukiniai gyvūnai dresuojami naudojant fizinį ir psichologinį smurtą. Elektros šokai, bizūnai, lazdos ir badas padeda sukurti cirko triukus. Šis protestas vyksta prie cirko, kuriame triukams išnaudojami dramblys, liūtai, kupranugariai. Tikiu, kad mūsų visuomenė pakankamai išprususi ir tokių atgyvenusių pramogų netoleruos“, – kalbėjo laisvų gyvūnų mylėtojas.

Piketuotojas priminė, kad gegužės mėnesį Seime vyks pakartotinis balsavimas dėl Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimo projekto.

„Jame yra įrašytas punktas draudžiantis cirkus su laukiniais gyvūnais Lietuvoje. Manau, kad mes iki šio balsavimo turime būti aktyvūs ir susivieniję. Turime parodyti, kad gyvūnų išnaudojimas nėra pramoga“, – teigė M. Leliukas.

Kreipėsi į ministeriją

Beje, Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija neseniai kreipėsi į Aplinkos ministeriją ragindama konfiskuoti meškas iš Mykolui Zobovui priklausančio „Ąžuolyno meškučių cirko“.

Šios organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė aiškino, kad pernai metų pabaigoje buvo sutarta su M. Zobovu, jog dvi jam priklausančios meškos iškeliaus į Europoje esantį meškų rezervatą.

Teigiama, kad kovo mėnesį kartu su tarptautinėmis organizacijomis buvo rasta vieta meškoms Vokietijoje esančiame rezervate. Susitarta, kad jos ten bus perkeltos gegužę, tačiau cirko savininkas atsisako perkelti vieną iš dviejų meškų.

Pernai „Ąžuolyno meškučių cirkas“ dėl netinkamo gyvūnų laikymo buvo nubaustas 15 eurų bauda. Tuo metu veterinarijos specialistai kartu su aplinkosaugininkais nustatė, kad į gastroles gabenami gyvūnai laikomi nepakankamo ploto narvuose ir voljeruose.

Zobovo sūnus Lukas Zobovas pateikė naujausią informaciją – cirko palapinė parduota ir po „VIP cirko“ vėliava pasirodymai nebevyks.

Kaip nurodė L. Zobovas, meškos gyvena Rokiškio rajone: dvi laikomos pas M. Zobovą, kitos trys – restorane, pagal reikalavimus padarytame dideliame aptvare.

Esą, nė viena meška esą nėra išnaudojama, jos ramiai gyvena pagal galiojančias taisykles, šeriamos pagal nustatytus racionus ir gyvenimo situacija nuolat gerinama.