Tokį vaizdą antradienio vakarą išvydę panevėžiečiai susirūpino: ar nutiko taip, jog Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną Aukštaitijos sostinė pasitiks be laisvės simbolio – Trispalvės?

Nerimauti dėl dingusios vėliavos, pasak J. Miltinio dramos teatro vadovo Leono Blėdžio, nėra reikalo – ji nuleista trumpam.

„Dėl didelio vėjo nukėlėme. Vėliava yra teatre“, – teigė L. Blėdis.

Anot jo, siaučiantis pavasarinis vėjas kaip reikiant įsisuko tarp lynų ir 4×6,8 metro dydžio Trispalvės. Vienas iš prilaikančių virvių neatlaikė vėjo gūsių ir trūko.

Apie įtartinai besiplaikstančią vėliavą antradienio pavakare Savivaldybei pranešė akyli Laisvės aikštės gyventojai.

Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus dizaino specialisto Arvydo Narkevičiaus teigimu, stiprus vėjas ne tik nutraukė virvę, bet ir nuo žiemiškų oro sąlygų sudrisko ir pati vėliava. Anot jo, dar bus sprendžiama, ar ją verta rekonstruoti.

Kol kas jos vietoje bus iškelta nauja Trispalvė. Specialiai šiai vietai Savivaldybė yra nupirkusi tris vėliavas: dvi 4×6,8 metro dydžio, sveriančias net po 4 kilogramus, ir viena 2×4 metro. Pasak A. Narkevičiaus, pastaroji ir pakeis sudriskusiąją.

Panevėžys turės didžiausią Lietuvoje valstybės vėliavą, bet ji bus sezoninė. Esant tokioms oro sąlygoms didelių matmenų vėliavą reikėtų keisti kas tris mėnesius“, – teigė Savivaldybės specialistas.

Suplyšusioji virš teatro plevėsavo nuo spalio 20-osios.

A. Narkevičius tvirtina, jog nors nauja Trispalvė bus mažesnių matmenų, žiūrint nuo apačios vizualiai ji nesiskirs nuo buvusiosios.

„Vilniuje ant Gedimino kalno plevėsuoja irgi 2×4 metrų dydžio“, – palygino miesto dizaineris.

Panevėžio savivaldybė trims vėliavoms ir pačiam įrenginiui ant J. Miltinio teatro stogo išleido apie 26 tūkst. Eur.

Pasak A. Narkevičiaus, pačios vėliavos kainavo apie 350 Eur ir PVM. Brangiausiai atsiėjo stiebo įrengimas – 24 tūkst. Eur.

„Panevėžyje buvo triukšmavusių, kodėl mūsų vėliava tokia brangi, bet niekas nevertino, kad Kaune už analogišką įrenginį net ne ant pastato, o ant žemės sumokėta dvigubai brangiau – 42 tūkst. eurų“, – atkreipė dėmesį dizaino specialistas.

Sutvarkyti vėjo suniokotą įrenginį ir naują vėliavą iškelti Savivaldybė žada artimiausiomis dienomis.