Ugniagesys iš Panevėžio 36-erių Aurelijus Šmigelskis – profesionalus klasikinio kultūrizmo atstovas. Praėjusiais metais jis dalyvavo aštuoneriose Lietuvos ir užsienio varžybose bei pelnė prizines vietas savo šalies, Latvijos, Ukrainos ir Austrijos čempionatuose.

Nuo pat paauglystės aktyviai sportuojantis panevėžietis savo kūno formas privalo palaikyti intensyviomis treniruotėmis. Jos vyksta viename Panevėžio sporto klubų.

Tačiau pareigūnas išbandė ne vieną panašią vietą savo mieste, kol galiausiai apsistojo ten, kur sąlygos, palyginti su kitais klubais, beveik kukliausios.

„Išbandęs esu daugybę klubų ir dabar sportuoju labai paprastomis sąlygomis“, – teigia sportininkas.

Jam užtenka kelių treniruoklių ir kitų instrumentų, pilnos salės įmantriausių treniruoklių dideliuose klubuose, anot A. Šmigelskio, paprastai lieka net nepaliesti.

„Dabar žmonės labai ėmė rūpintis savo sportine forma, sveika gyvensena. Bet man atrodo, kad dažnai klubuose per daug blizgesio. Pusės treniruoklių lankytojai nė neišbando“, – kalbėjo kultūristas.

Net ir sporto klubų kainos, anot jo, ne visada lemia tokių paslaugų kokybę. Sporto klubų mėnesio abonemento kainos Panevėžyje svyruoja nuo 15 iki 50 eurų.

Konkurencija išaugo

Panevėžyje jau ne vienerius metus veikiančių sporto klubų atstovai neslepia, jog pastaraisiais metais jaučiasi itin išaugusi konkurencija.

Pasak klubo „Ir tau“ vadovės Dianos Štankelienės, kažkada Panevėžyje buvo vaistinių, paskui dėvėtų drabužių, kirpyklų banga, dabar atėjo laikas sportui.

Tokios paslaugos, anot jos, jau siūlomos vienoje gatvėje keliose vietose.

Pasak D. Štankelienės, į šią rinką ateina pigiai sportuoti kviečiantys konkurentai, kurių klubuose tokie įkainiai, kad vien nueiti nusimaudyti po dušu apsimoka. Tad smulkesniam verslui konkuruoti tampa labai sunku.

Dalis sporto klubų Panevėžyje įsigudrino vadintis tiesiog studijomis ir taip, anot D. Štankelienės, išvengia griežtų reikalavimų.

„Jie tokie patys kaip mes, tik nesivadina klubais ir higienos paso jiems nereikia. Nereikia bijoti kontrolės, patikrinimų“, – teigė direktorė.

Pati „Ir tau“ vadovė tvirtina tikrintojų nebijanti. Anot jos, rimtų pažeidimų šiame klube dar nebuvo.

Kartais tvarką čia pareguliuoja ir patys lankytojai. Kai kurie ateina sportuoti, o kai kurie tiesiog ieško progos papriekaištauti.

„Žmogus žmogui nelygu – vieni labai malonūs būna, kiti ne tokie. Priklauso, kokiu tikslu jie į klubą vaikšto. Žinau, kad daug lankytojų turintys didieji klubai turi įdarbinę valytojus, kurie kelis kartus per dieną valo, bet ir tai kai kuriems negerai“, – pabrėžia D. Štankelienė.

„Štanginių“ nebelieka

Panevėžio mieste esančio sporto klubo „Sportonas“ direktorius Elmoras Adakauskas higienos pasą tokiai veiklai turi nuo pat pirmos įsikūrimo dienos. Ši vieta Nacionalinio visuomenės sveikatos centro tikrinama reguliariai.

Anot direktoriaus, vis mažiau lieka įmonių, kurios rizikuoja ir sportuoti kviečia neturėdamos šio dokumento, ką darydavo buvusios „štanginės“.

Pasitempti šioje srityje, pasak E. Adakausko, privertė sparčiai auganti sporto klubų konkurencija.

„Vis atsiranda naujų konkurentų. Antai neseniai vėl atsidarė didelis sporto klubas, klientus traukiantis kokybe, kainodara“, – sakė „Sportono“ direktorius.

Anot jo, auga ir mada sportuoti. Pasak E. Adakausko, profesionaliems sportininkams aišku, kad siekiant rezultatų jėgos sporte užtenka štangos ir svarmenų. Tik naujokai, pasak pašnekovo, labiau susigundo dideliu ir nauju sporto klubo inventoriumi.

Klubų kontrolė

Kaip laikomasi švaros ir tvarkos reikalavimų sporto klubuose, tikrina Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Jo duomenimis, Panevėžio mieste ir rajone leidimai-higienos pasai išduoti 20 sporto klubų paslaugų teikėjų. Praėjusiais metais Panevėžio mieste sporto klubų veiklai buvo išduoti 3 tokie dokumentai.

„Artėjant pavasariui, dažnai sporto klubuose padidėja lankytojų srautas, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento specialistai sporto klubų lankytojams pataria, į ką atkreipti dėmesį, kad suteiktos sporto klubų paslaugos būtų ne tik naudingos sveikatai, bet ir saugios“, – informuoja departamento atstovai.

Higienos pasus turintys klubai garantuoja, kad jų įrenginiai saugūs ir techniškai tvarkingi, prireikus yra pirmosios medicinos pagalbos rinkinys, patalpos ir inventorius švarūs.

Tačiau ne visos sportui skirtos vietos atitinka tokius reikalavimus. Higienistų pastebėjimu, pastaraisiais metais klubuose trūko valymo priemonių, kuriomis galėtų naudotis ir lankytojai, rasta nešvarių nevalytų patalpų ir įrenginių, ne visur teisingai atliekami tiekiamo vandens tyrimai.