Konferencijų erdvėse vyko diskusija ne tik su S. Eidrigevičiumi apie knygos meną, pasaulines tendencijas, bet pristatytas Panevėžyje kuriamas naujos kartos muziejus. Pokalbiui ir diskusijai vadovavo žurnalistas Paulius Gritėnas.

Centras – traukos vieta

Panevėžio miesto savivaldybės projektų vadovė Lina Blažytė sakė, kad SEMC didžiausias dėmesys bus skiriamas kolekcijai, kurią menininkas dovanoja miestui, tačiau ekspozicijų erdvėje tikimasi pristatyti ir pasaulinio garso menininkų darbus.

Panevėžys tikrai gali būti ta vietą, į kurią gali atvažiuoti pasaulinio garso meno mylėtojai ir ten rasti pasaulinio garso kūrinius. Meno centras – traukos objektas, kuriame gali rinktis menininkai diskusijoms, pokalbiams apie kūrybą. Šiandien labai trūksta tokių diskusijų ir pokalbių. SEMC tikrai netaps tik rinkinių, menų saugotoju. Tai ir kinas, ir teatras, ir parodos, ir įvairios edukacinės veiklos, ir vaikų žaidimų erdvės. Tai centras bendruomenei, kur visi atrastų sau vietos“, – pristatė menų centrą L. Blažytė.

S. Eidrigevičiaus menų centro pristatymas Knygų mugėje

Pradžia – dovanota kolekcija

Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėja Daiva Gasiūnienė pratęsė projektų vadovės L. Blažytės mintis:

„Viskas prasidėjo dar 2016 metais, merui Ryčiui Mykolui Račkauskui pasirašius ketinimų protokolą su iš Panevėžio kilusiu menininku Stasiu Eidrigevičiumi dėl dovanojamos kolekcijos. Tuomet ir pradėta galvoti ne tik apie SEMC, bet ir apie kitus objektus, infrastruktūrą, kad būtų sudėliotas visas urbanistinis audinys, juosiantis menų centrą. Net gi buvo atliktas urbanistinės vizijos tiriamasis darbas, rengiamos kūrybinės dirbtuvės“, – prisiminė SEMC kūrimosi istoriją architektė.

Skleisti žinią

Pasak jos, menų centro pristatymas pavyko, bet norėjosi jį pristatyti plačiau ir išsamiau.

„Architektai net maketus buvo atsivežę. Knygų mugės lankytojai priėmė puikiai. Beje, SEMC pristatėme toje pačioje vietoje, kurioje buvo pristatytas ir Vilniuje pastatytas MO centras. Panevėžio projektas tapo tarsi tęstinis projektas, kuris bus įgyvendintas. Ir šis objektas padės atskleisti Lietuvos kultūros perspektyvas“, – mano D. Gasiūnienė ir tęsė:

„Panevėžio menų centras dar neturi pastato, todėl mugės stende pastatyta improvizuota būsimojo pastato siena. Buvo pristatyti, kai kurie S. Eidrigevičiaus darbai – knyga „Giedanti gaidžio galva“, išleistas kokybiškas 2019 metų kalendorius su menininko darbų reprodukcijomis.

Be to, į mugę buvo atvykę gimnazistai iš Panevėžio, kurie turėjo pamokas su žymiais dailininkais. Mūsų tikslas, nors dar nėra paties SEMC pastato, kad menų centras jau skleistų žinią apie save. Antra vertus, neužilgo bus įvertinta projekto paraiška, o tuomet bus skelbiami konkursai ir prasidės statybos darbai.“