Laukiama kultūros ministro patvirtinimo

Apskaitos, paveldotvarkos planavimo skyriaus vyriausioji specialistė Indrė Baliulytė teigė, jog šiuo metu Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bei Salų bažnyčių remonto bei restauravimo darbų finansavimo projektai jau yra parengti. „Jie perduoti kultūros ministerijai, todėl tikslus finansavimas bus žinomas tik kultūros ministrui patvirtinus projektus. Tikimasi, kad patvirtinimo bus sulaukta dar iki vasario,“ – kalbėjo specialistė.

Rokiškio rajono bažnyčioms finansuoti skirtuose projektuose įrašyti remonto bei restauravimo darbai, polichrominiai tyrimai. „Šiemet Salų bažnyčiai numatyti stogo ir fasado restauravimo darbai. Tam atlikti numatyta skirti 80,23 tūkst. eurų, tačiau, kadangi projektas laukia kultūros ministro patvirtinimo, tikslios sumos tiek Rokiškio, tiek Salų bažnyčioms pasakyti dar negalime,” – sakė I. Baliulytė pridurdama, jog visi numatyti darbai turėtų būti užbaigti kitiemet.

Vyriausioji specialistė pridūrė, jog neogotikinei Rokiškio bažnyčiai projekte numatyti polichrominiai vidaus tyrimai, kurie reikalingi atlikti perspektyviems restauravimo darbams, tačiau kokius darbus planuojama atlikti nėra apibrėžta.

Rokiškio dekanato dekanas Eimantas Novikas teigė, jog šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje bus apšildytos grindys, nors iš pradžių, dėl granitinių plokščių autentiškumo to daryti neleista. Tačiau 2018 metų gruodžio 4 dieną buvo išspręstas kultūros vertybių klausimas ir grindis apšildyti leidžiama bus. „Bus apšildytos grindys visoje bažnyčioje, o išsprendus kultūros vertybių klausimą jos bus atnaujintos – sudužusios granitinės plokštės bus keičiamos naujomis,” – sakė E. Novikas.

Pernai – durys ir vitražai

Pernai metais buvo finansuotas Salų bažnyčios fasado ir stogo remonto, restauravimo ir avarijos pašalinimo darbai. Kaip teigė I. Baliulytė, 2018 metais buvo restauruoti bažnyčios pamatai – vietoje vieną sieną laikiusio plytinio sumūrytas akmeninis pamatas, įrengta horizontali hidroizoliacija. Taipogi buvo restauruota dalis lauko sienų, kurias dėl prastos lietaus nutekėjimo sistemos sugadino nuolat žliaugiantis vanduo.

Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje, I. Baliulytės teigimu, jau pernai buvo užbaigti 3 metus trukę vitražų restauravimo darbai: blogos ir avarinės būklės vitražams buvo atkurtos prarastos dalys, fragmentai. „2018 metais taipogi buvo atlikti didžiųjų bažnyčios durų restauravimo ir konservavimo darbai. Taipogi parapijai buvo išmokėta kompensacija už atliktus durų tyrimus,” – komentavo I. Baliulytė.