Po ažiotažą sukėlusio „Sekundės“ straipsnio apie „Metų panevėžiečio“ apdovanojimą pelniusiam, daugelio parodų, fotografijų albumo autoriui, net kelių „Auksinių kadrų“ savininkui V. Pečininui atsuktą miesto Savivaldybės išlaikomos Fotografijos galerijos šeimininkų nugarą žinomo fotomenininko naujausiam ciklui „Skrendantis Panevėžys“ savo erdves atvėrė Juozo Miltinio dramos teatras.

V. Pečininas pirmadienį sulaukė teatro meno vadovo Andriaus Jevsejevo skambučio su intriguojamu pasiūlymu.

„Buvau maloniai nustebintas, kai A. Jevsejevas pasakė, kad teatras mano parodą noriai priima į savo erdves. Sutarėme, kad jau šią savaitę jiems parodysiu parodai atrinktas nuotraukas ir pateiksiu projektą“, – teigė fotomenininkas.

Anot jo, parodą numatyta atidaryti rugsėjo pirmą savaitgalį per miesto gimtadienį. Tomis dienomis teatras atvers duris ir fotografijos meno gerbėjams, o lankytojus pasitiksiantis V. Pečininas pasakos apie kūrybą ir patį ciklą „Skrendantis Panevėžys“.

Palaikymo banga

Žinia, kad Fotografijos galeriją kuruojančiai Dailės galerijai V. Pečinino pateiktas prašymas leisti šiais metais surengti parodą „Skrendantis Panevėžys“ nebuvo patenkintas, o gegužę 60-metį minėsiančiam menininkui pasiūlyta laukti eilėje iki 2020 m., sukėlė didelę nuostabos ir pasipiktinimo bangą. V. Pečininas teigia sulaukęs gausybės palaikymo žinučių ir skambučių.

„Kitą kartą suabejodavau, kam aš kuriu, ar kam to reikia. O dabar sulaukiau tokio didelio palaikymo, tiek žmonių nori pamatyti tą parodą. Netgi gavau pasiūlymų parodą surengti kituose miestuose, bet noriu, kad ją pirmiausia pamatytų panevėžiečiai“, – apie kilusią reakciją pasakojo fotomenininkas.

Milžiniško palaikymo V. Pečininas sulaukė ir socialiniuose tinkluose.

„Labai gėda ir liūdna, bet nugali stipriausi, Ne jėga, o meile, ištikimybe savo mylimam miestui“, „Jaučiuosi netekusi žado“, „Sėkmės kovoje su drakonu“, „Gėda galerijos vadovams ir pagarba tikram panevėžiečiui Valentinui. Bumerangas visada sugrįžta“ – fotomenininkui palaikymo žinutes siuntė internautai.

Priminė Staliną

Panevėžio fotografijos galeriją kuruojančios Dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas aiškino, jog V. Pečinino parodą atidėti iki 2020 m. jam pasiūliusi fotomenininko prašymą svarsčiusi įstaigos meno taryba. Vienintelis tokio sprendimo motyvas tebuvo reikalavimas menininkui tarp parodų išlaikyti trejų metų pauzę. V. Pečininas tvirtina šiai taisyklei nenusižengęs. Paskutinė jo personalinė paroda „Trolių sapnai“ po Fotografijos galerijos skliautais surengta 2016 m.

Žinia, kad šįmet nebus įleistas į Panevėžio fotografų meką, V. Pečininui buvo labai netikėta. Menininkas parodą apie Panevėžį ir Panevėžiui ketino surengti taip savo jubiliejaus proga atiduodamas duoklę gimtajam miestui. Kitąmet eksponuojama ši paroda, anot autoriaus, būtų praradusi dalį aktualumo.

V. Pečininas neabejoja, kad jam neigiamą meno tarybos sprendimą nulėmė Fotografijos galerijos vadovo Sigito Laurinavičiaus nuostata.

„Žinau, kodėl man uždarytos durys. S. Laurinavičius nori, kad būtų, kaip jis mato. Jam atėjus į Fotografijos galeriją, fotomenininkų bendruomenės vienybė sugriuvo. Nebevyksta kaip anksčiau susirinkimai, neliko metinės parodos“, – apgailestavo fotografas.

Tą patį V. Pečininas pakartojo ir savo paskyroje socialiniame tinkle.

„Žiaurus savo laikmečio diktatorius Stalinas, sunaikino visus, kas jam padėjo užkopti ant sosto. S. Laurinavičius mano, kad tokiu būdų pasieks savo gerovės“, – pareiškė V. Pečininas.

Po kilusio ažiotažo fotomenininkas sulaukė ir Dailės galerijos vadovo E. Žukausko kvietimo užsukti puodelio kavos. Pokalbio būta dalykiško.

„Iš karto pranešiau direktoriui, kad parodai erdvę pasiūlė J. Miltinio teatras. E. Žukauskas patikino, kad rengiant parodą Dailės galerija suteiks visą pagalbą, kokios tik prireiks“, – kalbėjo V. Pečininas.

Asmeniškumų neturi

O Fotografijos galerijos vedėjas S. Laurinavičius kol kas V. Pečininui paaiškinti situacijos nepanoro. Panevėžio fotomenininkų mekos vadovas tikina, esą parodų planas sudaromas įvertinus kur kas svarbesnius kriterijus nei eiliškumas. S. Laurinavičius tikina čia nesant jokių asmeniškumų.

„Jei V. Pečininas nori jų ieškoti, jo laisvė elgtis taip, kaip pačiam išeina. Bet kiekvieną kartą kalant į tą pačią vietą aš vieną gražią dieną galiu ir patikėti, kad tokių asmeniškumų yra“, – pareiškė galerijos vedėjas.

S. Laurinavičius teigia ir pats esąs įskaudintas kilusio ažiotažo. Jis mano kaip tik nemažai nuveikęs, kad Panevėžio fotomenininkų bendruomenė taptų labiau vieninga. Pavyzdžiui, buvo vienas iš iniciatorių, paskatinusių įkurti Šiaurės Lietuvos fotomenininkų asociaciją.

„Kiekvieną įkalbinėjau jungtis, burtis. Pavyko“, – priminė S. Laurinavičius.

Tačiau Fotografijos galerijos vedėjas nežino, ar šioji asociacija tebeveikia. Po taip pat ažiotažą sukėlusios 2017 m. bienalės teigia atidavęs asociacijos dokumentus jos pirmininkui ir valdybai, o pats pasistengęs nuo šių reikalų atsiriboti.