Dabartinių Jurginių pagrindas – iš seniausių laikų likę ir šiandien vietos išskirtinumą parodantys papročiai: iškilmingos eitynės iki Birutės kalno, pamaldos prie Šv. Jurgio koplyčios, žirgų pasirodymai, tikėjimas, kad smagiai pagarbinus Šv. Jurgį kovotoją, ne tik žemdirbių globėją, nugalimas ligų, bado ir kitų negerovių drakonas, o Jurginių giesmės, dainos, rateliai turi magiškos galios.

Šiemet į Jurginių festivalį įsilieja klaipėdietis fotografas Karolis Tiknius ir paplūdimyje šalia Birutės kalno pristatys savo žemės meną. Jurginių metu didelis dėmesys skiriamas žirgams, tad juos bus galima išvysti ne tik parke ar pajūryje, bet ir patiems aplankyti du šalia Palangos esančius žirgynus „JSK Happy Horse“ ir „Zigmo žirgyną“ – Jurginių proga balandžio 22 d. vyks atvirų vartų diena.

Bene svarbiausia Jurginių festivalio dalis – folkloro ansamblių pasirodymai. Balandžio 23 d. drauge su kolektyvais vieningoje eisenoje žygiuosime nuo Palangos bažnyčios iki Birutės parko, o ten galėsime pasiklausyti autentiškų ragų, skudučių, lumzdelių, piemenų instrumentinio ir dainuojamojo folkloro kūrinių, improvizacijų dūdmaišiais ir kitais pučiamaisiais liaudies instrumentais, kanklėmis, skambių sutartinių.

Kaip ir kasmet, vienas ryškiausių Jurginių akcentų – slibino ugnies misterija paplūdimyje „Jurgi, atrakink žemę“. Šis ugnies reginys bus praturtintas pirotechnikos efektais, specialiai sukurtu garso takeliu. Slibino skulptūrą kuria palangiškis tautodailininkas Linas Žulkus iš ekologiškų medžiagų – medienos, šiaudų, lininio audeklo. Tą patį vakarą visi laukiami naktišokių vakaronėje.

Jurginių programa

„Palangos Žuvėdroje“, kur skambant tradicinei šokių muzikai bus galima pabendrauti su šventės dalyviais ir smagiai praleisti laiką. „Tradicinių šokių vakaronės jau yra labai išpopuliarėjusios tarp Vilniaus ir Kauno jaunimo, yra susikūrę nemaži klubai, kurie kiekvieną savaitę organizuoja šokių vakarus ir ten išties būna nepaprastai smagu, bendruomeniška, pozityvi atmosfera. Net neabejoju, kad ir į Jurginių šventę jaunimo folkloro kolektyvai atveš tą pačią nuotaiką“, - teigia Palangos kultūros ir jaunimo centro vadybininkė Indrė Žvikaitė.

Viso festivalio metu bus galima dalyvauti orientaciniame - gamtosauginiame žaidime „Rask Jurgio raktus“ su programėle #walk15, prie kurhauzo vyks Žaliasis Jurginių turgelis. Trečioji ir paskutinė festivalio diena - Atvelykis, prie kurhauzo vyks popietė šeimoms „Žemė kėlė žolę“. Laukia daugybė įdomių edukacijų su Palangos etnoklubu „Mėguva", kiaušinienės kepimas, žaidimai – veiklos netrūks ir mažiems, ir dideliems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją