Palangiškė renkasi ramesnes vietas

Dvidešimt vienerius metus Palangoje gyvenanti Guoda Židanavičiūtė sako, kad jai šis miestas, visų pirma, siejasi su ramybe. Jei tik ilgiau nebūna Palangoje, sako ji, išsyk pasiilgsta jūros ir kurortui įprasto ramybės jausmo.

Neretai nutinka taip, kad vietiniai miesto gyventojai nėra linkę eiti į tas vietas, į kurias masiškai plūsta keliautojai. Guoda patikina, kad ji taip pat nėra populiarių vietų mėgėja.

„Viena vertus, mes, palangiškiai, vasaromis labai daug dirbame, kadangi tuo metu būna pats darbymetis. Kai darbo daug, nelieka laiko nueiti nei prie jūros, nei į tą pačią J. Basanavičiaus gatvę, – sako Guoda. – Kita vertus, atradusi laisvą minutę aš mieliau renkuosi ramesnes Palangos vietas, pavyzdžiui, parką ar pušyną.“

Paklausta, ar jos, kaip vietinės Palangos gyventojos neerzina, regis, niekuomet nesibaigiantis turistų antplūdis, pašnekovė sako, kad keliautojai jau tapę miesto identiteto dalimi, o kai jų nelieka, netgi aplanko liūdesys.

Palangiškė Guoda

„Kai prasideda vasaros sezonas, čia atvyksta labai daug žmonių ir ta masė šiek tiek erzina. Tačiau kai ateina ruduo ir mieste liekame tik mes, palangiškiai, aš imu jausti tarsi mini depresiją – nebelieka žmonių, užsidaro pusė kavinių, nėra veiksmo. Manau, kad keliautojai jau tapo neatsiejama Palangos dalimi“, – savo mintimis dalinasi palangiškė.

Geriausios vietos Palangoje

Savaitgalius Palangoje Guoda leidžia eidama pasivaikščioti į pajūrį, o neseniai įsigijo ir paspirtuką, kad galėtų lėkti jau tuštesnėmis kurorto gatvėmis. Pašnekovė sutiko pasidalinti sąrašu vietų, kurios jai pačiai labai patinka ir kurias ji rekomenduoja aplankyti Palangos svečiams.

Gamta

1. Jūra. Pirmoje sąrašo vietoje karaliauja jūra – kaipgi be jos.

„Žinoma, daug kas priklauso nuo oro, bet kad ir kaip bebūtų, visų pirma reikėtų keliauti prie jūros. Juk prie jos galima vaikščioti kad ir pusę dienos“, – sako palangiškė.

Pajūris Palangoje

2. Pasaulio kraštas. Taip vadinamas priėjimas prie jūros, nuo kurio atsiveria pasakiškas vaizdas. Tiesa, Guoda pastebi, kad nėra lengva nusakyti, kur tiksliai ši vieta yra.

„Važiuojant dviračių taku, jau už Kunigiškių, yra toks priėjimas prie jūros ir jis vadinasi pasaulio kraštas. Aš nežinau, kiek daug žmonių žino šią vietą, bet ji yra išties graži“, – pasakoja Guoda.

3. Pušynai. Pati mėgstanti ramybę ir savaitgalinius pasivaikščiojimus pušynuose, palangiškė juos aplankyti rekomenduoja ir iš kitų miestų atvykstantiems keliautojams.

Pušynai Palangoje

„Jei nuo J. Basanavičiaus gatvės eitumėte link tilto, kairėje pusėje būtų Meilės alėja, o dešinėje prasideda pušynai, kurie driekiasi iki pat Kunigiškių“, – apytikslėmis pušynų koordinatėmis pasidalina pašnekovė.

Skanus maistas

Ilgametė Palangos gyventoja teigia, kad vienas dalykų, kuris jai tikrai rūpi atostogų metu, yra geras maistas. Išbandžiusi ne vieną kavinę ir restoraną, Guoda dalinasi vietomis, kur Palangoje pavalgyti yra skaniausia.

1. Sulčių baras. Tai nedidelis žaliųjų kokteilių baras, įsikūręs Senojo Turgaus gatvėje. Pašnekovė sako mananti, kad šią vietą žino nedaugelis, todėl rekomenduoja užsukti.

2. „Šilelis GastroPub“. Šią vietą Guoda renkasi tuomet, kai nori skaniai pavalgyti arba kai susitinka su draugais. „Šilelį“ palangiškė apibūdina vienu žodžiu – „wow“. Šioje vietoje galima rinktis iš įvairių patiekalų: yra užkandžių, sriubos, karštųjų patiekalų – trumpai tariant, visko, kas būdinga kavinėms ir restoranams.


3. „A-petit“. Restoranėlis, įsikūręs kiek atokiau nuo centrinės miesto gatvės, tačiau lengvai pasiekiamas ir pėsčiomis, ir automobiliu. „A-petit“ pasiūlys blynų, kepsnių, naminių picų ir kitų skanių vaišių.

4. „Cafe Banduke“. O šioje vietoje Guoda rekomenduoja apsilankyti tuomet, jei norėsite skaniausios kavos Palangoje. Kavinukes galima rasti Vytauto ir J. Basanavičiaus gatvėse.

Pramogos uždarose patalpose

1. Palangos baseinas. „Ši vieta, – sako Guoda, – gali būti itin aktuali blogu oru. Palangos baseine yra pirtys, sūkurinė vonia ir plaukiojimo baseinas.“ Vienos valandos plaukiojimas baseine ir apsilankymas sveikatingumo erdvėje darbo dienomis kainuoja 7 eurus, savaitgaliais – 10 eurų. Norintiems turkštis neribotą laiką teks pakloti atitinkamai 13 ir 16 eurų.

2. Koncertų salė. Daugiau nei 2 tūkst. žiūrovų talpinančioje koncertų salėje lankytojai gali lankytis ištisus metus.

Palangos koncertų salė

3. Kurorto muziejus. Ekscentriškoje viloje „Anapilin“, Birutės alėjoje, įsikūręs Kurorto muziejus yra vertas aplankyti. Jau vien vila, kurioje muziejus įkurtas, yra laikoma kultūros paveldo vertybe – mat tai viena pirmųjų grafų Tiškevičių šeimos vilų.

Šiuo metu muziejuje veikia Andriaus Miežio tapybos paroda „Pirmpradžių svajų metas“, taip pat paroda „Palangos šimtmečio akimirkos“. Muziejuje rengiamos vaikams skirtos edukacijos, vyksta įvairūs renginiai. Apsilankyti muziejuje kainuoja 3 eurus, su nuolaida – 1,5 euro, o perkant šeimos bilietą apsilankymas atsieis 5 eurus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją