Nuo šiandien, pirmadienio, konkursiniai darbai eksponuojami Lietuvos architektų sąjungos pastato (Kalvarijų g. 1) antrame aukšte. Lankytojai juos apžiūrėti gali kiekvieną darbo dieną, darbo valandomis – nuo 9 iki 17 val., laikantis saugumo reikalavimų.

Kaip skelbta praėjusių metų rudenį, kino teatras „Naglis“ taps ragionine filmoteka – čia ne tik bus rodomas kinas. Atnaujintas pastatas atliks ir edukacines, rezidencijos funkcijas. Planuojama, kad po restauracijos veikla bus vykdoma ne tik vasarą, kaip buvo iki šiol, o visais metų laikais.

Numatoma, kad atnaujintas „Naglis“ duris atverti galėtų iki 2024-ųjų pabaigos.

Kviečiame susipažinti su architektūriniam konkursui pateiktais projektais.

1. Kinoplatforma

Kaip rašoma projektiniuose pasiūlymuose, urbanistinė koncepcija padiktavo architektūrinius sprendinius, bei perprojektuotus pastato funkcinius ryšius.

„Esamas katilinės pastatas, kuris buvo pristatytas vėliau, neturi vertingųjų savybių, todėl siūloma jį nugriauti. Vietoj jo siūlomas naujas priestatas, nekeičiant sklypo užstatymo tankumo“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Čia taip pat rašoma, jog Vytauto gatvės pusėje sklypas būtų neženkliai keičiamas praplečiant laiptų platformą, taip sukuriant erdvę vasaros terasai: „Koncesijos principu veikianti kavinė/baras galėtų ten teikti paslaugas vasaros metu.“

Naujai perprojektuojant vestibiulį į jį numatomi du įėjimai.

Lietuvos architektų sąjunga // Projekto autorių vizualizacija

Plačiau apie pasiūlymą – čia.

2. Atgal į ateitį

Šio pasiūlymo autoriai išskiria pastato programoje užkoduotos dvi pagrindines funkcijas – regioninė filmoteka ir kino teatras. „Siekta aiškiai išskirti šias dvi funkcijas architektūrine kalba, tuo pačiu išsaugant istorinį pastato krūvį – nostalgišką modernistinio kino teatro charakterį“, – rašome pasiūlymo pristatyme.

Esamą kino salę planuojama apsukti 180 laipsnių kampu, taip šviesią visuomeninę erdvę ir ją atveriant į gamtą – Rąžės upės vingį ir prie jo augantį pušyną. Mažoji salė projektuojama buvusios katilinės vietoje.

Kaip rašo pasiūlymo autoriai, „reprezentatyvūs kino teatro fasadai, esantys Vytauto gatvės išklotinėje, „įmuziejinami“ atkuriant jų vertingiausius elementus. Fasadui grąžinami langai, centrinis įėjimas su natūralaus medžio durimis, stendai afišoms, žaismingas neoninis pavadinimas. Interjere restauruojamas pano „Naglis ir Neringa“, grąžinama mozaikinio betono grindų danga. Pastato elementai atkuriami panaudojant kokybiškas ir ilgaamžes medžiagas. Istorinėje pastato dalyje įkuriama edukacinė ir ekspozicijų funkcijos – atkuriama istorinio kino teatro atmosfera papildo ir pratęsia edukacinę funkciją.“

Lietuvos architektų sąjunga // Projekto autorių vizualizacija

Plačiau apie pasiūlymą – čia.

3. Kino vila

„Naglio“ kino teatro virsmui į filmoteką siūlome funkcionalių erdvių kompleksą, kuris tūriškai ir fasadiškai būtų sufokusuotas ne tik į įprastą kino ekraną, bet ir aplinkinį Palangos miestovaizdį – tokiu būdu kviesdamas lankytojus stebėti ir dokumentuoti „miesto kiną“. Projektuojamo tūrių komplekso sudėtiniai elementai – laisvai stovintys vilų tūriai ir erdvės – artikuliuotai „kadruoja“ miestovaizdį pagal urbanistines taisykles ir tampa vaizdo formavimo priemonėmis – prietaisais – kurti ir stebėti „judantį vaizdą“. Kiekvienas kino vilos tūris ir erdvė yra formuojama fokusavimo į vaizdą, miestą ar kino ekraną, principu. Šis naujas sluoksnis išskaidomas į grupę artikuliuotų tūrių, kurių kompozicija atitinka vaizdų, į kuriuos fokusuojami tūriai, žiūros spektrą“, – rašoma projekto pristatyme.

Šiame projekte numatoma naudoti vertikalius langų ir vitrinų elementus: langines, piliastrus, ažūrinius rėmus, vertikaliai rifliuotas Kino vilos sienas. Teigiama, kad „Naglio“ kino teatro tūryje visi pastato kompoziciją sudarantys elementai ir angos yra išsaugomi, atnaujinant ir išlaikant charakteringas detales ir proporcijas.

„Buvusios „Naglio“ kino salės fasaduose esantys dekoratyviniai aprėminti plotai tampa angomis langams, atveriantiems filmoteką miestui“, – rašo pasiūlymo autoriai.

Lietuvos architektų sąjunga // Projekto autorių vizualizacija

Plačiau apie pasiūlymą – čia.

4. Naglis 2.0

Šio pasiūlymo autoriai rašo, jog vertybiniu aspektu, esamas „Naglio“ pastatas išsaugojamas identifikuojant ir išlaikant jo vertingąsias savybes.

Pristatyme siūloma pastato kieme esantį menkesnės vertės priestatą griauti, jo sąskaita pratęsiant esamą pastato tūrį. Anot autorių, tai leistų padidinti reikalingus salių plotus, ir taip atsirastų vietoms papildomoms funkcijoms (dar viena kavinė, kino rezidencijos).

„Kuriamas socialus ir atviras pagrindinis fasadas, demonstruojantis prieinamumą visuomenei. Esamą užrašą / logotipą siūloma keisti, ir perkelti ant viršutinio karnizo“, – rašoma konkursui pateiktame darbe.

Lietuvos architektų sąjunga // Projekto autorių vizualizacija

Plačiau apie pasiūlymą – čia.

5. Jūros ekranai

Kaip teigia pasiūlymo autoriai, architektūrinė idėja buvo atrasti dialogą tarp esamos sovietinės kino teatro architektūros ir siūlomos modernios stilistikos priestato.

„Siekėme funkcionalizmo švaros – vengėme architektūros, konkuruojančios su esamu pastatu“, – rašoma projekto pristatyme.

Pagrindinis patekimas į pastatą išliektų esamas, iš Vytauto prospekto. Aplink pastatą numatomi takeliai, mašinų įvažiavimas per esamą servitutą, iš Ronžės gatvės. Vertingi medžiai išsaugomi, numatomi žali plotai. Mašinų parkavimas numatomas ant plastikiniu koriu sutvirtintos vejos. Sklypo rytuose – įgilintas kiemelis, dengtas medine laiptuota terasa.

Buvusios katilinės vietoje planuojamas trijų aukštų priestatas, apatinis – cokolinis.

Lietuvos architektų sąjunga // Projekto autorių vizualizacija

Plačiau apie pasiūlymą – čia.

6. Camera

Pagal šį pasiūlymą, koncepcija yra dviejų sluoksnių kompozicija: vietos istorinis kodas –Naglio kinoteatro fasadas ir modernaus kino meno sklaidos simbolis Camera.

Numatoma, kad restauruota Naglio kino teatro fasadų dalis būtų legvai atpažistamas Palangos kino teatro pastatas, kurio architektūra tapusi bendrine pokario kino teatrų modernios architektūros kalba. „Išsaugoti vaizdą nuo Vytauto gatvės – reiškia išsaugoti kurorto architektūros istoriją ir išsaugoti pokario modernių kinoteatrų istoriją“, – teigia projekto autoriai.

Siekiant, kad pastatas tuo pačiu būtų ir modernus, su būtinom erdvėm, ryšiais, kino salių ir AKMC patalpos būtų projektuojamos apjungiant išsaugomą pastato dalį su naujai kuriama (statoma nugriaunant esamą žiūrovinę salę ir katilinę).

„Naujai projektuojama ir saugoma pastato dalys apsijungia į simbolinį Cameros tūrį. Nuo Rąžės upės pusės matome naują modernų, o kartu ir ženklišką pastatą, žvelgianti Cameros objektyvu“, – rašoma pristatyme.

Lietuvos architektų sąjunga // Projekto autorių vizualizacija

Plačiau apie pasiūlymą – čia.

7. Mavam

Anot pasiūlymo autorių, rekonstruojamas pastatas turi tris pagrindines dalis – informacinę ir pažintinę; renginių salių; poilsio.

Pagrindinio pastato priekiniame fasade būtų išsaugojami ir paryškinami istoriniai pastato architektūros elementai.

„Kino salių tūrio fasadai kuriami imituojant šiuolaikinį meną, naudojamos šviesos ir metalo detalės. Trečiasis, kavinės tūris yra lyg įliejamas į gamtą, taip šis tūris priartinamas prie supančio kraštovaizdžio, Šventosios upės slėnio“, – rašoma pristatyme.

Antrame pagrindinio pastato aukšte esanti edukacinė erdvė, anot autorių, pasižymėtų multifunkciškumu ir komfortabilumu, čia lankytojai galėtų ateiti pasisemti žinių apie filmografiją, patys kurti filmus ar vaizdo įrašus ar pailsėti.

„Antrajame tūryje didžiąją dalį užima renginių salės, čia kuriamas modernus puošnus interjeras. Trečiasis tūris yra kavinė / knygynas, tai poilsio ir gero laiko erdvė. Čia kuriamas jaukus neįpareigojantis interjeras“, – rašoma konkursui pateiktame projekte.

Lietuvos architektų sąjunga // Projekto autorių vizualizacija

Plačiau apie pasiūlymą – čia.

Kaip praneša Lietuvos architektų sąjunga, kitą pirmadienį, vasario 22 d., 16–17 val., numatytas viešas konkursui pateiktų darbų pristatymas, kuris vyks nuotoliniu būdu Zoom platformoje. Norintys dalyvauti turi pateikti elektroninį prisijungimo adresą (iki vasario 22 d., 10:00 val.) šiuo elektroniniu paštu: marius.dirgela@architektusajunga.lt

„Vasario 25 d. numatytas nuotolinis konkursui pateiktų projektų Vertinimo komisijos posėdis. Komisijos nariai pateiktiems projektams skirs balus pagal Konkurso sąlygose išvardintus vertinimo kriterijus: K1 – Integralumas (20 proc.), K2 – Originali ir vientisa architektūrinė idėja (40 proc.), K3 – Inovatyvumas ir atitiktis darnaus vystymosi principui (20 proc.) ir K4 – Technologiniai sprendimai (20 proc.), tokiu būdu išaiškinant preliminarią Projektų eilę“, – skelbiama Lietuvos architektų sąjungos tinklalapyje.

Kaip rašyta anksčiau, pirmosios vietos laimėtojui planuojama skirti 9 tūkst. eurų, antrosios – 6,5 tūkst. eurų, trečiosios – 4,5 tūkst. eurų premijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)