Prašymą suteikti skverui didžiąją gyvenimo dalį Prancūzijoje gyvenusio ir kūrusio, iš Kretingos rajono kilusio, didelę dalį savo kūrybos palikimo padovanojusio gimtajai Lietuvai skulptoriaus Antano Mončio vardą pateikė Antano Mončio namai-muziejus.

Kaip „Pajūrio naujienoms“ sakė namų-muziejus direktorė Loreta Birutė Turauskaitė, mintis pavadinti skulptoriaus vardu prieš muziejų esančią erdvę su želdiniais ir pėsčiųjų takeliais kirbėjusi jau seniai. O kadangi kitąmet, 2021-ųjų birželio 8 dieną bus minimos Antano Mončio šimtosios gimimo metinės, nuspręsta šitaip įamžinti ir įprasminti jo atminimą.

„Esame dėkingi, kad Palangos miesto taryba pritarė šiam sprendimui, – sakė A. Mončio dukterėčia L. B. Turauskaitė. – Žinoma, norėtųsi, kad skverui būtų ne tik vardas suteiktas, bet ir sutvarkyta pati erdvė. Tikimės, kad ateityje tai bus įmanoma padaryti.“

Antanas Mončys (1921–1993) gimė Mončių kaime, mokėsi Kretingos Pranciškonų gimnazijoje, 1942–1943 m. studijavo architektūrą Vytauto Didžiojo universitete Kaune. Didžiąją savo gyvenimo dalį jam teko gyventi ne Lietuvoje. Pasirinkęs menininko kelią, A. Mončys savo kūrybos ir kūrybinės veiklos pėdsakus paliko Prancūzijoje, Vokietijoje, JAV, Kanadoje, Italijoje, Monake ir kitose valstybėse.

1989 metais lankydamasis Lietuvoje nusprendė didelę savo kūrybos dalį padovanoti gimtajai šaliai ir išreiškė pageidavimą, kad jo kūriniai visuomenei būtų rodomi Palangoje. Po dešimties metų, 1999-aisiais, Palangoje duris atvėrė Antano Mončio namai-muziejus.

Per savo kūrybinės veiklos metus A. Mončys surengė daugybę personalinių parodų. Jo kūryba eksponuota ir kartu su visame pasaulyje garsių menininkų, pavyzdžiui, Pablo Pikaso (Pablo Picasso), Henrio Muro (Henry Moore) kūriniais. Skulptoriui teko dirbti kartu su Marku Šagalu (Marc Chagal), broliais Marteliais (Jan et Jo?l Martel). Įkūrus Antano Mončio namus-muziejų Palangoje, menininko kūrybos parodos buvo surengtos Nacionaliniame dailės, Nacionaliniame Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Vytauto Kasiulio ir kituose Lietuvos muziejuose ir galerijose, taip pat Danijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Paryžiaus Pompidou centre (Prancūzija).

Skulptorius Antanas Mončys amžino poilsio atgulė Grūšlaukės kapinėse.