Šiais metais „Palangos stinta“ rengiama vasario 7–9 dienomis. Kurorto svečiai visas tris dienas kviečiami ne tik ragauti agurkais kvepiančios žuvies, net ir pabendrauti su žvejais, bet ir pasiklausyti žvejiškų melodijų. Na, o sveikuoliai tradiciškai ketina nerti į ledinį Baltijos jūros vandenį, o mėgėjai pasivaržyti kviečiami įvairiose rungtyse. Beje, varžybos, kas daugiau nuo Palangos tilto sužvejos stintų, taip išpopuliarėjo, kad visi norintieji neišsitenka.

„Mes turėjome stabdyti registraciją, nes jau dabar turime per 100 norinčiųjų. Be to, mes pirmą kartą turime projektą „Draugystė veža“, skirtas palaikyti draugystei žmonėms su negalia, tai pirmą kartą bandysime tiltą pritaikyti ir jų žvejybos galimybėms. Taip pat labai populiarus ir grilio čempionatas, kur gimsta kas metai nauji patiekalai su stinta“, – pasakoja vienas šventės organizatorių „Stintos ordino“ kancleris Nerijus Stasiulis.

Palangoje per šventę susivienys ne tik Žemaitijos krašto tradicijos ir paveldo puoselėtojai.
Vytauto gatvėje tris dienas šurmuliuoja mugė, kurioje apsilankyti kviečia Žemaitijos, Aukštaitijos, Suvalkijos ir Dzūkijos tautodailininkai, tautinio ir kulinarinio paveldo puoselėtojai. Šių metų mugė skirta Tautodailės metams. Šventės organizatoriai sako, kad mugėje rasite ne tik tikrų, bet ir gintarinių, metalinių, molinių, medinių, megztų, stintų.

Tų, kurie atvyksta nusiteikę išragauti įvairių stintų patiekalų, laukia nemažai įvairovės: šviežios kepamos žuvies kvapas pasklis pagrindinėse Palangos gatvėse. Be keptos žuvies čia pat vietoje galima paragauti išrūkytos, vytintos stintos, taip pat žuvienės bei kitų žuvų patiekalų.

Smaližiai alkani taip pat neliks – mugėje nemažai ir Lietuvos Tautodailės kulinarinio paveldo gardumynų. O kokios gi šventės be lauktuvių, tad šių mugėje taip pat gausu.

Šventės sumanytojas palangiškis Klaidas Pakutinskas 2004 metų žiemą pirmą kartą pakvietė svečius iš visos Lietuvos atvykti į Palangą ir paragauti išskirtinės žuvies. Vos kelios kavinės prisijungė prie pirmojo stintų stalo ruošimo, tačiau kasmet žmonių susidomėjimas augo, o žinia apie idėją sklido vis plačiau. Dabar ši šventė jau neatsiejama nuo Baltijos pajūrio kurorto, o ja rūpinasi „Stintų ordinas“.

„Šiemet septynioliktą kartą kviečiame paragauti tos mažos skanios žuvelės, kuri išvoliota miltuose ir iškepta. Tokia buvo pradžių pradžia, kuri išsirutuliojo į daug kitų dalykų ir ši šventė tapo jau ne tik Palangos reprezentacine švente, regionų, bet ir visos Lietuvos. Jau eilę metų mes pristatome ir kažkokią temą: praėjusiais metais buvo Žemaitijos tema, rokavomės visi žemaitiškai, šie metai yra
Tautodailės metai ir UNESCO paveldo metai. Stengiamės šiais metais pakviesti tautodailininkus ir pavienius menininkus, taip pat yra svečių ir iš užsienio – Latvijos ir Baltarusijos, Rusijos, Estijos ir Ukrainos, tad tampame švente, apjungiančia tautas“, – pasakoja „Stintų ordino“ atstovas.

Įspūdžių, anot vieno organizatorių, tikrai netrūks, o simbolinis šventės medinis stintos kūrinys bus paaukotas ir sudegintas – tai kuršiškas ritualas. Be to, šventėje bus pritaikytos net kelios lietuvių puoselėtos tradicijos, kurios buvo skirtos sveikatai, žiemos palydoms ir negandų išvarymui.

Tautodailės metams skirtoje šventėje šiais metais nuspręsta centrinėje aikštėje surengti amatų kiemelį, kur šventės svečiai galės pasigrožėti rekordine senovinių austų juostų bei tautinių rankšluosčių kolekcija ir įvairių amatų demonstravimu.

Daugiau nuotraukų – www.f360.lt.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)