„Anapilio“ viloje, Palangoje, nuo šiol skamba prakalbintas vėjas, o veidrodžių karalystėje gyvena vėlės. Pavilostos (Latvija) muziejuje galite interaktyviai pakeliauti jūra su žvejais iš praeities. Du miestai sukūrė įspūdingas „Jūros įkvėptas istorijas“, kurios pirmą kartą tampa ir nuolatinėmis ekspozicijomis. O interaktyvios ekspozicijos keliaus per du draugystę užmezgusius miestus.

Palangos muziejus įsikūręs išskirtinai gražioje medinėje viloje – „Anapilyje“. Čia dirbę restauratoriai aptiko vieną išskirtinių pastato paslapčių – vėjo vargonus. Atidarytoje parodoje pagaliau savo akimis galite patys šį unikalų istorinį kūrinį ir net patys valdyti vėją bei išgirsti, kaip jis prakalbina vargonus skirtingu paros metu. Dar viena paslaptis – veidrodžių karalystė, taip pat jau atvira lankytojams.

Legenda byloja, kad čia dar XIX a. pabaigoje vyko spiritizmo seansai, o vėlės tebeklajoja iki šių dienų. Pasakojama, kad draugystę su vėlėmis itin mėgo grafienė Sofija Tiškevičienė. Deja, originalaus paslaptingojo veidrodžių kambario restauruojant pastatą nepavyko aptikti, tačiau dabar lankytojus pasitinka atkurta idėja. Muziejininkai intriguoja: nenustebkite, jei keliaudami pasiklausyti vėjo vargonų, pajusite vėlių palydą.

„Šio projekto dėka mūsų miesto muziejuje sukurta ir įrengta šiuolaikiška ekspozicija, pasakojanti Palangos istoriją, atskleidžianti skirtingų jos istorijos, ekonomikos, kultūros periodų savitumą, kurorto raidą, supažindinanti su žymiais žmonėmis, kūrusiais ir gyvenusiais Palangoje“, – pasakoja Palangos kurorto muziejaus vyriausioji fondų saugotoja l.e.p. direktoriaus Virginija Paluckienė.

Žaisminga ir interaktyvi istorija leis pasimatuoti ir mūsų protėvių dėvėtus maudymosi drabužius bei „pasivažinėti“ Maudynių vežimu arba furgonu. Jie buvo populiarūs XVIII – XIX amžiuje: jais moterys keliaudavo maudytos atokiau nuo pašalinių.

Visa tai yra tarptautinio projekto „Palanga. Pavilosta: Jūros įkvėpta istorija“ dalis. Baltijos jūros sujungtos Lietuvos ir Latvijos pakrantės nuo seno garsėjo žvejų miesteliais, nuostabios gamtos vaizdais, poilsiautojus viliojančiais natūralaus smėlio paplūdimiais. Tad abiejų šalių perlais vadinami kurortai – Palanga ir Pavilosta, nusprendė suvienyti jėgas ir sukurti bendrą istoriją menančią ekspoziciją.

Į Palangos muziejaus ekspozicijos atidarymą atvykusi Pavilostos muziejaus vadovė Irina Kurčianova sako, draugystė tarp šių pajūrio miestų labai vertinga, mat abu kurortus sieja labai panaši istorija, o dalis dabar jau tik nuotraukose ar rašytiniuose šaltiniuose išlikusių faktų yra kone analogiški, nors abi šalys turi ir savitą istorijos pusę.

I. Kurčianova atskleidžia, kad Pavilostos kraštotyros muziejaus draugystė su Palanga buvo jos maždaug aštuonerius metus puoselėta svajonė, kuri išsipildė 2017 metais vieno gražiausio Lietuvos kurorto dėka. I. Kurčianova sako, kad tos svajonės vis nebuvo įgyvendinamas dėl finansinių sprendimų ir atskleidžia, kad per šį projektą tarptautinį projektą „Palanga. Pavilosta: Jūros įkvėpta istorija“ abiem miestams atsivėrė kur kas platesnės galimybės.
„Į projektą įsitraukė net mūsų miestelio gyventojai, jų dėka muziejus gavo istorinę valtį, drabužius. Viena nuotrauka atkeliavo net iš Vokietijos. Tai labai vertinga nuotrauka, ji padaryta dar 1934 metais, tų metų mes neturėjome. Šis projektas tapo mano svajonės išsipildymu, be to, Palangos muziejus mums padovanojo ir savo draugystę, kuri labai šilta, mus vienija bendras tikslas – kurti“, – atvirauja I. Kurčianova.

Palangoje duris atvėrusi šiuolaikiška ekspozicija pasakoja Palangos istoriją, atskleidžia kurorto raidą, savitumą, ekonomiką, vietos gyventojų kasdienybę, supažindina su žymiais žmonėmis, kūrusiais ir gyvenusiais Palangoje. Tokios pat galimybės atsivėrė ir Pavilostoje įkurtam muziejui. I. Kurčianova sako, kad įdomiausias eksponatais, kurie istoriškai apjungia abu nuostabius kampelius, planuoja ir dalytis.

„Mes jau turime apie metų patirtį su panašia ekspozicija, istoriškai abiejuose miestuose gyveno žvejai, kurie, anaip tol, nebuvo turtingi. Abu kurortai kito, tapo pamėgti kaip poilsio vieta. Istoriškai esame labai artimi. Turime kelis įspūdingus interaktyvius dalykus, galiu išskirti smėlio laikrodį ir virtualios realybės akinius, kurie nukelia lankytojus į žvejo valtį, tad galima ne tik pamatyti, bet ir pajusti, kaip vyko žvejyba. Šie interaktyvūs eksponatai atkeliaus ir į Palangos kurorto muziejų“, – išduoda Pavilostos muziejaus vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)