Jau septynerius metus savo vasaras, na, bent jau vieną mėnesį, leidžiu Palangoje. Tikrai maniau, kad dviračiu išvažinėjau kiekvieną šio kurorto kampelį, kiekvieną centimetrą, bet stipriai klydau. Visai netyčia pažįstamas vietinis taksistas prasitarė, kad miestelėnai turi slaptą vietą, kurioje renkasi, kai nori ramybės. Dar intrigavo, kad toji vieta bene pati gražiausia visoje Palangoje.

Negalėjau šito taip palikti, ėmiau prašyti slaptojo adreso, kažkokių koordinačių, kaip ten galėčiau nuvykti. Bet taksistas tik skėsčiojo rankomis: „todėl ta vieta ir slapta, nes ji neturi jokio tikslaus adreso. Informacija, kaip ten patekti, sklinda iš lūpų į lūpas.“

Ir čia jokio melo: tikrinau net dviem mobiliais telefonais, tikrinau kompiuteriu, užsienietiškuose ir lietuviškuose skaitmeniniuose žemėlapiuose, bet nei viename jų neradau tos gatvės pavadinimo. Tiesa, kai kuriuose ji net nebuvo atvaizduota, tarsi neegzistuotų.

Griebiausi paskutinės instancijos – skambutis į Palangos turizmo centrą, bet atsiliepusi mergina tik patvirtino, kad mano paminėta pėsčiųjų alėja jokio oficialaus pavadinimo neturi.

Tai naujas naujienų portalo DELFI ir greitai paruošiamų, sveikų košių „Activus“ projektas „Atrask Lietuvą“. Jo metu aš, DELFI Kelionių ambasadorius Orijus Gasanovas, klajoju po mūsų šalį ir pasakoju apie daugelio dar neatrastas vietas, kurias būtina aplankyti ir pamatyti. Grožybės ir įdomybės yra visai šalia mūsų, tačiau ne visi tai žinome. „Atrask Lietuvą“ tikslas – populiarinti naujas vietas ir kelionėms išjudinti net didžiausius namisėdas. Juk kada vėliau, jeigu ne dabar, pats geriausias laikas pradėti aktyvesnį gyvenimą.

Kai tik nuvažiuoju į Palangą – visi draugai, giminės ir pažįstami pastoviai rašo ir prašo parekomenduoti ką nors naujo. Žinoma, pagelbėju, tik dažniausiai tai būdavo maitinimo įstaigos, kurias labai mėgstu išbandyti ir patikrinti. Tačiau šįkart būsiu originalesnis – štai jums, ponai ir ponios – visa nauja gatvė. Vadinkite ją kaip patys norite, arba taip, kaip palangiškiai vadina – Mažuoju Basanavičiumi. Lygiagrečiai, kaimynystėje esančios, kur kas platesnės ir triukšmingesnės J. Basanavičiaus gatvės garbei.

Tame ir didžiausias juokas, kad toji ypatinga ir slapta vieta mūsų vasaros sostinėje yra tarp dviejų pačių svarbiausių miesto objektų. Visą miestą jungiančioje Vytauto gatvėje, veidą nukreipus į jūros pusę, stokitės tiksliai tarp Basanavičiaus gatvės ir Palangos bažnyčios. Dar tiksliau, susiaurinus koordinates: tarp senojo tiltelio per Rąžės upę ir šiemet atidarytos kavinės „Caffeine“.

Ten, kur turistus vilioja gintarų, mezginių ir kitų turistams sukurtų menų pardavėjos, tiesiai už jų nugarų yra laiptukai ir nusileidimas dviračiams bei vežimėliams. Pirmyn ta kryptimi.

Praėjusią savaitę tiksliai toje vietoje, kaip kokia specialioji slaptos gatvelės sargybinė, ant mažytės, nešiojamos kėdutės sėdėjo vilnonių staltiesių ir skarų pardavėja. Ponia su megzta skrybėle ir tamsiai pilku gobtuvu, užmestu ant nugaros. Tikrai atpažinsite. Gali pasirodyti, kad ta ponia paprašys kokio bilietėlio už įėjimą, nes kiekvieną žengiantį pro save įdėmiai nužiūri. Bet tikrai nesijaudinkite, jokio mokesčio nėra ir būti negali. Toji gatvė, nors ir daug metų saugota kaip paslaptis, bet atvira kiekvienam smalsuoliui.

Siaura, iš nedidelių plytelių nutiesta gatvelė vinguriuoja tiesiai palei Rąžės upę. Tarp šaligatvio ir vandens – jaunų medelių alėja. Tame ir visas grožis, rodos, pačioje triukšmingiausioje Palangos vietoje – absoliutus gamtos prieglobstis. Tikriausiai būtent ten suplaukia visos kurorto antelės, kai ieško pavėsio ir ramybės. Bandžiau skaičiuoti, kokias 30 jų suskaičiavau, tupi ant akmenų upėje.

Tie, kurie žino šią vietą, dažnai ateina su tomis antytėmis pakalbėti, maitina jas trupiniais ir fotoaparatais bando pagauti gražų kadrą.

O jeigu fauna ir flora nedomina, tikriausiai susiviliosite tuo, kad sėdint ant žolytės, toje gatvelėje galima klausytis šalia esančios bažnyčios vargonų koncerto. Tik reikia nutaikyti tas valandas, kai vyksta mišios, vestuvės, arba krikštynos. Vasaros sezono metu bus nesunku – veiksmas kone kas valandą.

Palangiškiai sako, kad ši slapta pėsčiųjų alėja nuo seno ypač mėgstama mamų su kūdikiais. Tam tikromis valandomis, dažniausiai tarp pusryčių ir pietų, jos čia marširuoja pirmyn atgal sūpuodamos vežimėlius.

Mažasis Basanavičius nuo didžiojo skiriasi dar ir tuo, kad čia visiškai nėra komercinių pramogų ir Palangai būdingų restoranų su muzikantais. Tiesą pasakius, kavinių mažojoje gatvelėje netgi trūksta. Iki šiol veikė vienintelė, viešbutyje „Amberton“ esančio restorano „Onore“ lauko terasa. Tai ta pati vieta, kuri šiemet turistus pasišovė vilioti žinomų šalies žmonių sukurtais patiekalais. Agnės Jagelavičiūtės salotomis, Saugirdo Vaitulionio tuno tartaru, Simonos Nainės kepsniu ir t.t.

Tik, kad gautumėte čia staliuką, teks pasirūpinti iš anksto – ypač, jeigu norite vakarienės – rezervacija būtina.

Bet, atrodo, netrukus situacija pasikeis: alėjos pradžioje, vos įžengus iš Vytauto gatvės, meistrai jau kala naują, medinę terasą. Paklausiau suplukusių vyrų: kas čia bus? Šie patvirtino, kad maitinimo vieta, bet patys tiksliai nežinojo, kas juos pasamdė, ir kokiu maistu ar gėrimais lepins praeivius. Palaukime ir netrukus sužinosime.

Neatrasta gatvė Palangoje

Neilgoje, gal net kilometro netraukiančioje pėsčiųjų alėjoje suskaičiavau viso labo tik du suoliukus. O jų tikrai galėtų būti daugiau. Juk pasėdėti nori ir romantikai, mėgstantys stebėti upę, ir ramaus kampelio išsiilgę knygų skaitovai, ir vyresnio amžiaus palangiškiai skaudančiais kelienais. Bet dažniausiai prisėda paburkuoti norinčios porelės. Šiame kurorte nuo studijų laikų gyvenanti Nijolė sako, kad gatvėje be pavadinimo dažniausiai pasimatymus skiria tie, kurie nenori svetimų akių ir bijo liežuvių. Supraskite: meilužiai su meilužėmis. Bet pati Nijolė su vyru čia irgi ateina. Iki jūros jai toli, o štai Mažasis Basanavičius lengvai pasiekiamas.

Pasirodo, nedidelę gatvelę žino ir buvusios sporto žvaigždės. Čia, atokiau nuo masės turistų, pasislepia 1968-ųjų Lietuvos futbolo čempionas, buvęs saugas Vytautas. Anuomet jis žaidė už Panevėžio „Statybos“ komandą.

Nors ir ne vietinis – čia užsuka kiekvieną vasarą, kai pavargsta nuo spūsčių paplūdimyje ir kitose Palangos vietose. „Pakvėpuoju laisve, pabūnu su savimi arba su artimais žmonėmis, tada vėl einam į tą poilsiautojų minią“, – juokiasi jis.

Ramybės ieškantį šioje alėjoje sutikau ir muzikiniame televizijos projekte „Du balsai – viena širdis“ išgarsėjusį Rapolą Meškauską su draugėmis Gabriele ir Kamile. Trijulė sakė, kad prie upės esanti gatvė labai romantiška ir graži, todėl čia ateina kaip į kokį parką. Išgirdę, kad palangiškiai šią vietą vadina Mažuoju Basanavičiumi, Rapolas su draugėmis ėmė juoktis, bet pritarė, kad pavadinimas labai geras ir tinkamas.

Jaunuoliai pastebėjo ir įdomią šios gatvės ypatybę – Mažajame Basanavičiuje puikiai matosi pagrindinės restoranų gatvės užkulisiai, kas vyksta kitoje, neparadinėje pusėje. Virėjai ir padavėjai rūko kaip kaminai, žaidžia kortomis, kalbasi telefonais. Kažkas kažkam ant peties verkia, nes persidirbo. Tikra kurortinių darbų muilo opera.

Nors metai iš metų Palanga stipriai keičiasi – šioje gatvelėje galite tarsi nukeliauti laiko mašina ir pamatyti, nuo ko viskas prasidėjo. Kai dar nebuvo naujų, modernių viešbučių, kai turtuoliai nesistatė vilų – miestas prie jūros buvo apstatytas paprastais, kolektyviniais sodais. Keli iš jų čia išlikę, ir juose vis dar krapštosi seneliai su senelėmis. Augina svogūnų laiškus, ridikėlius, agurkus ir pomidorus.

Pakalbinkite tuos sodininkus, jie labai draugiški, ir net vaišingi. Žiūrėkit, dar ir kokią gėrybę duos paragauti.

Iškart už sodų – keli poilsiautojų gyvenimui pritaikyti namai su dideliais skelbimais, kad išnuomojami apartamentai. Tikriausiai net ir patys šeimininkai nesupranta, kokiu kambarių privalumu galėtų puikuotis – ne tik netoli jūros, bet ir su vaizdu į Mažąjį Basanavičių. Pačią ramiausią ir žaliausią Palangos gatvę.

Ir nors dabar slapta gatvė daugiau niekada nebus slapta, pasistenkite nesudrumsti ten esančios ramybės. Neikite ten didelėmis kompanijomis, nevartokite alkoholio, nesiklausykite nešiojamų kolonėlių, nešiukšlinkite, laikykitės tvarkos ir būkite drausmingi. Kitaip palangiškiai užpyks, kad dar ir šią nuostabią vietą iš jų atėmėme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)