Atvykstančių žmonių skaičių lemia vienas veiksnys

Jau esame rašę, kad žiemą į Palangą atvyksta vis daugiau žmonių. Palangos turizmo informacijos centro vadovės Rasos Kmitienės teigimu, tam įtakos turi tiek didėjantis įvairių paslaugų pasirinkimas, tiek ne sezono metu žemesnės kainos. Vis dėlto apsilankę lietingą šeštadienio popietę, pagrindinę kurorto gatvę išvydome apytuštę: sutikti buvo galima vos vieną kitą žmogų, restoranuose bei kavinukėse irgi slėpėsi tik negausios žmonių kompanijos.

Kaip bebūtų, tradicinės suvenyrų parduotuvėlės dirbo – net ir lauko kioskeliuose sutikome kelias prekeives, pardavinėjančias gintaro dirbinius. Bet ar verta tokiu oru, kai žmonių tikrai nėra daug, o ir iš jų, panašu, dauguma vietiniai, visą dieną siūlyti tokią specifinę prekę? „Na, jei nebūtų verta, tai ir nepardavinėtume, – šyptelėjo viena kalbinta prekeivė. – Vis tiek atsiranda, kas perka.“

Palanga

Pašnekovė sakė, kad į parduotuvėlę užsuka ir lietuviai, ir užsieniečiai – paskutiniu metu dažnai užsuka iš Rusijos atvykę poilsiautojai. „Prastu metu atvykote, – tarstelėjo ji. – Išties ir žiemą žmonių netrūksta, o viskas priklauso tik nuo oro. Jei tik išlenda saulė, atsiranda ir žmonių. Kai oras prastas, atrodo, kad miestas tuščias, bet tai labai staigiai persimaino, vos lietus nustoja lyti.“

Tą patį patvirtino ir kita pardavėja, sakiusi, kad iš esmės oras yra svarbiausias veiksnys, nuo kurio priklauso, kiek žmonių sutiksi tą dieną.

Vilioja ne tik patrauklios kainos

Kad pašnekovės sakė tiesą apie žmonių skaičių, įsitikinome jau kitą dieną. Sekmadienis nebuvo nei saulėtas, nei šiltas, tačiau nebuvo lietaus – ir pagrindinės Palangos gatvės prisipildė žmonių. Pakvėpuoti jūros oru traukė ir porelės, ir šeimos su mažais vaikais, ir, jei ne rankas stingdantis šaltis, iš žmonių kiekio būtų buvę galima pagalvoti, kad jau bent pavasaris.

Kalbinti poilsiautojai daugiausiai sakė atvykę savaitgaliui, nors sutikome keletą žmonių, atvykusių Palangoje praleisti ir tris ar keturias dienas. „Atvažiavome čia pailsėti, atsigauti nuo didelio miesto gyvenimo. Su drauge pasiėmėme poros dienų atostogas ir leidžiame laiką čia. Jau vaikščiojome Birutės parke, bet smagiausia, aišku, vaikščioti pajūriu, kuris, atrodo, priklauso vien tau, nebaisu užminti ant kokio besideginančio žmogaus“, – šyptelėjo vilnietis Mažvydas, lygindamas Palangą žiemos ir vasaros metu.

Kalbinta poilsiautoja Jūratė, atvykusi iš Kauno, sakė, kad jai Palangoje ypač patinka žiemą. „Ne sezono metu atvažiuoti žymiai geriau, nes nėra tiek daug žmonių. Vasarą centrinių vietų privengiame“, – neslėpė ji ir teigė, kad kurorte labiausiai mėgsta pušynus.

Palanga

O štai kaunietis Tomas, atvykęs su žmona ir dvejų metukų dukrele, sakė Palangą kur kas labiau mėgstantis šiltuoju metu. Vis dėlto, nevengia čia atvykti ir žiemą – teigė per paskutinius porą mėnesių čia esantis jau trečią kartą. „Kainos, aišku, labai patrauklios. Apgyvendinimo įstaigos bent jau perpus pigesnės, tas smagu. Bet atvažiuojame tikrai ne dėl to. Mes pasiilgstame jūros, ji yra pats geriausias dalykas, – sakė jis. – Taip pat smagu ir paskanauti maisto – šviežios žuvies, o štai žmona niekada neatsispiria tradiciniams vafliams ant pagaliuko.“ Pašnekovas teigė besidžiaugiantis, kad kurorte atsidaro vis įdomesnės maitinimo įstaigos, kuriose galima rasti ne tik cepelinų.

Atvažiuoja ir iš užsienio

Sekmadienį vaikščiodami Palangos gatvėmis sutikome ne tik lietuvių poilsiautojų. Iš Latvijos atvažiavusi Gintarė su vyru pasakojo į kurortą atvykstanti ne pirmą kartą. Žemaitiškų šaknų turinti moteris sakė, kad tai puiki vieta pailsėti, praleisti savaitgalį.

O štai iš Rusijos su visa šeima – žmona, mama ir dviem vaikais – atvykęs Jevgenijus sakė čia esantis pirmą kartą. Anot jo, apsilankyti Palangoje jam rekomendavo praėjusią vasarą čia viešėjęs kaimynas. Pasiteiravus, kodėl ne vasarą atvyko ir jis pats, vyras numojo ranka: „Man sakė, kad čia labai gražu. Aš manau, kad metų laikas grožiui įtakos neturi. O jei rimtai, tiesiog taip sutapo laikas, kad kaip tik šiuo metu galėjome visa šeima išvykti paatostogauti.“

Palanga

Pašnekovas teigė, kad nusivylęs pasirinkimu neliko. Anot jo, maloniai nustebino kainos – manė, kad visa kelionė atsieis bent keliais šimtais eurų brangiau. Taip pat sakė esantis sužavėtas aplinkos, Jūros tilto. „Dabar, kai pamačiau, kaip atrodo šis miestas žiemą, manau, kad tikrai svarstysiu galimybę čia atvykti ir kurią nors vasarą. Nors girdėjau, kad jūra čia šalta...“ – šyptelėjo Jevgenijus.

Jau kvepia stintomis

Apsilankius Palangoje praėjusį savaitgalį, mieste jau buvo jaučiama šventinė atmosfera – visi jau gyvena artėjančios „Palangos stinta“ nuotaikomis. Dėl to nesunku suprasti, jog tai – svarbus kurorto renginys. J. Basanavičiaus gatvės pradžioje pasitinka didžiulė šventę skelbianti instaliacija, o ant restoranų bei kavinių vitrinų kabo artėjančios šventės programos bei pasiūlymai.

Vis dėlto tie, kas negalės apsilankyti Palangoje šventės metu, šios agurkais kvepiančios žuvelės paragauti gali jau dabar: prie daugelio maitinimo įstaigų lauke esantys stendai skelbia, kad čia galima gauti šio skanėsto. Jo taip pat jau siūlo ir lauke žuvį pardavinėjantys prekeiviai – čia galima gauti dar garuojančios, ką tik iš aliejaus ištrauktos stintos. Porcijos kaina svyruoja nuo 5 iki 7 eurų.

Palanga

Prie palapinės, kurioje kepama žuvis, sekmadienį būriavosi žmonės. „Kiekvieną vasarį pajaučiu nevaldomą norą paskanauti stintos. Atrodo, visą mėnesį galėčiau būti tik ja gyva. Kitais mėnesiais nesinori, bet šį – labai“, – juokėsi užkalbinta iš Kretingos atvažiavusi Donata.

Primename, kad šiemet šventė „Palangos stinta 2019“ vyks jau ateinantį savaitgalį, vasario 8–10 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)