Naujasis šio menininko rankomis sukurtas šalies rekordas – eilėraščių knyga „Būsenos“ – yra 8 milimetrų aukščio, 7 milimetrų pločio bei 2,5 milimetrų storio. Šioje 60 puslapių knygelėje pateikiami 34 V. Kuso eilėraščiai. Tekstas spausdintas spaustuvėje „Druka“.

Poezijos knygą įriša pats autorius ir šiais metais išleis 100 egz. tiražu. „Kadangi spaustuvė neturi technologijų, galinčių įrišti šią knygą, dirbu rankiniu būdu. Intensyviai besidarbuodamas, prie kiekvienos knygos užtrunku apie 3 ar 4 valandas, nes nemažai laiko pareikalaujaviršelių matavimas ir išpjovimas (čia vos padarius mažiausią paklaidą, tektų viršelį išmesti), suklijavimas“, – kalbėjo menininkas bei pridūrė, jog dauguma rekordinių knygų jau įrišta, tad knygos rišimo darbai jau baigiami.

Su mažiausia lietuviška knyga V. Kusas pagerino savo paties rekordą – dar 2011 m. išleistą 56 puslapių knygą „Pojūtis“, kurios dydis – 8 ir 9 milimetrai. Šią knygą sudaro autobiografinis eilėraštis ir trys iliustracijos.

Vytautas Kusas

Naujosios rekordinio mažumo knygos „Būsenos“ idėją V. Kusas brandino keletą metų. „Nuo idėjos gimimo iki jos įgyvendinimo užtrukau apie pora metų. Daug laiko pareikalavo darbas su tekstais, nes nesinorėjo, kad jie būtų prasti“, – teigė palangiškis.

Kiek iš viso Lietuvos rekordų yra pasiekęs, menininkas sako jau neskaičiuojantis. „Ne toks mano tikslas. Man rekordo siekimas pirmiausia yra savęs patikrinimas, pastatymas į sunkesnę padėtį, savęs nugalėjimas“, – sakė menininkas.

V. Kusas – įvairių idėjų nestokojantis menininkas. Jis yra ne tik dailininkas, poetas, miniatiūrų ir miniatiūrinių daiktų kūrėjas, bet ir vienintelio Lietuvoje Šunų muziejaus steigėjas. Lietuvą jis yra nustebinęs mažiausio stalo (8,98 milimetrų aukščio), mažiausios taburetės (6,23 milimetrų aukščio), mažiausio smuiko (40,57 milimetrų ilgio, 12,25 milimetrų pločio su 55,79 milimetrų ilgio stryku), mažiausios gitaros (65,25 milimetrų dydžio, 23,34 milimetrų pločio), ilgiausios Lietuvoje miniatūros(7 m 20 cm ilgio ir 2 cm aukščio) ir kitais įdomiais rekordais.

Mažiausia lietuviška knyga