Svajonėse – praeiti su aukštakulniais

Nidos gatvės gyventoja Aldona Stakėnienė laiške redakcijai džiaugėsi kasmet gražėjančia Kretinga – tvarkomomis gatvėmis, parkais, tačiau ją neramina, kad yra netvarkomų ar nebaigtų tvarkyti vietų. Viena tokių ir esanti Nidos gatvė. „Kelis kartus sklandė kalbos, kad jau „ateina“ asfaltas, vėliau paaiškėdavo, kad tai – „antis“, nors praėjusį rudenį abipus gatvės įrengtas naujas apšvietimas, – rašo 87-erių Aldona, prieš 40 metų įsikūrusi Nidos gatvėje. – Bet vis dar tikiuosi, gal dar ir aš sulauksiu dienelės, kai savo gatve galėsiu prasieiti apsiavusi ne guminiais ar kerzo batais, o aukštakulniais.“

Nidos gatvės senbuvis, buvęs ilgametis rajono politikas Raimundas Puškorius patikino, kad gyventojai teisingai rašo ir skundžiasi: „Aš pats raminau žmones, kad gatvę asfaltuos ta pati įmonė, kuri įrengė apšvietimo stulpus. Savivaldybė žadėjo, kad Nidos gatvės renovacija eis pirmu numeriu, bet dabar – jokio judesio. Dar nepuoliau aiškintis, bet vis dar tikiuosi, kad darbai prasidės.“

R. Puškorius prisiminė incidentą, kad dalis užsisukančios Nidos gatvės nė nebuvo įtraukta į renovacijos programą, tačiau vis dėlto buvo išreikalauta, kad renovuotų visą gatvę.

Specifinė gatvės konfigūracija

Nidos gatvė – specifinės konfigūracijos: pagrindinė jos atšaka eina nuo Klaipėdos gatvės žemyn Paupio stadiono link, o kita atšaka, vadinamasis apendiksas, užsisuka, tačiau būtent ten yra šios gatvės pradžia – nuo jos ir pradėti numeruoti gyvenamieji namai.

Kretingos rajono savivaldybės Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėja Sigutė Jazbutienė paaiškino, kad abiem Nidos gatvės atšakoms buvo parengti du skirtingi renovacijos projektai ir pradėti rangos darbai, kuriuos vykdo konkursą laimėjusi bendrovė VVARFF iš Plungės.

Mažojo ruožo darbų vertė – 179,7 tūkst. Eur, ilgojo iki pat stadiono – 450 tūkst. Eur. Abiejose dalyse atnaujinamas apšvietimas, bus pakloti lietaus nuotekų tinklai, asfaltas, įrengtas šaligatvis ir nuovažos į kiemus. Didysis gatvės ruožas, S. Jazbutienės žodžiais, yra gerokai sudėtingesnis: kadangi nuokalnėje įrengtas sporto aikštynas, reikia sutvarkyti nuokalnę, suvaldyti lietaus nuotekų tinklus, pakloti šaligatvį ir įrengti automobilių stovėjimo vietas.

Teks atnaujinti sąlygas

„Būtent šiame Nidos gatvės renovacijos ruože iškyla kliūtis: stadiono projekte yra ir Elektros skirstymo operatoriaus (ESO) dalis, už joje atliktus tinklų atnaujinimo darbus sumokės Savivaldybė. Tačiau ESO sąlygos, galiojančios 2-jus metus, jau yra pasibaigusios, todėl jas reikia atnaujinti. Tai, manau, užtruks apie 4 mėnesius. Kol neparengėme sąlygų, renovacijos darbai nepajudės“, – problemą dėstė S. Jazbutienė.

Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorius Povilas Černeckis, kurio ankstesnio darbo Savivaldybėje metu, 2019-aisiais, ir buvo parengtas Nidos gatvės renovacijos projektas, tikino, kad sąlygų su ESO atnaujinimas papildomai kainuos apie 10 tūkst. Eur.

Rangos sutartis su bendrove VVARFF galioja iki kitų metų rugsėjo. Dar pernai rudenį buvo pradėti elektros apšvietimo atnaujinimo darbai, kurie užbaigti pavasarį. „Rangovas norėtų pradėtus darbus užbaigti vienu sykiu, tačiau kilo problemų dėl lėšų stygiaus“, – neslėpė S. Jazbutienė.

Pradės nuo mažosios dalies

Darbai Nidos gatvėje yra vykdomi iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos skiriamų Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) lėšų, prie jų turėtų prisidėti ir Savivaldybė. „Nėra specialių sąlygų, kiek turime prisidėti. Klausimas dėl finansavimo lieka neatsakytas: biudžete specialių lėšų Nidos gatvės renovacijai nebuvo numatyta, teks spręsti – darbus atidėti kitiems metams ar ieškoti lėšų, nes gyventojai yra nepatenkinti pradėta, bet nebaigta renovacija“, – kalbėjo S. Jazbutienė.

S. Jazbutienės žodžiais, lėšų numatytoms Kretingos gatvėms renovuoti stinga: šiemet KPPP tam skyrė vos 1 mln. Eur, o užbaigti vien Tiekėjų gatvės remontą dar trūksta per 3 mln. Eur. Gatvių tvarkymo prioritetus nustato Savivaldybė, jų eiliškumą taryba patvirtino šį vasarį.

P. Černeckis, paklaustas, kurioje sąrašo vietoje atsidūrė Nidos gatvė, ar ji yra ekonominės situacijos, ar politikų neūkiškumo įkaitė, atsakė: „Visąlaik tvarkomų objektų yra daug, o pinigų trūksta. Savivaldybė patvirtina eiles. Aš nemanau, kad ji dėl Nidos gatvės apsiskaičiavo, nes visos gatvės taip ir yra tvarkomos – pradedamos vienais metais, darbai keliasi į kitus. Taip buvo ir tvarkant Vilniaus gatvę, dabar – Tiekėjų ir Nidos gatves.“

Jis tęsė mintį: „Nededu vilčių, kad šiemet 100 proc. bus baigta renovuoti Nidos gatvė: manoma, kad techniškai verta pirmiau tvarkyti trumpąjį ruožą, nes ir darbai kainuos pigiau. O ilgąjį ruožą norėtume pradėti tvarkyti tuomet, kai turėsime visas lėšas, nes peržiem palikti nesutvarkytą nuokalnę netikslinga – tai keltų nepatogumų gyventojams.“

Lentpjūvė – iš sovietinių laikų

A. Stakėnienė sakė kaimynystėje gyventojai dar turį ir kitokią rakštį: pietinėje jų sklypo pusėje veikiančią medienos įmonę. „Triukšmas, bildesys, ūžesys girdimas kasdien ir visus metus. Po neasfaltuotą medienos ruošinių sandėliavimo aikštelę nuolat važinėja miškovežiai, krautuvai, keltuvai ir kitokia technika. Triukšmas ir dulkės kyla, sklinda iki pat namų. Įdomu, kas „palaimino“, kad toks gargaras būtų įspraustas vos ne tarp gyvenamųjų namų“, – klausė skaitytoja.

Įmonė, A. Stakėnienės žiniomis, esanti tik nuomotoja: „Bet juk ir nuomininkai turi prievolių tvarkytis, o ne vien naudotis nuomojama vieta. Pernai, tvarkydama aikštelę, įmonė nukreipė lietaus vandenis į žemiau esančius gyventojų sklypus. Po seniūnijos įspėjimo, patvorį užpylė pylimais, į kuriuos vėjas suneša šiukšles, pernykščius lapus.“

Medienos įmonė Nidos gatvės kvartale, tikino P. Černeckis, neatsirado pastaraisiais dešimtmečiais. Ji veikia nuo sovietinių laikų – ten buvo lentpjūvė, kurią darbuotojai privatizavo. „Todėl šiandieną nebekeliame klausimo – kas ir kada davė leidimą veikti įmonei“, – teigė Savivaldybės atstovas.