SMLB įkūrėjas Robertas Bertašius dar prieš šešerius metus bažnyčios fone nufilmavo vaizdo klipą „Kraujo galia“. Jį paskelbė „Youtube“ platformoje su prierašu: „Jūs pavertėte MANO namus plėšikų lindyne!“

Šiais žodžiais JĖZUS išvaikė prekeivius prieš 2000 metų iš šventyklos.

1821 metais Skuode grafo Sapiegos lėšomis pastatyta Evangelikų liuteronų bažnyčia stovi miesto centre. Tai seniausias miesto pastatas.

Dėl kai kurių rajono politikų, kunigų abejingumo ir tikėjimo stokos ši Bažnyčia yra virtusi „plėšikų lindyne“ (vyko prekyba. - Autor. past.).

Jei mes šiandien nesugebėsime išvaikyti prekeivių iš šios Bažnyčios - tai padarys pats JĖZUS, kai JIS antrą kartą vėl sugrįš pas mus!

Viešpatie, atleisk mums už mūsų bailumą ir neryžtingumą, kad TAVO namai dar nėra maldos namai. Būk mums gailestingas."

Neilgai trukus dalinai šios pranašystės išsipildė. Iš bažnyčios išsikėlė tautodailės gaminių prekybininkai.

Paskutinius šešerius metus bažnyčios pastatas stovi nenaudojamas, o Skuodo savivaldybė bando gauti finansavimą jai sutvarkyti ir į istorinį pastatą perkelti Skuodo informacijos centrą.

Negauna pinigų

Skuodo savivaldybės administracijos direktorius Rokas Rozga sako, kad jau yra parengti du projektai. Pastato tvarkybos (saugotinų elementų) projektas ir informacinio centro įrengimo.

Planuojama teikti paraišką Kultūros departamentui, kad būtų skiriamas finansavimas. Dalį lėšų turėtų skirti pati Savivaldybė, kuri jau finansavo pačių projektų parengimą.

Savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjo pavaduotoja Inga Jablonskė apgailestauja, kad jau daugybę metų nepavyksta pradėti bažnyčios tvarkymo darbų.

„Paraiška tvarkybos darbams buvo atmesta, nes nesurinko pakankamai balų. Savivaldybė nėra finansiškai pajėgi skirti 50 proc. reikalingos sumos“, - „Vakarų ekspresui“ sakė R. Jablonskė.

Anot jos, artimiausiu metu planuojama teikti pakartotinai paraiškas gauti finansavimą.

Preliminariai skaičiuojama, kad pastato tvarkybos darbai ir informacinio centro įrengimas su visais baldais kainuotų apie 800 tūkstančių eurų. Savivaldybė tikisi, kad jai iš biudžeto tektų pridėti tik apie penktadalį sumos.

Sektai neduos

Tačiau didesnės aistros Skuodo rajone kyla dėl dar nesutvarkyto pastato panaudojimo.

R. Rozga sako, kad jau daug metų Savivaldybė nuolat gauna R. Bertašiaus raštus su citatomis iš Šventojo Rašto, kuriuose prašome istorinės liuteronų bažnyčios pastatą perduoti SMLB.

R. Rozga sako, kad Savivaldybė yra gavusi oficialios Liuteronų bažnyčios atsakymus, kad SMLB neturi nieko bendro su tradicine Liuteronų bažnyčia. Taip pat tradiciniai liuteronai nereiškia noro susigrąžinti bažnyčios pastatą.

R. Bertašius sako, kad Lietuvoje pagal įstatymą yra lygios tiek tradicinės, tiek netradicinės religinės bendruomenės.

„Skuode tradicinė liuteronų bendruomenė yra išnykusi. Mūsų bendruomenė vienija 40 narių, turime įsteigę ir viešąją įstaigą, kuri padeda neturtingiesiems“, - „Vakarų ekspresui“ sakė R. Bertašius.

Jis tikina, kad jų bendruomenė turi teisę būti įleista į bažnyčią, ir mano, kad galėtų tilpti kartu po vienu stogu su Skuodo informacijos centru.

Jis tikisi, kad sulauks daugiau pritarimo iš naujosios rajono valdžios, kuri vadovavimo vairą perims jau kitą mėnesį.

„Išrinktasis rajono meras (Stasys Gutautas) susitikimuose su rinkėjais žadėjo, kad bažnyčia bus grąžinta tikintiesiems“, - sakė R. Bertašius.

Rusiškas tikėjimas

R. Jablonskė tą patvirtina. Anot jos, yra sutarta su tradicine Lietuvos liuteronų ir evangelikų bažnyčia, kad sutvarkius pastatą jame galės vykti religiniai renginiai.

SMLB R. Jablonskė lygina su viena iš daugelio Lietuvoje veikiančių religinių sektų ir sako, kad Savivaldybė neturi net teisinio pagrindo jai perduoti patalpas.

Viešai pripažįstama, kad SMLB, kuri šiuo metu yra įsikūrusi privataus namo patalpos, aktyviai veikia rajone. Tačiau jai yra metamas šešėlis, kad ji propaguoja su Rusija susijusią religiją.

R. Bertašius sako, kad tai nėra tiesa ir jo vadovaujama įstaiga negauna jokios paramos iš Rusijos. Vis dėlto jis pripažįsta, kad mokslus baigė kunigų seminarijoje Sankt Peterburge.

„Tai viena iš liuteronų seminarijų, tačiau susijusi su Suomija“, - tikina R. Bertašius.

„Lietuvos rytas“ prieš porą metų publikavo straipsnį, kuriame moteris kaltino R. Bertašių su ja susituokus jam esant kitoje santuokoje.

Tuomet žurnalistė išsiaiškino, kad 57 metų R. Bertašius praeityje buvo kariškis (tikėtina, ir SSSR armijoje. - Autor. past.), Sausio 13-osios medaliu apdovanotas Aukščiausiosios Tarybos gynėjas, prieš 27 metus dirbo Nidos pasienio užkardos vadu.