Iki šiol už vandens tiekimą bei nuotekų sutvarkymą bute pagėgiškiai mokėdavo 2,88 Eur be PVM, o nuosavame name – 2,83 Eur. O štai nuo vasario mėnesio gyventojams reikės gerokai patuštinti kišenes – už vandenį butuose nuo šiol reikės pakloti 3,52 Eur be PVM, o individualiuose namuose – 3,47 Eur.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos (VERT) pirmininko pavaduotojas Donatas Jasas aiškina, kad vandens kainą sudaro vandens patekimo dalis ir nuotekų tvarkymo dalis. „Tai čia esminiai komponentai, o visos tos detalės – darbo užmokestis, infrastruktūros sąnaudos, energijos resursų kainos, kurios dabar reikšmingai padidėjusios, taip pat daro įtaką vandens kainoms“, – „Žinių radijuje“ kalbėjo D. Jasas.

Kai kuriose įmonėse resursams išleidžiama mažiau

Nors energijos kainos akivaizdžiai didėjo visoje šalyje, kai kurios vandentvarkos įmonės Lietuvoje sugebėjo vandens kainų šuolį amortizuoti. Štai „Vilniaus vandenys“ šiuo metu beveik 26 proc. visos sunaudojamos elektros kiekio pasigamina patys: dalį iš nuotekų valymo procese susidariusio dumblo, dalį – iš ant bendrovei priklausančių pastatų stogų ir šalia jų įrengtų saulės fotovoltinių jėgainių. Pasak įmonės vadovo, per dešimt mėnesių bendrovė pati pasigamino 35,2 proc. daugiau elektros nei pernai ir patyrė maždaug 1,7 mln. eurų mažiau sąnaudų. Tokiu būdu vilniečiai sugebėjo išvengti kur kas didesnio kainų šuolio.

Mokėsime daugiau nei kiti kaimynai

Artimiausiose kaimyninėse savivaldybėse taip pat brango vanduo, tačiau Pagėgiai savo kainomis išlieka „lyderiai“. Šilutiškiai už vandenį mokės 2,89 Eur butuose, individualiuose namuose – 2,85 Eur. O tauragiškiai – tik 2,46 Eur be PVM.

Kas lemia šiuos kainų skirtumus, teiravomės Tarybos nario Aivaro Pociaus nuomonės. „Žinoma, didesnę kainą nei kaimynų lemia ir įmonės dydis. Tikrai neturime tiek daug vartotojų, todėl automatiškai mokestinė našta, atitenkanti vienam žmogui, yra didesnė. Bet kita vertus reikia pripažinti, kad jokių pastangų, jog kaina būtų mažesnė, nėra daroma. Mes daugelį metų neinvestuojame visiškai į savo komunalinį ūkį. Jei kitos savivaldybės ieško projektinių galimybių įsirengti saulės baterijas norėdamos sutaupyti elektros išlaidas ar investuoja į įrenginius, kurie tiesiog sunaudoja mažiau energijos, mūsų valdžia šioje vietoje tik kamšo skyles įmesdama pinigus pravalgymui. Taip pat akivaizdus neūkiškumas bado akis – didelė dalis vandens Pagėgiuose tiesiog neapskaitoma, o už ją vis tiek galų gale sumoka visi vandens vartotojai, tas taip pat išpučia kainą. Kodėl dabartinė vadovybė nesiima jokių, net elementariausių veiksmų, man iki šiol nesuprantama. Na, ir žinoma, net su šia kaina pagėgiškiai tikrai susitaikytų, jei paslauga būtų nors kokybiška. Deja, taip nėra, vanduo bėga labai prastas, neatitinkantis higienos normų, o mokėti reikia daug. Tad, manau, šiam sektoriui reikia kardinalių pokyčių“, – tikino Tarybos narys A. Pocius.