Kaip rašoma savivaldybės pranešime, ministras informavo, kad jau yra numatytas ir finansavimas parengiamiesiems darbams dėl uosto teritorijoje, Burių gatvėje, esančio švyturio atvėrimo.

„Ministerija gavusi mūsų tarybos sprendimą, jau numatė skirti finansavimą, apie 150 tūkst. eurų, Lietuvos transporto saugos administracijai, kad būtų atlikti parengiamieji darbai, kurie leistų atverti švyturį lankymui“, – pranešime sako meras Vytautas Grubliauskas.

Švyturio atvėrimo datą uostamiestis norėtų susieti su rugpjūčio mėnesiu. Rugpjūčio 1-ąją yra minimas Klaipėdos miesto gimtadienis, o mėnesio viduryje minima Švyturių diena.

„Tai būtų graži dovana ir jubiliejų švenčiančio miesto bendruomenei, ir miesto svečiams“, – po susitikimo su ministru sakė Klaipėdos meras.

Klaipėdos švyturys daugelį dešimtmečių buvo uždaru objektu uosto teritorijoje.

Šis vyturys – tai navigacinis ženklas, esantis Melnragėje, 500 metrų nuo Baltijos jūros kranto. Jo aukštis – 44 m virš jūros lygio. Signalas matomas už 33 km.

Vienas pirmųjų šiaurės rytų Baltijos jūros pakrantėje Klaipėdos švyturys pastatytas ir įžiebtas 1796 m. rugsėjo 1 dieną. Senesni buvo tik Dancigo ir Travemiundės švyturiai.

Švyturys per Antrąjį pasaulinį karą buvo visiškai sugriautas, 1945 m. atstatytas, o 1953 m. iš naujo perstatytas ir patobulintas. Šio per 200 metų senumo švyturio autentiška teišliko tik 4 m cokolinė dalis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją