Įstaigos įstengia pačios

Dar praėjusią savaitę Kretingos rajono vadovai nežinojo, ar Vakcinacijos centras savivaldybėje privalomas. Šį antradienį Kretingos rajono meras Antanas Kalnius, susisiekęs su Vyriausybės atstovais, išsiaiškino, kad toks centras yra tik rekomendacinio pobūdžio.

„Apvažiavome vietas, kuriose galima būtų steigti Vakcinacijos centrą, bet tinkamos neradome. Nenorime, kad eilėse laukiantys žmonės rizikuotų užsikrėsti. Atmetėme Kretingos rajono kultūros centro variantą, nes nėra patogaus išėjimo. Todėl šiuo metu skiepijama sveikatos įstaigose“, – kalbėjo Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Viskontas.

Jis taip pat mano, kad netrukus medikų darbą gerokai turėtų palengvinti diegiama vieninga registracijos sistema.

„Kalbėjomės su medikų bendruomenės atstovais, ar jie pajėgūs patys vakcinuoti žmones savo įstaigose. Atsakė, kad kol kas – taip, tačiau ateityje viskas priklausys nuo gaunamos vakcinos kiekių, darbo krūvių ir finansinės paskatos medikams“, – patvirtino A. Kalnius.

Įdarbins koordinatorių

Pasak E. Viskonto, šiandien situacija yra tokia, kad Sveikatos apsaugos ministerija nuleidžia nurodymus, o visą skiepijimo procesą privalo administruoti ir finansuoti pačios savivaldybės: „Turime ieškoti lėšų medikams, pasirūpinti mokinių testavimu. Prisideda dar viena problema – didelio kiekio medicinos atliekų utilizavimas. Visa tai užkrauta ant savivaldybių pečių, kai biudžetai jau patvirtinti.“

Asociatyvi nuotr.

Pirmiausia Savivaldybė turi rasti ir patvirtinti Covid-19 situaciją koordinuojantį asmenį, dabar gi pagrindinė našta tenka Savivaldybės gydytojai Zitai Abelkienei ir Kretingos PSPC vadovui Arnui Juškiui, kuris atsakingas ir už Mobiliojo punkto veiklą.

„Gal kažkam atrodys, kad Savivaldybė įdarbins dar vieną biudžetininką, tačiau ateina raštai iš ministerijos, reikia juos susisteminti, atsakyti ir vykdyti nurodymus. Būtina, kad komanda dirbtų vienoje vietoje“, – kalbėjo meras.

Paklaustas, kiek visas skiepijimo procesas kainuos mūsų Savivaldybei, E. Viskontas atsakė, kad dar neskaičiavę, kol galutinai reikalų neišsiaiškinę su Sveikatos apsaugos ministerija.

Centrams reikės medikų

Kretingos rajono tarybos narė ir „Kretingos šeimos medicinos centro“ vadovė Augenija Juknevičienė patikino, kad Savivaldybė, skiepijant kretingiškius, kol kas lėšomis neprisidėjo.

„Lėšų gauname tik iš ministerijos – 2,95 Eur už vieną vakcinuojamą asmenį. Į šią sumą įeina viskas, pradedant patalpų išlaikymu, tačiau didžiausias yra administravimo krūvis – vienam skiepijamam asmeniui slaugytojos skambina mažiausiai 3 kartus, kol suderina laiką. Trūkstame žmonių, slaugytojos pervargusios – 40 proc. savo tiesioginio darbo dabar jos skiria skiepijimui. Kituose rajonuose, vakcinuojant žmones, talkina savanoriai, Raudonojo Kryžiaus medikai, šauliai, o mes verčiamės vien savo pajėgomis“, – problemą išdėstė A. Juknevičienė.

Jos žodžiais, rajono medikų bendruomenė kol kas pasisako už skiepijimą savo centrų patalpose, o Kartenos ir Salantų PSPC medikai atvirai pareiškė nenorą nukreipti žmones į Vakcinacijos centrą mieste. Tokiu atveju, remiant Savivaldybei, sveikatos centruose tektų įdarbinti papildomai medikų.

A. Juknevičienė sakė, kad tiek privačios, tiek viešosios rajono medicinos įstaigos jau paskiepijo senyvo amžiaus ir lėtinėmis ligomis sergančius žmones, dabar labiau vakcinuojami asmenys pagal profesines kategorijas.

Asociatyvi nuotr.

„Kretingos šeimos medicinos centre“ paskiepyta 1 tūkst. asmenų, dar reikės paskiepyti apie 4 tūkst. „Laukia nepaprastai didelis darbas“, – akcentavo medikė.

Trečiadienio duomenimis, Kretingos rajone pirmąja vakcinos doze yra paskiepyti 8 tūkst. 254, antrąja – 4 tūks. 89 asmenys. Iš viso sunaudota 10 tūkst. 599 vakcinos dozės.

Vakcinacijos centre – sparčiau

Kretingos rajono tarybos Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Juozas Mažeika sakė abejojąs paskutiniame komiteto posėdyje administracijos vadovų išsakytu tikinimu, kad privatūs centrai „paveš“ būsimus skiepijimo krūvius.

„Nepaveš. Apimtys tik didės, o žmogiškieji ištekliai – ne guminiai. Negalime situacijos palikti taip, kad žmonės skiepų užsilauktų“, – įsitikinęs politikas.

Jo nuomone, Kretingos mieste reikėtų Vakcinacijos centro, ir vietą jam rasti nebūtų sunku – tam tinkąs rajono Kultūros centras arba Viešoji biblioteka. O ir lėšų Vakcinacijos centro steigimui jis siūlo skirti iš valstybės Savivaldybei grąžinamų pernai suplanuotų, bet negautų mokesčių mokėtojų pajamų, – šios sudaro 645 tūkst. Eur.

„Kad užbaigtume tą gumos tempimą, gegužės 12 d. įvyksiančiame komiteto posėdyje reikalausime, kad pagaliau rajono vadovai konkrečiai sutartų dėl artėjančio masinio skiepijimo proceso eigos“, – patikino J. Mažeika.