Krokų jūra Juodkrantėje kasmet vis plečiasi. Miestelio bendruomenės nariai kasmet pasodina apie 50 tūkst. ir daugiau šių gėlių, ir tikisi, kad po dar dviejų metų bus pasiektas galutinis tikslas – papuoštas apie kilometro ilgio pakrantės ruožas.

„Tai – Juodkrantės bendruomenės iniciatyva, sugalvota, išsvajota, kadangi vis išsakydavom savo nepasitenkinimus, kad Juodkrantėje beveik nėra gėlių. Taip ir nusprendėm, kad bent pavasarį žydėsim ir grožėsimės“, – pasakoja bendruomenės pirmininkė Sandra Berletaitė.

Ji skaičiuoja, kad praėjusį rudenį buvo jau ketvirtas kartas, kai bendruomenė rinkosi į talką sodinti gėlių.

„Pirmais metais pasodinom tik 5 tūkstančius, pabandymui, kitoje vietoje, kad pažūrėtume, kas gausis. O dabar sodinam po 50–53 tūkst., šį rudenį sodinom 57 tūkst. Tokia svajonė – apie kilometrą krantinės užsodinti, nuo vienos stotelės iki kitos. Daugiau kaip pusę esam įveikę, liko dvi atkarpos ir turėtume pasiekti savo tikslą“, – pasakojo pašnekovė.

Anot jos, būtent krokai pasirinkti dėl to, kad jie nereikalauja daug priežiūros, mat niekas neturi tiek laiko, kad galėtų rūpintis reiklioms gėlėmis.

„Rudenį, kai turim laiko, juos susodinam, o pavasarį grožimės. Kai ateina šienavimo metas, tiek krokai jau būna nužydėję, atvažiuoja traktoriukas, nupjauna, ir mums jokio papildomo galvos skausmo nelieka. Kitą pavasarį jie vėl dygsta iš naujo“, – šypsojosi S. Berletaitė.

Šventė visai bendruomenei

Kaip sakė pašnekovė, kiekvieną rudenį sodinti krokus jau tapo tam tikra vietinių tradicija, o prisidėti gali tiek bendruomenės nariai, tiek svečiai ir praeiviai, mat tokiam gėlių kiekiui pasodinti reikia ne vieno ir ne dviejų talkininkų.

„Kai pirmą kartą sodinom didesnį kiekį, 50 tūkst., pasodinom per vieną dieną, per 3–4 val. Buvo apie 70 žmonių. O dabar organizuojamės per du kartus – penktadienį vakare po darbų, kas gali, apie 20–30 žmonių ateina, o paskui šeštadienį – nuo ryto iki pietų. Žvejai dar žuvienės išverda, pasibūnam. Ir talka ir kiemo šventė kartu“, – džiaugėsi moteris.

Anot jos, pirmus dvejus metus krokai buvo sodinti pačios bendruomenės lėšomis – iš surinkto nario mokesčio bei gyventojų skiriamų 2 proc. nuo pajamų mokesčio. Paskutinius du kartus bendruomenei pavyko gauti paramą per tam skirtas programas.

S. Berletaitė džiaugiasi, kad ši iniciatyva sulaukia daug pozityvaus dėmesio.

„Bent man tos pavasarinės gėlės daugiausiai džiaugsmo sukelia. Paskui vasarą jau nebematom tų spalvų. O dabar, kai iš po žiemos tos spalvos pradeda dygti, tai smagu“, – šypsojosi ji.

Kasmet pražystanti krokų jūra žavi ne tik vietinius, bet ir žmones iš visos Lietuvos. Kasmet socialiniuose tinkluose dalinamasi įspūdingais vaizdais, atimančiais žadą bei sulaukiančiais tūkstančių reakcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)