„Kai rytais šildo automobilius, paleidžia tokius dūmus, kad slopstu – smogas veržiasi net pro uždarytus langus. O ir šiaip rytais neįmanoma langų praverti: tai vieni, tai kiti „užpeklydami“ išvažiuoja. Mašinas po namo langais susistato ne mūsų namo, o kitų daugiabučių gyventojai, dažniausiai – iš priešingos gatvės pusės, nes ten nebesutelpa“, – guodėsi garbaus amžiaus skaitytoja, kuri tikino pasisakanti ir kitų namo gyventojų vardu.

Moteris samprotavo: priėmė įstatymą, kad neleidžiama rūkyti balkonuose, o kad leidžia smogą po pat langais, niekam neužkliūva. Ji sakė žinanti, kad ne tik 5 m iki sankryžos, bet ir 5 m nuo gyvenamųjų namų langų automobilių statyti negalima. „Tad kodėl vairuotojai nesilaiko taisyklių, o pareigūnai nebaudžia pažeidėjų?“ – klausė E. Vaišnorienė.

Kretingos rajono policijos komisariato viršininkas Arūnas Pužauskas neslėpė nuostabos: „Pirmąkart girdžiu apie tokį įstatymą, kad negalima parkuoti automobilių arčiau kaip 5 m nuo gyvenamųjų namų langų. Kelių eismo taisyklėse tokio punkto nėra. Nebent šią tvarką reglamentuoja miesto priežiūros taisyklės. Jeigu kažkas kažkur iškapstė tokį punktą, pabandyk dabar įrodyti, kad tai nėra teisinga.“

Pareigūno žodžiais, prie daugiabučių statomi automobiliai ir vietos stygius yra bendra miestų problema, ne išimtis – ir Kretinga. „Esame sulaukę ne vieno nusiskundimo, kad parkuojama žaliojoje zonoje, pareigūnai vyksta, fiksuoja pažeidėjus. Tačiau galime piktintis kiek norime: kol nebus pakankamai įrengta automobilių aikštelių arba, kol nebus įvestas transporto priemonių mokestis, tol ši problema gyvuos.“

Antra vertus, gyventojai turėtų būti pakantesni: juk jei parkuotų automobilius patys arba dažniau lankytųsi ratuoti vaikai ar anūkai, tuomet pasipiktinimo nebūtų.

Kretingos miesto seniūnė Gintarė Liobikienė taip pat patvirtino, kad miesto priežiūros tvarkoje nėra tokios nuostatos dėl draudimo statyti automobilius arčiau kaip 5 m nuo langų.

Jos žodžiais, Kęstučio gatvės namų gyventojai iš namų ties gaisrine kreipėsi į Kretingos rajono savivaldybės Saugaus eismo komisiją su prašymu, kad uždraustų vairuotojams statyti automobilius jų gatvėje, kur vyrauja vienpusis eismas. Tačiau Saugaus eismo komisija šį prašymą atmetė, nes nėra sutvarkyta paraleliai Kęstučio gatvei, kitapus daugiabučių, einanti F. Janušio gatvė.

„F. Janušio gatvę ketinama rekonstruoti: kalbama apie žiedą, taip pat bus suformuoti sklypai, įrengiant juose automobilių stovėjimo aikšteles. Tuomet, manau, parkavimo problema Kęstučio gatvėje išsispręstų“, – patikino seniūnė.