Saldainių pinjatos

Pinjatų (Pinjata – pakabinamas žaislas, viduje pripildytas įvairių saldainių) kūrėja Simona šią veiklą pradėjo prieš 6 metus, tačiau dėl didelio užimtumo, iki karantino neturėjo pakankamai laiko pagaminti jų visiems norintiems. Karantino metu Simona pradėjo gauti vis daugiau užsakymų, o ir laiko tam dabar jau turi.

„Karantino metu daugiau žmonių domisi pinjatomis, nes uždaryti žaidimų kambariai, įvairios pramogų zonos, o paminėti ir nudžiuginti vaikus vis tiek norisi. Liūdniausia, kad negali net draugų pasikviesti. Todėl žmonės renkasi dovanoti mėgstamo personažo pinjatą“,- pasakoja Simona.

Nors pinjatų gamyba – ilgas procesas ir užsakymų nemažai, Simona į kiekvieną pinjatą žiūri ypatingai ir negaili laiko tam, kad ji būtų tobula. „Esu sau reikli. Noriu, kad jos būtų tobulos, viskas lygu ir atrodytų kuo tikroviškesnės, panašios į norimus personažus, kad klientai džiaugtųsi“, – šypsosi Simona.

Moteris taip pat užsiima žemės ūkiu ir turi uogyną, kurį reikia prižiūrėti. „Pinjatos man tik smagus laisvalaikio praleidimas ir tikra meditacija. Nors jei turėčiau tiek užsakymų, kad užtektų pragyventi, su džiaugsmu keisčiau darbą“,- pasakoja Simona.

Dirbtinių gėlių puokštės

Kristina dirbtinių gėlių puokštes pradėjo kurti prieš trejus metus. Bet praėjus keletui mėnesių šią veiklą turėjo nutraukti dėl laiko stokos. Šalyje paskelbus karantiną, Kristina nesudvejojo ir grįžo prie mėgstamos veiklos.

„Pirma mintis buvo, kad pagaliau turėsiu laiko savo mėgstamai veiklai“, – džiaugiasi Kristina.

Karantino metu dirbtinių gėlių puokščių paklausa tik išaugo. „Kai puokštes gaminau prieš keletą metų, tiek užsakovų nebuvo, kiek yra dabar, bet tai man netrukdo kiekvieną puokštę padaryti ypatinga“, – sako Kristina. Ji net nelaukia karantino pabaigos, jos manymu, tada laiko ir vėl trūks.

„Pasibaigus karantinui grįšiu į darbą ir visą dieną dirbsiu, tad gaminti puokštes galbūt galėsiu tik savaitgaliais. Nors jei pajamų užtektų, tikrai į darbą negrįžčiau“,- teigia Kristina.

Dovanų dėžutės ir duonos tortai

Saldžias dovanų dėžutes ir duonos tortus kurianti moksleivė Gabija pasakoja, kad šią veiklą buvo sukūrusi dar prieš karantiną, bet tam trūko laiko. „Karantinas, apribojęs mano kasdienes veiklas, pastūmėjo susirasti naujų“,- teigia Gabija. Ji taip pat džiaugiasi, jog jos mėgstama veikla neša pelną.
„Pradžioje dovanų dėžutes dariau savo ir mamos draugėms. Jos vis sakydavo, kad gražu ir originalu.

Vėliau pasiskelbiau viešojoje erdvėje ir sulaukiau didelio susidomėjimo“,- džiaugiasi Gabija.

Prieš karantiną Gabija lankė mokyklą, laisvu metu šoko, fotografavo, grojo gitara ir gamino duonos tortus. Karantinas padėjo klestėti seniems ir naujiems merginos verslams namuose.

„Paskelbus šalyje karantiną, dovanų ir saldžių tortų parduotuvėse ne visi galėjo nusipirkti, tad ypač prieš šventes užsakymų tortams buvo daug“, – pasakoja Gabija.

Dekoruoti sausainiai

Dekoruoti sausainius Dovilė irgi pradėjo todėl, kad atrado laisvo laiko karantino metu. „Esu baigusi sausainių dekoravimo kursus, bet niekaip neprisiruošiau pradėti kepti. Kadangi padaugėjo laisvo laiko, karantino metu sugalvojau išmėginti“, – pasakoja Dovilė.

Sulaukusi susidomėjimo Dovilė džiaugiasi pradėjusi šią veiklą. Ji tik svarsto, kad jos darbai kol kas dar nėra labai gražūs, bet mano, jog ilgainiui įgus labiau.

Paveikslų tapyba

Tapyti paveikslus ir užsiimti įvairia menine veikla grafiką studijavusi Greta pradėjo dar prieš karantiną, tačiau ir jai pritrūkdavo laiko. Prieš pandemiją Greta dirbo plaukų stiliste. Paskelbus karantiną ir atsiradus laisvo laiko laikinu savo pajamų šaltiniu ji nutarė paversti pomėgį.

„Idėja nenauja, paprastai paveikslus pardavinėjau pažįstamiems pagal užsakymus, dovanoms. Esu įvairių dalykų dariusi: piešiau ant sienų, gaminau žvakes ir kalėdinius vainikus“, – sakė jauna moteris.

Greta sako, jog įkvėpimas tokiam darbui būna ne kasdien. „Nors sulaukiu gerų atsiliepimų, paskatinimų, kartais sunku perlipti per save ir prisiversti, įgyvendinti idėjas. Ankstesnieji darbai man atrodo jau prasti, neverti dėmesio, o naujus kurti užtrunka“, – dalinasi Greta.

Nors karantinas ir suteikė galimybę grįžti prie meno, ateityje pašnekovė taip pat tikisi neapleisti šios idėjos ir judėti į priekį. „Žadu sukurti puslapį, kur kelčiau savo darbus, tik viskam reikia laiko. Šią veiklą pradėjau ne dėl to, kad tikėčiausi uždirbti milijonus, o tiesiog norėdama užsiimti sau malonia veikla“, – pasakoja Greta.

Dovanų dėžutės

Akvilė, kaip ir daugelis meniškų žmonių, gaminti dovanų dėžutes pradėjo norėdama originaliai pasveikinti artimuosius. Bet draugai ir pandemija pastūmėjo paversti šią veiklą darbu. „Pirmiausia gaminau savo artimiesiems. Draugai mane skatino pasidalinti savo darbais socialiniuose tinkluose, bet ilgai spyriojausi, kol išdrįsau. Tą padaryti privertė pandemija“, – pasakoja moteris.

Paviešinusi savo darbus Akvilė sulaukė susidomėjimo, tad pradėjo savo veiklą plėsti. Pandemijai pasibaigus Akvilė neketina apleisti šio pomėgio, jau virtusio darbu. „Iš tiesų laukiu kada baigsis karantinas ir grįšiu į savo mėgstamą darbą, o gaminti nesustosiu, tik mažiau tam turėsiu laiko“, – sako Akvilė.

Renkant informaciją apie šias veiklas namuose, kurias šilutiškiai pavertė darbu, paaiškėjo, kad tokių iniciatyvų autoriai sulaukia ir pasipiktinimo bei priešiškumo. Tie, kas panašias veiklas vykdė dar iki karantino, piktinasi išaugusia konkurencija. Keista, bet pasak mūsų pašnekovų, net kai kurie draugai supyksta pradėjus naują sėkmingą veiklą…