Praėjusią savaitę Šilutės rajono savivaldybės Taryba turėjo svarstyti klausimą, ar pavesti Savivaldybės administracijai suformuoti sklypą, skirtą prekybos centro automobilių aikštelėms įrengti.

Likus valandai iki posėdžio Tarybos nariai gavo raštą, kuriame bandyta įrodyti, kad sklypo suformavimas ir jo perleidimas privačiam investuotojui būtų neteisėtas.
Tai daugelį Tarybos narių suglumino ir jie nebalsavo už šio sprendimo patvirtinimą. Klausimas buvo atidėtas dar mėnesiui.

Rašte sudėlioti argumentai – prieš

Raštas, kurį pasirašė bendruomenės nariai, yra net iš septynių lapų. Akivaizdu, kad jį rašė žmogus, turintis teisinį išsilavinimą. Rašte surankioti visi argumentai, kuriais bandyta įrodyti, kad žemės sklypo suformavimas ir jo perleidimas naudotis privačiam naudotojui būtų neteisėtas. Įrodinėjama, kad planuojamam statyti prekybos centrui aptarnauti skirti automobiliai važinėti Birutės gatve negalės, nes šios gatvės danga nėra pritaikyta sunkiajam transportui.

Kaltinama Savivaldybės administracija, kuri tarsi ketina automobilių aikštelių statybai aukoti žaliąjį miesto plotą ir t.t.

Kad ir kaip kokybiškai išdėstyti nepatenkintų planuojamomis statybomis kaimynų argumentai, akivaizdu, kad Savivaldybės administracijos vadovų šis raštas negąsdino, nes sprendimo projektas dėl valstybinės žemės sklypų suformavimo Šilutėje, prie Žalgirio gatvės buvo pateiktas svarstyti Tarybos posėdyje.

Meras prašė pritarti sklypų formavimui

Tik pradėjus kalbėti apie posėdyje sprendžiamų klausimų dienotvarkę, opozicijos atstovas, konservatorius Zigmantas Merliūnas pateikė pasiūlymą išimti valstybinės žemės sklypų šalia Žalgirio gatvės suformavimo klausimą. Jis sakė, kad šis klausimas sulaukė daug diskusijų Ekonomikos ir finansų komitete. Jis stebėjosi, kad svarstant šį klausimą kalbėjo ir investuotojų atstovas, kuris neslėpė, jog automobilių stovėjimo aikštele naudotis norės ir prekybos centro RIMI bendrovė.
Z. Merliūnas sakė, kad tik valandą prieš Tarybos posėdį Tarybos politikai iš Savivaldybės sekretoriato gavo Žalgirio ir Birutės gatvių bendruomenės žmonių pasirašytą raštą. Jame išdėstyti argumentai kodėl jie nepritaria nei automobilių stovėjimo aikštelės, nei paties prekybos centro statybai.
Todėl, pasak Z. Merliūno, reikia šį klausimą išimti ir dar kartą rimtai išnagrinėti.

Valdančiųjų atstovė, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė Lijana Jagintavičienė klausė, kodėl laiškai taip ilgai ėjo iki politikų. Jos žiniomis, bendruomenė savo prašymą Savivaldybėje įregistravo visą parą anksčiau.

Meras aiškino, kad Savivaldybės sekretoriate laiškas užtruko, kol jis įsigilino į jo turinį, kol delegavo kam patikrinti ir t.t.

Opozicijos atstovė, liberalsąjūdietė Daiva Plikšnienė sakė, kad ji laišką gavo dar vakare iš gyventojų atstovo. Tačiau ir ji stebėjosi, kodėl laiškas Savivaldybėje klaidžiojo tiek ilgai.

Konservatorius Zigmantas Jaunius taip pat prašė šį klausimą išimti iš dienotvarkės, nes nenorinčių, kad sklypas būtų formuojamas ir būtų vykdomos kitos suplanuotos statybos yra 27, o tokių kurie nori – nėra.

Meras V. Laurinaitis vis dėlto pasinaudojo savo teise ir pasiūlė klausimą dėl sklypų formavimo apspręsti balsavimu ir paliko jį dienotvarkėje. Jis tikino, kad bendruomenės prašymas yra perduotas ir Vyriausybės atstovei Klaipėdos apskrityje. Pasak mero, ši tarnyba labai greit reaguoja, jeigu yra prasilenkiama su įstatymais, o jokio Vyriausybės atstovės laiško dėl šio klausimo iki šiol nėra gauta.

Kad nebūtų teisminių ginčų

Svarstant sklypų suformavimo klausimą, opozicijos politikai iš naujo teikė siūlymus nebalsuoti už parengtą sprendimo projektą. Buvo ir tokių, kurie siūlė negaišti laiko ir patvirtinti sprendimą.

Bene paskutinis iš kalbėtojų buvo liberalsąjūdietis Audrius Endzinas. Jis sakė, jog bet kurio naujo prekybos tinklo atėjimas į miestą yra daugiau teigiamas dalykas, nei neigiamas. Tai yra ir darbas statybininkams, ir nauda tame centre dirbsiantiems vietos prekybininkams. Be to, augant prekybos centrų skaičiui didėja konkurencija, o dėl to visada laimi vietos gyventojai.

Pasak A. Endzino, skaitant bendruomenės raštą susidaro įspūdis, kad jis surašytas kvalifikuotai. Todėl ir reikia laiko, kad būtų atsakyta į visus priekaištus ir kad vėliau nereikėtų ilgai bylinėtis.

Savivaldybės merui V. Laurinaičiui pateikus klausimą spręsti balsavimu, 15 Tarybos narių susilaikė arba balsavo prieš, ir tik 9 buvo už. Taip klausimas buvo atidėtas dar vienam mėnesiui.