Praėjusiais metais „Diff Invest“ įsigijo šią maždaug 4 hektarų ploto teritoriją valdančią UAB „Verdispar Gluosniai“ ir ėmėsi kurti naujo kvartalo viziją. UAB „LEZ projektų valdymas“ (LPV) buvo pasitelkta organizuoti architektūrinį konkursą.

Pasak LPV direktoriaus Dariaus Juozapavičiaus, konkursui savo pasiūlymus pateikė šešios projektuotojų grupės iš Lietuvos ir Danijos.

„Galėjo dalyvių būti ir daugiau, tačiau projektas didelis, reikalaujantis nemažai resursų, todėl dalis kviestų projektuotojų nusprendė neinvestuoti“, - atskleidė D. Juozapavičius. Anot jo, su visomis konkurso dalyvių vizijomis galima susipažinti „Bastionų namų“ interneto svetainėje ir pareikšti savo nuomonę balsuojant. Nugalėtoją planuojama išrinkti jau kitą savaitę.

 Projektuotojų vizualizacija

Atsigaus senamiestis

„Bastionų namų“ architektūrinio konkurso komisijos pirmininkas architektas Edmundas Andrijauskas sako, kad bent trys iš konkursui pateiktų darbų, jo nuomone, išsiskiria originalumu.

„Labai tikiuosi, kad šiems investuotojams projektą pavyks įgyvendinti, nes tik sudarant galimybę žmonėms gyventi miesto centre galima tikėtis atgaivinti senamiestį“, - sakė E. Andrijauskas.

Anot jo, šioje teritorijoje per beveik du dešimtmečius jau buvo sukurtą apie 10 vizijų, dar tiek pat jam teko matyti universiteto studentų darbų.

Per tą laiką, kol teritorija laukė vystymo pradžios, detalusis planas buvo keičiamas net 3 kartus.

„Dabar matau ne tik investuotojų interesą, bet ir pasikeitusį Savivaldybės požiūrį į šios teritorijos vystymą - architektūrinio konkurso komisijoje dalyvauja net du Savivaldybės architektai“, - džiaugiasi E. Andrijauskas.

Anot jo, nors teritorija architektūriniu požiūriu yra labai jautri, tačiau svarbu tai, kad istoriškai ši vieta buvo už miesto gynybinių įtvirtinimų esantis priemiestis, kuris buvo nuolat sudeginamas ar suniokojamas. Vėliau apskritai pritaikytas medienai sandėliuoti.

 Projektuotojų vizualizacija

„Todėl galime nekalbėti apie atstatymą ar istorinių statinių atkūrimą“, - džiaugiasi didesne interpretacijos laisve E. Andrijauskas. Jis teigia neabejojantis, kad diskusija mieste dėl architektūrinių „Bastionų namų“ kvartalo sprendinių bus labai aktyvi. Architektas, ankstesniais etapais ir pats kūręs šios teritorijos vizijas, tikisi, kad tai, jog architektūrinis konkursas organizuojamas be Architektų sąjungos pagalbos, neužkirs jam kelio.

„Taip, Architektų sąjunga turi aiškias taisykles, gal ir dalyvių konkurse būtų daugiau, tačiau toks kelias nėra privalomas. Svarbiausia, kad reikalai pajudėtų. Pirmiausia būtų pradėta vystyti toliausiai nuo miesto bastionų esanti teritorija, vėliau sprendžiamas per teritoriją suplanuoto kelio ir Bastionų tilto statybos klausimas ir galiausia - paskutinis užstatymo etapas“, - kad investuotojų, miesto ir architektų ambicijas šiame projekte pavyks suderinti, tikisi E. Andrijauskas.