Vieną šūvį paleistų

O sprendimas įstrigo rajono Savivaldybėje, nors Kretingos rajono policijos komisariatas dar pernai rugpjūtį jai persiuntė raštą, kuriame įpareigojama Salantų mieste kaip paminklą žuvusiems kariams ilgus dešimtmečius stovėjusį, 1991 metais rugpjūčio 24 d. šio miesto tarybos sprendimu į Orvidų muziejų atgabentą tanką deaktyvuoti.

Rašte konstatuojama, kad tanke tebėra likusi sumontuota 1944 m. gamybos 122 mm kalibro 1943 m. pavyzdžio „D-25T“ modelio patranka be užrakto ir šovos mechanizmo, sunaikintas atatrankos stabdis, taikymosi mechanizmas, vamzdžio kanalas užterštas pašaliniais objektais. Lietuvos policijos Kriminalinių tyrimų centro specialistai esą pripažino, kad vertinimo momentu patranka šaudyti netiko, tačiau objektą sukomplektavus su trūkstamomis dalimis, atlikus kai kuriuos remonto darbus ir išvalius vamzdžio kanalą, teorinė tikimybė atlikti ne mažiau kaip vieną šūvį vis dėlto atsiranda. Patranka netinkama naudoti galėtų būti pripažinta atlikus kai kuriuos konstrukcijos pakeitimus: vamzdžio sienelėje išfrezavus ar išpjovus ne mažesnę kaip 6x200 cm kiaurymę, į šovinio lizdą įstačius ir patikimai įvirinus šovinio tūtelės skersmens ir apie 79 cm ilgio metalinį kaištį.

Tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, o ir paties Kretingos rajono policijos komisariato viršininko Arūno Pužausko asmenine nuomone, šiuos išvardintus darbus pigiau galėtų atlikti bet kuris talentingas metalo pjaustytojas ar suvirintojas. Bet nieko panašaus – po administracinio paskirstymo, panaikinus Salantų savivaldybę, tanko savininke tapusiai Kretingos rajono savivaldybei pagal viešųjų pirkimų nuostatas teks pirkti pasirinktos sertifikuotos įmonės paslaugą ir, kaip skelbia Savivaldybė, tarsi „į orą“ paleisti iki 5 tūkstančius eurų.

Baubas – ne toks ir baisus?

„Tai yra nemaži pinigai mūsų rajono biudžetui, bet tikrai esam įvaryti į kampą: reikalaujama tanką ne tik deaktyvuoti, bet įgyti ir deaktyvavimo sertifikatą, kuris išduodamas pagal Lietuvos policijos generalinio komisaro patvirtintą tvarką ir taisykles“, – „Pajūrio naujienoms“ sakė rajono Savivaldybės Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėja Sigutė Jazbutienė.

Lietuvos policijos Kriminalistinių nusikaltimų tyrimų centro viršininko pavaduotojas Giedrius Birmontas „Pajūrio naujienoms“ patikino, kad kitaip ir nebus: „Lietuvoje yra 43 sertifikuotos įmonės, galinčios ginklus ir šaudmenis taisyti bei perdirbti. Po to mes patikriname, kaip tas ginklas deaktyvuotas, ir tada išduodame Europos Sąjungos sertifikatą. Bet kas ginklų deaktyvuoti tikrai negali, kad po to jie į kovinę būseną vėl nebūtų laisvai atkurti. Šį darbą kvalifikuotai atlieka tik sertifikuotos Lietuvos įmonės“, – „Pajūrio naujienoms“ patikino G. Birmontas.

Dėl paslaugos kainos viršininko pavaduotojas nekomentavo, jo nuomone, Salantų tankui deaktyvuoti užtektų ir poros šimtų eurų.

„Tai paaiškės viešųjų pirkimų metu. Aš pasiskambinau į vieną sertifikuotų įmonių. Buvo pasakyta, kad, įskaičiavus dokumentų sutvarkymą, paslauga gali kainuoti būtent iki 5 tūkstančių eurų“, – patvirtino S. Jazbutienė.

O atomazgos laukiančiai P. Beniušienei neišeina iš galvos, kam apskritai galėjo parūpti a. a. jos brolio Viliaus Orvido iniciatyva prie sodybos seniai atgabentas tankas ir kas tas kolekcionierius, kuris „užsuko“ visą šį reikalų ratą. Būtent po paslapties skraiste tūnančio kolekcionieriaus advokatas pirmasis ir kreipėsi į Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos teritorinį padalinį pašnipinėti, ar Salantų tankas yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, taip pat pareiškė, kad šis tankas – pavojingas ginklas, todėl vidury laukų, kaip dabar, negali būti laikomas.

Kaip minėjo KPD Klaipėdos teritorinio padalinio vadovo Laisvūnas Kavaliauskas, Salantų tankas kolekcionierius domina, nes yra retas, vienintelis toks Lietuvoje, o gal net Baltijos šalyse. Jis sveria 46 tonas. Antroje karo pusėje, tai yra 1943-iaisiais, šis tankas buvo sukurtas kaip atsvara taip pat ypatingam vokiečių sunkiajam tankui „Tigras“.

Manoma, kad Salantų tankas šiandien galėtų kainuoti šimtus tūkstančių eurų.