Žaliame, fanieros lentomis apkaltame, stačiakampio formos statinyje neseniai dar veikė daržo ir sodo prekių parduotuvė. Dėl didelių vitrininių langų žmonės pastatą praminė televizoriumi.

Šiuo metu šalia vaiduoklio ir pačiame pastato viduje vyksta archeologiniai tyrimai, nes šioje vietoje XIX-XX a. pirmojoje pusėje stovėjo nedidelis namas. Jį pagal galimybes planuojama atstatyti.

Griaus po tyrimų

Archeologų tikslas - atkasti ir tiksliai nustatyti prieškariu ten stovėjusio ir per Antrąjį pasaulinį karą subombarduoto namo pamatus.

Anot archeologo Virgilijaus Bračiulio, žaliojo vaiduoklio šiaurvakarinėje dalyje, kieme, atsidengė pamatai ir iš plytų išklotos grindys.

„Akmeniniai pamatai datuotini XIX a. antrąja puse, o kitos struktūros - XX a. pirmąja puse.

Čia buvęs nedidelis namas, kurio pirmajame aukšte buvo ūkinės paskirties patalpos, o antrajame - butai.

Dabar dirbame jau buvusios „Žaliosios stotelės“ pastato viduje, ardome grindis ir kasinėjame, nes ir ten to senojo statinio likučių yra. Tad siekiame nustatyti tikslius kontūrus, tūrius. Tie grindiniai bus nuardyti ir pažiūrėsime, kas po jais“, - „Vakarų ekspresui“ sakė jis.

Archeologas pažymėjo, kad žemės statant šį namą buvo suvežtos iš kitų vietų, tad radiniai gali būti ir nesusiję su autentiškuoju pastatu.

„Manome, kad tyrimai nusikels į kitus metus. Kai jie bus baigti, tuomet vyks kitos procedūros, ir ta „dėžutė“ bus sulyginta su žeme“, - sakė V. Bračiulis.

Deniso Nikitenkos nuotr.

Atkurs senovinį

Projekto vystytojai UAB „Vėjų energija“ atstovai tikino, jog naujasis namas tikrai neišsiskirs iš bendro Turgaus aikštės ir gretimų gatvių pastatų konteksto.

„Tai bus maksimaliai pagal išlikusią ikonografiją, kurios nėra daug, pastatytas šlaitinis vokiškas namas. Pirmajame aukšte veiks parduotuvėlės, o antrajame įrengsime gyvenamąsias patalpas. Kol neturime archeologinės ekspertizės, tol negalime judėti toliau. Tikimės, kad jau kitų metų pavasarį pavyks gauti statybos leidimą, nugriausime senąjį statinį ir imsimės darbų„, - „Vakarų ekspresui“ sakė minėtos bendrovės direktorius Vitalijus Kavaliauskas.

Naujojo namo projektavimo darbus atliekantis architektas Edmundas Andrijauskas patvirtino, jog bus stengiamasi atstatyti buvusį 6 butų prieškarinį pastatą.

„Tai buvęs kampinis, dviaukštis, šlaitinis namas, būdingas šiam kvartaliukui. Nedidukas jis buvęs, apie 200 kv. metrų ploto“, - „Vakarų ekspresui“ sakė architektas.