Seni medžiai kertami, sodinami nauji. Šią savaitę kelyje Šilutė – Rusnė pradėti sodinti pirmieji medeliai. Jie pakeis senuosius medžius, kurie buvo iškirsti vykdant kelio rekonstrukcijos darbus. Iš viso pakelėse į salą bus pasodinta daugiau kaip 300 kelių rūšių medelių.

Nuomonės išsiskyrė

„Kuo nusikalto tie medžiai?“, – tokio klausimo praėjusią savaitę, kai buvo nukirsti du didžiuliai gluosniai, sulaukė „Šilutės naujienų“ redakcija.

Skaitytoja sakė esanti apstulbinta tokio poelgio, nes medžiai netrukdė statyboms, šalia jų jau buvo išklotos šaligatvio trinkelės. Juk medžiai, anot skaitytojos, buvo sveiki, dar vasarą džiuginę savo žalia lapija ir pavėsiu. Dar vienas gluosnis – trečiasis buvo panaikintas vasaros pabaigoje. Jis atsidūrė šalia statybininkų tvoros, dar vasarą akivaizdžiai matėsi, kad jo lapai pagelto ir jis tyliai buvo nukirstas…

Nuo kirvio krito ir žemaūgiai plačialapiai medeliai, augę šalia KPC, šių gluosnių kaimynystėje.
Iškirstų medžių nuotraukas publikavome „Šilutės naujienų“ feisbuke ir ši žinia sulaukė daugybės internautų dėmesio. Per penkias dienas įrašą pamatė apie 16 500 žmonių, kurie išreiškė daug nuomonių. Visgi smerkiančių senų medžių iškirtimą buvo mažai.

„Kaip diena, taip naujiena, vėl kerta medį ir kažkas galvą daužo į kamieną. Kas galėtų paprotint tą medinį stuobrį, kad medis turi augti saugiai, o nebūti sukrypęs, keliantis pavojų visiems. Tas stuobrys nesupranta, kad medžio šaknys juda prie didesnio vėjo, ir visas plyteles išjudina. Nejau nėra tikro specialisto, kad paprotintų tą neišmanėlį ir neerzintų senomis pažiūromis“, – komentavo Jonas.
Loreta medžių kirtėjus pavadino šaunuoliais ir sakė, kad seniai tą padaryti reikėjo, nes per vėją baisu buvo šalia eiti, nuolat jų šakos girgždėdavo.

Tuo tarpu Aurelijai atsibodo „medžių gerbėjai“. Dėl jų niekas nekerta didžiulio topolio prie jos namų. Moteris baiminasi, kad vieną dieną, papūtus stipresniam vėjui medis užgrius ant jos namo. Aurelija klausia, kas tada atlygins nuostolius?

Anot Sonatos, iškirtus medžius, pasirodė žymiai gražesnis Kultūros ir pramogų centro vaizdas.
„Lyg daugiau nebūtų problemų Šilutės mieste ar rajone? Nupjovė, reiškia reikėjo. Ar lauksime, kol vėl mirtį atneš perpuvęs ir laiku nepastebėtas senas medis…“, – komentavo Edmundas.

Aira palaiko nedaugelio smerkiančių medžių iškirtimą nuomonę. „Greitai Šilutė praras visą savo žalumos grožį, liks tik gatvės ir šaligatviai. Svarbu mašiną bus kur pastatyti“, – komentavo ji.

Kelyje į Rusnę pasodins 300 medelių

Priminsime, kad labai daug audrų socialiniuose tinkluose sukėlė ir medžių iškirtimas kelyje į Rusnę, kai buvo statoma estakada, o vėliau klojamas naujas kelias. Šiandien jau dalijamės gera žinia, kad trečiadienį pakelėse buvo pradėti sodinti pirmieji nauji medeliai – juodalksniai.

„Šilutės komunalininko“ direktorius Audrius Benkunskas pasakojo, kad iš viso bus pasodinta 314 medelių: 99 juodalksniai, 168 plaukuotieji beržai, 21 baltasis gluosnis, 26 paprastieji uosiai. Jų sodinimu, sutvirtinimu rūpinasi medelynas „Megaplantas“, darbus atlikti padeda Šilutės komunalininkų technika ir darbininkai.

Pagal medžių rūšį, atsižvelgiant ar augalui reikia sausesnės, ar drėgnesnės dirvos, jiems buvo parinktos pakelės vietos. Sausesnėse vietose, kur būtina, bus įrengta ir laistymo sistema.
Medeliai neaugs ant kelio sankasos kaip senieji. Jie sodinami žemiau kelio, taigi ir vairuotojams bus saugiau, ir medžiams geriau augti. Medžių sodinimo projektą vykdo Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Kelios dešimtys jaunų berželių ir klevų šią savaitę bus pasodinta ir Melioratorių alėjoje.