Bendrovės „V. Paulius & Associates“ užsakymu UAB „A405" projektinius pasiūlymus pateikė praėjusių metų liepą. Nors tąkart esminių pastabų sulaukta nebuvo, paaiškėjo, kad keisis ne tik pastato spalva, bet ir rūsyje neliks automatizuotos aštuonių vietų automobilių stovėjimo aikštelės.

Projekte - pokyčiai

Prieš metus vykusiame pristatyme buvo teigiama, kad siekiama suprojektuoti viešbučių paskirties pastatą, stogą papildant naujais architektūriniais elementais. Pasidžiaugta, kad pastatas bus statomas ant atkastų pamatų.

Buvo numatyta, kad rūsyje bus įrengta 8 vietų automatizuota automobilių saugykla, viešbučiui reikalingos patalpos. Antrame ir trečiame aukštuose - kambariai lankytojams. Kalbėta, kad viešbutyje bus 18 numerių - 14 dviviečių ir 4 keturviečiai. Vienas numeris turėtų būti pritaikytas žmonėms su negalia.

Pasak UAB „A405“ architekto, projekto vadovo Gintaro Čičiurkos, nesklandumai dėl požeminės automobilių saugyklos paaiškėjo techninio projekto pabaigoje. Pagrindinė problema - neįgyvendinami priešgaisrinės apsaugos reikalavimai.

„Lietuvoje tai būtų buvusi pirmoji tokia saugykla. Visgi mūsų reglamentai tam nėra pritaikyti. Ypač dideli saugos reikalavimai, kurių neįmanoma išpildyti“, - teikė G. Čičiurka.

Beje, keisis ir atstatomo pastato spalva - baltą turėtų pakeisti smėlio spalva.

Projektuotojų vizualizacija

„Prieš metus paviešinus projektą buvo pokalbis su vyriausiuoju architektu. Projektas buvo svarstomas ir Regioninėje architektūros taryboje. Dėl istorinės medžiagos sunku pasakyti - rodoma, kad pastato spalva buvo balta. Bet tai nėra tikslu. Kadangi ši spalva nėra būdinga Klaipėdos miestui, buvo pageidavimas parinkti kažkokią švelnią spalvą - būtent smėlio spalva gali turėti daug atspalvių„, - sakė G. Čičiurka.

Architektas neslėpė, kad šis projektas įmonės praktikoje - išskirtinis.

„Visi darbai prasidėjo po atliktų archeologinių tyrimų. Tada paaiškėjo tikslūs kontūrai. Vieta absoliučiai identiška, niekas nesikeičia. Turime ne tik kontūrus, bet ir daug istorinės medžiagos, nuotraukų. Mūsų praktikoje toks projektas yra pirmas“, - džiaugėsi G. Čičiurka.

Statybos - kitąmet?

2014 m. bendrovė „V. Paulius & Associates“ kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija surengė architektūrinį konkursą, kuriame buvo renkama idėja, kaip turėtų atrodyti pastatas šioje reprezentacinėje Klaipėdos senamiesčio vietoje. Iš 19 konkursui pateiktų projektų komisija išrinko tris geriausius.

Pirmoji vieta buvo skirta projektui „Senojo miesto pulsas“, kurį parengė Vilniuje įsikūrusios bendrovės „FlexiForma“ architektai Regina Savičienė, Linas Savičius, Arūnas Želvys, Linas Žičkis ir Liudvikas Selmistraitis. Antroji vieta teko Kauno architektų Algimanto Grigo, Gražinos Janulytės-Bernotienės ir Eglės Pipiraitės (G. Janulytės-Bernotienės studija) projektui „Legenda“. Trečiąją vietą komisija skyrė klaipėdiečių bendrovės „A405" architektų Gintaro Čičiurkos, Valdo Janulio ir Sauliaus Plungės projektui „Istorija+„.

Būtent pastarąjį projektą „Istorija+“ „V. Paulius &Associates“ pasirinko įgyvendinti. Pasak bendrovės atstovo Arūno Girdenio, klaipėdiečių architektų projektas „geriausiai dera prie Klaipėdos senamiesčio ir labiausiai primena senąjį „Salamander“ pastatą. Šiam verslininkų pasirinkimui pritarė ir Kultūros paveldo departamentas.

Buvo numatyta, kad techninis projektas turėjo būti parengtas 2018 metais, o realių statybos darbų buvo tikimasi 2019 metais. Tačiau techninio projekto rengimas kiek užsitęsė.

Prieš pradedant projektuoti legendinio pastato atstatymą sklype Žvejų g. 2B vyko archeologiniai tyrimai. Buvo siekiama atkasti prieš karą stovėjusio pastato pamatus.

Po spalio 1-ąją vyksiančio viešo pristatymo bus ruošiama projekto dokumentacija. Tikimasi, kad statybos leidimas bus gautas dar šiais metais.

Informacija

  • Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki spalio 1 d. Bijūnų g. 8, Klaipėdoje, darbo dienomis 9 - 17 val.; tel. (846)380998 , 868784612 arba internetinėje svetainėje www.klaipeda.lt
  • Pasiūlymus teikti iki spalio 1 d. raštu adresu UAB „A 405“, Bijūnų g. 8, 91204 Klaipėda; el. p. gintaras@a405.lt, arba įteikiami tiesiogiai viešo susirinkimo metu.
  • Viešas susirinkimas įvyks 2020 m. spalio mėn. 1 d. 17 val. nuotoliniu būdu.
  • Gyvo vaizdo transliacijos (Live) nuoroda: https://www.facebook.com/BAU.Solutions/
  • Sklype Žvejų g. 2B XVI-XVII a. buvo įrengtos pirmosios miesto svarstyklės. Vėliau čia stovėjęs statinys perstatytas bei tapo gyvenamosios paskirties. XX a. pradžioje čia savo atstovybę ir parduotuvę įkūrė Vokietijos batų siuvimo ir prekybos įmonė „Salamander“. 1944-aisiais po rusų lėktuvų bombardavimo pastatas buvo apgadintas, o galutinai nugriautas 1947-aisiais.
  • „V. Paulius &Associates“ sklypą 99 metams aukciono būdu išsinuomojo 2002 m.
  • Iš pradžių čia norėta statyti septynių aukštų pastatą, tačiau tokiems planams pasipriešino aplinkinių namų gyventojai, visuomenės atstovai ir Kultūros paveldo departamentas.