Ar taip besielgiantis žmogus yra pajėgus suvokti savo poelgius, jau kitas klausimas. Kur kas svarbiau, kad situacija tęsiasi, o į tarnybas besikreipiantys aplinkiniai gyventojai iki šiol neranda pagalbos.

Trukdo ir vaikai, ir tėvai

Šįkart kantrybė trūko Melioratorių alėjos 9-ojo daugiabučio gyventojams. Į redakciją kreipęsi žmonės pasakoja, kad šalia esančio 10-ojo namo IV aukšte gyvenanti moteris tokiu „turtu“ nuolat apmėto šalia esančioje krepšinio aikštelėje kamuolį mėtančius vaikus. Ir trukdo jai ne tik vaikai – dar ir jų tėvai bei seneliai, kurie ramų vakarą nutaria su kaimynais pasėdėti ant šalia aikštelės įrengtų suoliukų. Kad jie po jos langais ramybės neieškotų, moteris tuos suoliukus ištepė kažkokiu skysčiu…

Pasak gyventojų, taip tęsiasi jau nebe porą metų. „Taip džiaugėmės, kai „Šilutės būstas“ čia tą naują, tokią gražią krepšinio ir spalvingą vaikų žaidimų aikšteles įrengė, o dabar baisu vaikus į jas išleisti“, – guodžiasi jie.

Kodėl jie kenčia? Pasirodo, išeities ieškojo, ir ne kartą. Ne kartą buvo kviesta policija, bet jokio realaus pokyčio taip ir neįvyko. „O kartą, kai mūsų vaikai išvykstančių pareigūnų paklausė, ką jiems toliau daryti, kur žaisti krepšinį, išgirdo pasiūlymą rytoj susirasti naują aikštelę…“, – neslepia nusistebėjimo jaunas tėtis Arūnas.

Visi supranta, kad taip moteris greičiausiai išreiškia savo nepasitenkinimą dėl žaidžiančių vaikų keliamo šurmulio po jos langais. Bet kaip ten bebuvę, tai yra ypač tankiai apgyvendinta miesto teritorija, ir norintys čia gyventi privalo susitaikyti, jog absoliučios ramybės nebus.

Ir fotografavo, ir filmavo

Galiausiai situacija sujudino kur kas didesnį būrį šilutiškių, mat praėjusią savaitę vaizdas apie tai, kaip iš aukštybių moteris į žaidžiančius vaikus mėto trilitrinius, buvo įkeltas į populiarią Šilutės feisbuko grupę „Šilutės šeimų klubas“. Reagavo, žinoma, ir jauni, kurių vaikai nori bent minimaliai pajudėti lauke, ir vyresni, gal jau anūkų turintys žmonės. Visiems buvo nesuvokiama tokia situacija, o labiausiai tai, kad ji jau keli metai nė per nago juodymą nėra suvaldoma.

Stebimės – neatsistebime ir mes matydami tą vaizdo įrašą, vartydami pačių gyventojų darytas nuotraukas. Jose aiškiai matyti, kaip po stiklus bėginėja ir rieškučiomis juos semia vaikai, kaip nuo suoliukų nueina ką tik juos nežinia kuo ištepusi moteris. Beje, akivaizdu, kad dar toli gražu ne garbaus amžiaus…

Kiekvieną atvejį būtina fiksuoti

Pirmiausia renkame Šilutės policijai laikinai vadovaujančio Mariaus Mulskio telefoną. Pareigūnų vadas pripažįsta, kad situacija policijai žinoma, o ir vaizdo įrašą jis matė. Tik patikėti, kad jo pavaldiniai būtų patarę „pasiieškoti kitos aikštelės“ lyg ir nelabai norėtų. Anot M. Mulskio, tai jau yra jokiais įrašais nei kitais įrodymais nepatvirtintas, tik vienos pusės išsakytas liudijimas. Tuo tarpu aiškinantis bet kurią situaciją ir yra itin svarbūs įrodymai, jie labai padeda priimant sprendimus.

„Policijos pareigūnai negali remtis tik pasakojimais, priimdami bet kokius sprendimus mes remiamės visais surinktais įrodymais. Ir kuo jų daugiau, tuo lengviau susigaudyti ir priimti objektyvų sprendimą“, – sako PK viršininkas.

Pasak M. Mulskio, minimai pilietei jau yra surašytas protokolas pagal Administracinių nusižengimų kodekso 481 straipsnio I dalį. Paskirta jai ir bauda, tiesa, tokia, kad net ir paauglio neišgąsdintų – 15 euriukų. Bet tik tokią, tiksliau – pusę minimalios baudos už panašius nusižengimus numato įstatymas žmogui, kuris iki šiol nebuvo baustas.

Bet jeigu panašūs atvejai kartosis, šiai šilutiškei jau teks mokėti solidesnes baudas – nuo 30 iki 140 eurų. O kad taip įvyktų, pasak M. Mulskio, patys gyventojai turi fiksuoti kiekvieną panašų įvykį. Kiekvieną kartą skambinti Bendrosios pagalbos telefonu 112, arba surašyti skundą per e.policija, arba tiesiogiai atvykti į Šilutės r. policijos komisariatą taip pat pateikti raštišką skundą. Tokie yra trys bet kurio panašaus incidento fiksavimo keliai. Gavus skundą pareigūnai atvyks į vietą, aiškinsis ir taikys administracinę atsakomybę.

Tiesa, M. Mulskis primena, kad kiekvieną kartą filmuojant ar fotografuojant viešąją tvarką pažeidžiantį žmogų vertėtų jį įspėti, kad tai bus daroma. Kaip sakoma, dėl visa ko. O suvoks tas žmogus kad tokiu būdu renkami įrodymai, ar ne, tegu liks jo reikalas. Bet kokiu atveju tokie įrašai ir teismuose pripažįstami įrodymais.

Apie tai ir informuojame Melioratorių alėjos gyventojus.

Aiškinsis ir seniūnija

Šilutės seniūnijoje situacija irgi jau girdėta, tačiau ar minima moteris adekvati, ar ji pajėgi suvokti savo poelgius, niekas nežino. Bet kokiu atveju, nėra ir žinių apie tai, kad jai kas nors teiktų socialines paslaugas, ją prižiūrėtų ar kad kas nors iš jos artimųjų tokių paslaugų jai būtų prašęs. Tačiau visi specialistai sutinka, kad greičiausiai moteris turi sveikatos problemų.

Seniūno pavaduotojas Algirdas Ivanauskas patikina, kad šią savaitę grįžus iš atostogų socialinio darbo organizatorei bus vykstama į vietą ir aiškinamasi Malioratorių alėjos gyventojos šeimyninė situacija.

Taigi, reikalas pajudėjo.