Dėmesys – išvaizdai

Projekto vadovė dar pristatymo pradžioje akcentavo, kad stotis buvo projektuojama pagal užsakovų – Klaipėdos rajono savivaldybės – suformuotą techninę užduotį, parinktoje vietoje.

Pats stoties pastatas numatytas šiaurinėje sklypo dalyje, keturios autobusų vietos bus privažiuojamos iš P. Cvirkos gatvės. Projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad pagrindinis įėjimas numatytas iš pietinės pastato pusės, per kurį patenkama į laukimo salę. Laukimo salėje projektuojamos apie 25 sėdimos vietos. Laukimo salė turi sąsają su prekybos vieta – spaudos kiosu, informacijos centru, bilietų kasa. Pastato viduryje projektuojamas koridorius, per kurį patenkama į tualetus ir pagalbines patalpas.

„Daugiausiai dėmesio skyrėme pastato išvaizdai, nes tai – Gargždų miesto vizitinė kortelė. Siūlome naudoti medžio apdailą. Taip pat siūlome ovalo formą, nes Gargždai turi ir futbolo komandą, simboliška“, – pristatymo metu sakė projekto vadovė D. Zubavičienė, pridurdama, kad stočiai pagražinti siūlomi tam tikri meniniai akcentai.

Ant pastato fasado projektuojamas simbolinis laikrodis ir tarp termomedienos tašelių suformuotas „keliaujantis žmogus“

Ji taip pat informavo, kad šalia stoties susiformavę takai bus išsaugoti.

Pagrindinis klausimas – ar tinkama vieta?

Posėdyje dalyvavę Tarybos nariai Viktoras Kura, Sigitas Karbauskas klausė, ar tikrai tinkama yra stoties vieta. Gargždiškis, P. Cvirkos gatvės gyventojas Kęstutis Jomantas, teiravosi, ar buvo svarstomos kitos vietos alternatyvos.

S. Karbauskas prašė Administracijos direktoriaus atsakyti, kodėl klausimas nebuvo svarstomas Tarybos posėdyje ir kas priėmė sprendimą dėl šios vietos.

„Tarybos posėdyje buvo skiriamos lėšos autobusų stoties statyboms, buvo ir vietos klausimas. Buvo atsakyta, tai yra fiksuota ir Strateginiame plane, yra išskirtos eilutės ir projektavimui, ir statybai“, – tvirtino Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas.

Susirinkimo pirmininkė klausimus dėl vietos prašė nutraukti, nes jie nesusiję su projektinių pasiūlymų svarstymu.

Abejonių kėlė dydis

Tarybos narys Nerijus Galvanauskas teiravosi, kodėl projektuojama stotis yra tokia didelė ir siekia beveik 140 kv. m. Esą politikams buvo pristatyta, kad bus projektuojamas iki 100 kv. m patalpos. Pristatyme dalyvavusi gargždiškė Neringa Petruokienė taip pat išsakė nuomonę, kad 2 numatytos bilietų kasos ir informacijos centras tikrai yra per daug.

D. Zubavičienė bandė paaiškinti, kad užduotyje buvo numatyta sujungti patalpas, todėl kvadratūra išaugo. Iš projektinių pasiūlymų matyti, kad laukimo salė sudarys apie 70 kv. m, dar 27 kv. m skirti kasoms, informaciniam centrui.

„Darbuotojai, vairuotojai turi turėti erdvę poilsiui, turi būti patalpa“, – atsakymą apie ne mažas erdves pateikė projekto vadovė.

Kaip spręs parkavimo problemą?

Gyventojus neraminęs klausimas – kaip bus sprendžiama automobilių parkavimo problema, kuri atsiras panaikinus 35 automobilius, įskaitant ir taksi, talpinančią stovėjimo aikštelę.

„Ką pasiūlysite gyventojams, panaikinę šią aikštelę?“, – klausė N. Petruokienė.

Projektiniuose pasiūlymuose numatyta, kad 7 automobilių stovėjimo vietos, skirtos lankytojams, bus projektuojamos P. Cvirkos gatvėje, dar 4-ios vietos, skirtos darbuotojams, atsiras šalia stoties.

„Esama aikštelė yra Klaipėdos rajono visų gyventojų nuosavybė, todėl buvo priimtas toks sprendimas, kad ši aikštelė yra reikalinga kitam gyventojų poreikiui – autobusų stočiai. Stovėjimo vietų poreikis bus sprendžiamas kitais projektais“, – nurodė UAB „Progresyvūs projektai“ atstovė.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas Justas Ruškys susirinkusiuosius informavo, kad vyksta stoties prieigose esančių viešųjų erdvių projektavimas, kur bus ieškoma galimybių parkavimo vietoms įrengti.

„Yra ir dar vienas projektavimas nupirktas – takas „autobusų stotis–Pušų gatvė“, ten atsiras naujas dviračių takas, dar stovėjimo vietų prie naujai įrengtų požeminių konteinerių, ten bus aikštelė. Prie buvusios krepšinio aikštelės taip pat galėtų atsirasti aikštelė, jeigu projektuotojai įžvelgs galimybę“, – gyventojus bandė raminti J. Ruškys.

Domėjosi medžiagų ilgaamžiškumu, užrašo ant stoties vieta

Stoties kaimynystėje gyvenanti gargždiškė N. Petruokienė taip pat teiravosi, ar planuojamos apdailos medžiagos – mediena – yra ilgaamžės.

Projekto vadovė patikino, kad jos tikrai tarnaus daugelį metų, be to, projektuojant buvo atsižvelgta į stotelių įrengimo planą Gargžduose, kuriame stotelės taip pat yra pagamintos iš termomedienos. Taip esą buvo siekiama išlaikyti vientisumą, tęstinumą.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas Justas Ruškys kėlė klausimą, ar numatytas užrašas „Gargždų autobusų stotis“ neturėtų būti orientuotas į Klaipėdos gatvę ir taip labiau matomas atvažiuojantiems gyventojams. Taip pat, jo nuomone, ir autobusų laukimo salė galėtų būti orientuota į pagrindinę miesto gatvę.

„Laukimo salė numatyta ne į gatvės pusę, nes keleiviai žiūri į autobusą, kada jis atvažiuoja ir išvažiuoja. Ir kitos autobusų stotys taip projektuojamos. Į gatvės pusę numatėme meninį akcentą – žmogų, kuris būtų apšviestas“, – informavo D. Zubavičienė.

Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas Gytis Kasperavičius pritarė pastabai dėl užrašo vietos, esą reikėtų svarstyti, ar jis neturėtų būti pasuktas kitaip.

N. Petruokienė taip pateikė siūlymą, kad numatytoje žaliojoje zonoje galėtų būti pasodinti augalai, krūmai, kurie padėtų bent kiek sulaikyti taršą. Į šias pastabas projektuotojai žadėjo atsižvelgti.

Įteikė nepatenkintų gyventojų prašymą

Gyventoja N. Petruokienė Administracijos direktoriui A. Bogdanovui įteikė gyventojų prašymą su parašais, kuriame išdėstė argumentus, kodėl pastato projektuojama vieta nėra tinkama.

„Džiaugiamės turėdami galimybę netolimoje ateityje pamatyti naują stoties pastatą, bet kategoriškai nesutinkame su naujosios autobusų stoties vieta, galvojame, kad pastatas yra per didelis, per daug bilietų kasų. Taip pat parkavimo problema yra pagrindinė, bus ir nesaugu, nes eismas yra labai intensyvus. Taip pat domina, kas bus senosios stoties vietoje?, – poziciją dėstė aktyvi gargždiškė. – Šalia yra žydų holokausto atminimo vieta, kur lankytojai atvažiavę statys automobilius? Į butus beldžiasi būsimi kandidatai į Tarybą ir Seimą, bet kai ateina į valdžią, gyventojų balsas nelabai girdimas.“

Projektinius pasiūlymus rasite ČIA.