Uostamiesčio senamiestyje iškilo sala, sukurta iš šiukšlių, kurias pajūrio miškuose surinko patys klaipėdiečiai. Šio meninio projekto tikslas yra atkreipti dėmesį į taršos pasekmes ir kurti teigiamus pokyčius, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Tarša yra kaip velnias, lendanti į mūsų gyvenimą įvairiais pavidalais. Ji gundo mus atsiduoti neatsakingo vartojimo tariamiems malonumams, o vėliau priverčia gyventi košmare su plastiko atliekų salomis vandenyne ir suodinu oru mieste. Būtent tokiu šiandien mes kvėpuojame Klaipėdoje“, – sako instaliacijos autorius, architektas Marius Ščerbinskas.

Meninės instaliacijos „Sala“ aukštis žymi dėl klimato kaitos numatomą vandens lygio kilimą konkrečioje vietoje, tai yra Klaipėdos senamiesčio kiemelyje greta KKKC. Instaliacijoje pateikiama informacija apie būsimus Kuršių marių ir Baltijos jūros krantų poslinkius. Joje galima pamatyti, kaip dėl iškastinio kuro deginimo spartėjanti klimato kaita siaurins Kuršių neriją, mažins Klaipėdos plotą ir galų gale užlies Nemuno deltą su visa Šilute.

Meno projektas „Sala“ simboliškai pradeda KKKC 15-os metų jubiliejinių renginių programą ir iliustruoja senamiesčio Meno kvartalo tarpinstitucinį bendradarbiavimą. Iš šiukšlių sukurtoje saloje žaliuojantys augalai yra tarsi ateities sodo interpretacija. Instaliacijos forma, atkartojanti lietuviškuosius šiaudinius sodus, atspindi aplink esančių kultūros institucijų ir erdvių visumą.

„Salos“, kuri bus eksponuojama iki spalio 15 d., lankytojai kviečiami tapti meno projekto dalyviais – atnešti augalų ir padėti instaliacijai tapti žalesnei. Vėliau gėlės vazonuose ir kiti atneštieji augalai apsigyvens įvairiose Klaipėdos kultūrinėse erdvėse. Dalis augalų keliaus į kūrybinių dirbtuvių ir pramogų erdvę „Tema“. Tokiu būdu „Salos“ kūrėjai atsiliepia į čia veikiančio baro „Herkus Kantas“ kvietimą padėti atgaivinti iki šiol apleistas buvusias Šiaurinio rago teritorijas pakeliui link senosios perkėlos.

„Kieta dalelė“ yra taršos mažinimo iniciatyva, kurią kartu su partneriais – Klaipėdos universitetu ir Klaipėdos judėjimu už ekologiją ir demokratiją (KIDE) – pradėjo uostamiestyje gaminami elektriniai autobusai „Dancer“. Šiukšles, iš kurių sukonstruota instaliacija „Sala“, padėjo surinkti banglenčių klubas „SurfCamp“. Banglentininkai šiam meniniam projektui surengė šiukšlių rinkimo akciją „Kieta surf pamoka“, su kuria galima susipažinti čia.

Liepos 21 d., antradienį, 18.00 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemelyje (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) – meno projekto „Sala“ pristatymas. Lankytojai kviečiami atnešti augalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)