Anot Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro (KTKIC) atstovų, naujas ekskursijų ciklas „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“ skirtas pažvengti į miestą kitu kampu ir pasivaikščioti po šimtmečius kitusią istoriją iki pat buvusių miesto vartų.

„Norėjome, kad žmonės pasivaikščiotų po miestą truputėlį plačiau, kad susipažintų su miestu truputį kitaip, nes kiekviena Klaipėdos gatvė turi savo istoriją, turi pastatus, kurių kiekvieną dieną praeidami pro šalį net nepastebime, bet juose yra ypatingos istorijos, juose gyveno ypatingi žmonės ir mes norime apie tai papasakoti. Tai dešimties ciklų ekskursija“, – sako VšĮ KTKIC direktorė Romena Savickienė.

„Pirminiame etape vyks po dešimt Klaipėdos miestų gatvių, bet jau galvojame apie tęsinį. Manau, dar šiemet teks pratęsti, nes tikrai Klaipėdoje yra ką pažiūrėti. Kiekviena gatvė turi savo veidą, kiekvienoje gatvėje galima atrasti ar paragauti kažko ypatingo, tad planuojamas ir tęsinys. Karantinas privertė galvoti kitaip, matome, kad dabar aktyvėja vietinis turizmas, o senamiestį jau visi žino, tad dabar reikėtų rasti kitokį. Man pačiai daug naujo buvo, nors aš gimusi ir augusi Klaipėdoje, bet man buvo tikrai daug naujo, nes gidai ruošiasi pasakoti ne tik apie pastatų istoriją, bet ir apie juose gyvenusius žmones“, – sako Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadybininkė Jurgita Neniškienė.

R. Savickienė sako, kad anksčiau turistų pamėgtos ekskursijos taip pat lieka, tad „Paragauk Klaipėdą“ arba „Mažieji Klaipėdos stebuklai“ tai pat laukia atradimus mėgstančių žmonių.

Pirmoji ekskursija skirta Herkaus Manto gatvei, kurioje gidė Aušra Užemeckienė atskleidžia, kur viliojo šviežių bandelių kvapas ir buriavosi jų kaulyti vaikai. O po karo, kai į be šeimininkų likusius butus persikelti ketino nauji gyventojai, aptiko nesvetingą raštelį.

„Po karo viename butų ketino apsigyventi dvi architektės lenkės. Sako, kad tame bute buvo rastas šeimininko raštelis, kuriame teigiama, kad „išvykau į Rytų Prūsiją, greitai grįšiu, prašome nieko neliesti“.

Gidė nuves ir iki prabangaus buvusio medienos pirklio namo, kuriame lankėsi ir prancūzų generolas Dominyko Odry, ir Kretingoje gyvenęs grafas Tiškevičius. Jau anuomet pastatas traukė akį išskirtiniu dizainu, o dabar čia įsikūrusi Ievos Simonaitytės vardo biblioteka. Kaip manote, ar pati žymiausia Klaipėdos krašto gyvenimo vaizduotoja dažnai užsukdavo į šį pastatą?

Gido pasakojimus lydi ir Pantomimos teatro „A“ aktoriai, kurie jums praneš naujausias Memelio miesto spaudos skelbiamas žinias, o žavios aukštuomenės merginos nerūpestingai mėgausis pasivaikščiojimu ir, be abejo, aprodys madingiausius savo apdarus.

Netoliese – jau sovietmečiu pastatyta Herkaus Manto skulptūra, taip pat turinti išskirtinę istoriją, kurios paslapties šydas nukris vaikščiojant kartu su gide.

Pirmoji ekskursija įvyks jau birželio 19 d. Herkaus Manto gatve su gide nukeliausite iki pat miesto ribą žymėjusių vartų, o vėliau lauks pasakojimai apie Puodžių, Liepų, Stasio Šimkaus, Danės, Sinagogų, Salomėjos Nėries, Žvejų, Bangų ir Naujojo uosto gatves.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)