Apie tai pirmadienį buvo diskutuojama Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje. Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio, minties statyti tiltą visiškai atsisakyta nebus.

„Rangovas darbą bando daryti, bet jis tiltą turi atiduoti su projekto statybos leidimu. Kilus gyventojų nepasitenkinimui, rangovas turėjo pateikti ataskaitą dėl poveikio aplinkai vertinimo. Atliekant darbus susidurta su pozicija, kad 4 juostų tilto statinys nebus suderintas, nes gadina senamiesčio infrastruktūrą„, - sakė G. Neniškis.

Pasak jo, Visuomenės sveikatos centras išreiškė poziciją, kad tokio tilto atsiradimas kelia grėsmę ir dėl galimo triukšmo.

„Savivaldybė siūlo sutartį nutraukti šalių susitarimu - tiesiog susiprojektuoti tokį sprendinį, kuris būtų priimtinas visoms derinančioms institucijoms ir pagal mūsų finansinius pajėgumus. Reikia suprojektuoti jungtį nuo pradžios iki pabaigos. Bet tai tikrai bus negreitai. Projektas brangus ir jam reikėtų ieškoti paramos. Už tilto projektavimą sumokėta olandų konsultantams, darbas atliktas. Ieškosime visas puses tenkinančio sprendimo“, - teigė G. Neniškis.

Klaipėdos savivaldybė jau informavo rangovą apie planuojamą sutarties nutraukimą. Projektavimo kaina - 753 tūkst. eurų. Savivaldybė už paslaugas jau sumokėjo 451 tūkst. eurų. Liko neparengta Poveikio aplinkai vertinimo ataskaita, neatlikta bendroji ekspertizė ir neišimtas statybą leidžiantis dokumentas.

Ir nors jau pasigirdo kalbų, kad kone milijonas eurų bus išmesta į balą, Tarybos narys Vidmantas Dambrauskas tokį Klaipėdos savivaldybės žingsnį sveikino. Jo manymu, prioritetą reikėtų skirti kitiems, realesniems objektams įgyvendinti.

„Noriu padėkoti už drąsą. Kiekvienam blaiviai mąstančiam žmogui buvo viskas aišku. 4 juostų tiltas... Taip, prarasime kažkiek pinigų, bet kam jis. Daug klaidų vyksta, kai su bendruomene aptariami jau padaryti projektai. Su bendruomene apie tai reikėtų diskutuoti dar prieš parengiant projektą„, - savo nuomonę išsakė V. Dambrauskas.

Apie galimą Bastionų tilto atsiradimą buvo kalbama ne vienerius metus. Netgi buvo kuriama vizija, kad naujo tilto atsiradimas galėtų dar labiau sumažinti ar net panaikinti transporto srautą pačiame senamiestyje.

Tačiau Bastionų tilto projektavimo metu atlikus geologinius tyrimus buvo rasti labai silpni gruntai, tad tai kur kas padidino projekto skaičiuojamąją kainą. Dėl to Savivaldybė priėmė sprendimą svarstyti mažesnio ir pigesnio tilto statybą - dviejų eismo juostų arba pėstiesiems.

Savivaldybė svarstė galimybę atlikti sutarties keitimą. Tačiau, G. Neniškio teigimu, Viešųjų pirkimų įstatymas nenumato galimybės po pirkimo, vertinto pagal ekonominio naudingumo kriterijus, pakeisti balais vertintas pasiūlymo dalis. Dėl šios priežasties sutarties keitimas gali būti traktuojamas kaip pažeidimas.

Beje, užsitęsus sutarties vykdymui dėl poveikio aplinkai vertinimo procedūrų prarasta galimybė gauti Europos Sąjungos finansavimą, o Savivaldybės biudžete lėšos projekto rangos darbams nenumatytos.

Dėl to nuspręsta, kad reikia nutraukti sutartį ir planuoti naują viešąjį pirkimą mažesnio tilto projektavimo paslaugoms. Vykdant naują pirkimą turėtų būti organizuojamas ir architektūrinis konkursas.