Vienas šios idėjos iniciatorių Rimantas Tamušauskas tokį Seimo balsavimą vadina teisiniu nihilizmu.

„Jie nori prijungimą svarstyti pagal naują tvarką, bet įstatymas negalioja atgaline tvarka. Tai vadinasi teisinis nihilizmas, Seimas nesilaiko įstatymo“, – BNS sakė Slengių prijungimo prie Klaipėdos miesto Iniciatyvinės grupės narys.

Šią savaitę Seimas nepritarė Vyriausybės teiktam Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono savivaldybių teritorijų ribų keitimo įstatymo projektui. Už jį balsavo trys Seimo nariai, prieš buvo 15, susilaikė 36. Nutarta projektą grąžinti tobulinti.

Parlamentarai neslėpė, kad keisti savivaldybių ribas bijo dėl anksčiau Kauno miesto pareikštų norų prisijungti didelę dalį Kauno rajono.

„Ar toks sa­vi­val­dy­bių ri­bų per­brai­žy­mas ne­taps pre­ce­den­tu, ku­riuo ban­do ir ga­li ma­ni­pu­liuo­ti did­mies­čių va­do­vai? Juk vis daž­niau gir­di­me apie ban­dy­mą gvieš­tis ra­jo­no te­ri­to­ri­jos“, – sakė „valstietis“ Stasys Tumėnas.

Anot jo, Klaipėdos rajono Sendvario seniūnijai, kuriai priklauso ir Slengiai, priklauso mažiausiai penki kaimai, todėl turėtų būti išgirsta ir jų nuomonė.

Socialdemokras Julius Sabatauskas stebėjosi, kad apklausoje dėl kaimo prijungimo prie miesto, nedalyvavo nė trečdalis gyventojų.

„Tie­są sa­kant, ke­lia nuo­sta­bą, kad po to, kai mes ru­de­nį pri­ėmė­me įsta­ty­mą, pa­tai­sė­me įsta­ty­mą, ku­riuo nu­sta­to­ma tvar­ka, kur vis dėl­to rei­kia dau­gu­mos gy­ven­to­jų da­ly­va­vi­mo ap­klau­so­se ir dau­giau kaip pu­sės jų pri­ta­ri­mo, tik 26 proc. da­ly­va­vo šioje ap­klau­so­je. Jei­gu iš tikrųjų tos gy­ven­vie­tės gy­ven­to­jai ini­ci­ja­vo tą pri­si­jun­gi­mą, tai ko­dėl tik tiek jų da­ly­va­vo ap­klau­so­je?“ – sakė jis.

„Ar mums ne­rei­kė­tų vis dėl­to va­do­vau­tis tuo ru­de­nį pa­tai­sy­tu įsta­ty­mu ir su­reng­ti tik­rai rep­re­zen­ta­ty­vią ap­klau­są, nuo­mo­nę, pa­ga­liau at­lik­ti stu­di­ją, kiek tai pa­veiks, pa­keis ra­jo­no ir mies­to (padėtį – BNS)… Tiks­liau, ra­jo­no, nes ra­jo­nas ne­ten­ka gy­ven­vie­tės, ku­rio­je gy­ve­na žmo­nės, tu­rin­tys pa­ja­mų, jų pa­ja­mų mo­kes­tis ati­ten­ka ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei, dėl to ji tam tik­ra pras­me nu­ken­tės“, – kalbėjo J. Sabatauskas.

Kauno miestui pareiškus norą prisijungti dalį rajono teritorijos sugriežtino sąlygas savivaldybių teritorijų riboms keisti.

Projektą dėl Slengių pristačiusi vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė atkreipė dėmesį, kad šio kaimo gyventojai dar 2018 metų bir­že­lį pa­tei­kė pa­siū­ly­mą Vy­riau­sy­bei pri­skir­ti jų teritoriją Klai­pė­dos mies­to sa­vi­val­dy­bei. Tuomet galiojo kiti reikalavimai šiai procedūrai.

„Pa­gal bu­vu­sias įsta­ty­mo nuo­sta­tas ne­bu­vo pa­sa­ky­ta, kiek gy­ven­to­jų tu­ri pa­si­sa­ky­ti „taip“ ar­ba „ne“. Tie­siog at­lik­ta gy­ven­to­jų ap­klau­sa“, – tvirtino ministrė.

Jos duomenimis, apklausoje dėl Slengių prijungimo prie Klaipėdos dalyvavo 26,8 proc. gy­ven­to­jų, tai yra 226, teisę balsuoti turėjo 843 asmenys. Už buvo 131.

Pasak ministrės, Klaipėdos rajono savivaldybė, gretimų kaimų bendruomenės nepritarė Slengių norui tapti miesto dalimi.

„Slen­giuo­se yra dau­gia­funk­cis cen­tras, kur ug­do­mi iki­mo­kyk­li­nio, prieš­mo­kyk­li­nio, pra­di­nio ug­dy­mo vai­kai, ir ne tik Slen­gių, bet ir aplinkinių kai­mų, tai yra ir Klai­pė­dos ra­jo­no gy­ven­to­jų vai­kai. Slen­gių da­lies kai­mui pra­dė­jus pri­klau­sy­ti Klai­pė­dos mies­to se­niū­ni­jai, visas iki­mo­kyk­li­nis ug­dy­mas, prieš­mo­kyk­li­nis ug­dy­mas tap­tų Klai­pė­dos mies­to sa­va­ran­kiš­ka funk­ci­ja, ir jau pir­mu­mo tei­sės Klai­pė­dos ra­jo­no gy­ven­to­jai ne­tu­rė­tų“, – sakė R. Tamašunienė.

Anot jos, tarp ben­druo­me­nių vy­ko dis­ku­si­ja ir dėl ga­li­my­bės pri­ei­ti prie tven­ki­nio.

Tuo metu vienas iš Slengių prijungimo prie Klaipėdos miesto iniciatorių R. Tamušauskas BNS sakė, kad daugelio vietos gyventojų gyvenimas susijęs būtent su Klaipėdos miesto, o ne su rajonu.

„Mes mokame mokesčius rajone ir negalime prisidėti prie miesto gerovės, nors mūsų gyvenimas susijęs su miestu“, – teigė jis.

„Dabar koronavirusas. Medikams, kurie turi eiti į darbą ir kažkur palikti vaiką, pasiūlė vaiką vežti į Gargždus už 20 kilometrų, nors medikai dirba Klaipėdoje“, – apie nepatogumus pasakojo R. Tamušauskas.

Jo teigimu, gyventojai nepatogumų patiria ir dėl vaikų darželių, gatvių asfaltavimo, susisiekimo su Klaipėda.

„Valdininkai saugo savo interesus, žmonių nuomonė niekam neįdomi“, – balsavimą Seime apibendrino Slengių gyventojas.

Slengiai nuo Klaipėdos miesto centro yra nutolę apie penkis kilometrus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)