„Vakarų ekspresas“ pristato Vilniaus Gedimino technikos universiteto absolventės Gabrielės Strazdaitės kurtą Baltijos jūros pažinimo centro projektą. Toks statinys, jos manymu, puikiai tiktų Olando Kepurėje.

Galbūt G. Strazdaitės sukurtos idėjos paskatins ir kitus kūrėjus ieškoti galimybių, kaip pajūrį padaryti dar patrauklesnį.

„Projektuojamo objekto paskirtis – Baltijos jūros pažinimo centras. Norima, kad pastatas skatintų Baltijos jūros pakrantės naudą visus metus, o ne tik vasaros periodu. Ši unikali vieta yra rečiau lankoma vasaros metu poilsiautojų dar ir todėl, kad skardis neturi jokios jungties su paplūdimiu.

Žiemos metu čia atsiveria puikūs vaizdai, tačiau matymo laukas yra labai ribotas ir atšiaurios žiemos neleidžia mėgautis vaizdais ilgą laiką.

Gabrielės Strazdaitės vizualizacija

Taip pat visa pakrantė neturi edukacinės sistemos, kur būtų teikiama informacija apie tai, ką galima sutikti šiose apylinkėse, pavyzdžiui, sunku rasti nuorodas apie Placės ežerą, kuris yra 200 m nutolęs nuo Baltijos jūros“, – kodėl kilo mintis sukurti naujo galimo statinio pajūryje idėją, paaiškina G. Strazdaitė.

Pasak jos, pastatas galėtų būti projektuojamas ne kaip vertikali, bet kaip horizontali dominantė – tarsi vientisas tūris, sujungtas su krantu.

„Pastatas projektuojamas kaip tako pratęsimas į Baltijos jūrą.

Siūloma sutvarkyti miško taką ir jį paversti tiltu jau nuo pat miško glūdumos, kad stebėtojas jaustų trauką jūros link.

Gabrielės Strazdaitės vizualizacija

Medinė terasa gali būti išnaudojama kaip rekreacinė poilsio zona, renginių erdvė, edukacinė zona ar kitai veiklai patogi erdvė. Takai, vedantys pro pastatą galinio liepto link, turėtų būti ne itin platūs tam, kad nemažą atstumą virš vandens einantis žmogus galėtų jaustis saugus, bet kartu ir stebėti vandenį“, – paaiškina G. Strazdaitė.

Ji svarsto, kad tokiame objekte galėtų būti įrengtos ekspozicinės erdvės, kuriose pateikiama informacija apie gyvūniją, augaliją, gintarą, žuvis ir visa kita, su Baltijos jūra susijusi informacija.

Taip pat lankytojams nurodomi galimi maršrutai, lankytojai galėtų būti supažindinami su gamtiniais, paveldo, kultūriniais objektais. Tokiame pastate galėtų veikti ir kavinė.

„Aplink esantys miškai yra gamtinė vertybė, todėl tokio pastato atsiradimas niekaip nedarytų įtakos šiai teritorijai“, – tikina projekto rengėja.