S. Šimkaus gatvėje Klaipėdoje esančiame „Viktorijos“ viešbučio pastate surengtoje spaudos konferencijoje renginio organizatoriai sudėliojo pagrindinius akcentus, kas laukia šviesų festivalio lankytojų.

Pažinti Siriją

Šis pastatas pasirinktas neatsitiktinai. Būtent jame renginio dalyviai galės prisiliesti prie kitataučių kultūros.

„Dėkojame, kad mūsų idėja buvo priimta ir mes prisijungėme prie šio renginio. LCC universitetas yra tarptautinis. Jame studija studentai iš 53 skirtingų šalių. Taigi, mes norime, kad šiame šviesų festivalyje apšviestume visuomenę apie kitą kultūrą. Šiemet mes norime pristatyti vieną šalį, iš kurios atvyksta ir Klaipėdoje studijuoja studentai“, - kalbėjo LCC rinkodaros vadovė Aistė Motiekaitienė.

Ji teigė, kad „Viktorijos“ viešbutyje bus pristatyta vaizdo projekcija „Pažinti Siriją“.

„Sirijos kontekstas Lietuvoje geriau žinomas per karą. Yra ir įvairių atsiliepimų apie pabėgėlius, kai kurie jų neigiami. Tai yra dėl neišprusimo. Taigi, mūsų misija pristatyti Siriją per jos žmones, istoriją, ir visa tai priartinti tiek klaipėdiečiams, tiek svečiams“, - dėstė A. Motiekaitienė.

Atgyja paveikslai

Šiemt šviesų festivalyje iš viso bus pristatyta per 30 projektų ir dar 7 laikinieji projektai - parodos, akcijos, spektakliai.

Šiemetinis festivalis skelbia naują temą - „Atgyja paveikslai“.

„Šių metų festivalį dedikuojame tiek Lietuvos, tiek pasaulio dailės kūrėjams ir garsiausiems vardams. Labai džiaugiamės, kad vienas pagrindinių projektų, į kurį įsitraukė Lietuvos dailės muziejus ir Prano Domšaičio galerija, yra „Atgyja Prano Domšaičio paveikslai“.

Juos galėsite pamatyti net 6 senamiesčio vietose klajodami specialiu maršrutu“, - pasakojo viena iš renginio organizatorių Giedrė Giedraitytė.

Garsiausių menininkų kūryba

„Pristatysime ir Mikalojaus Konstantino Čiurliono dailės pagrindu sukurtą vizualų animacinį projektą, kuris vadinasi „Angelų takais“. Jį sukūrė Kristina Buožytė ir Vitalijus Žukas. Tai yra specialius VR akinius naudojant patiriamas emocinis išgyvenimas, kai 20 minučių galima nusikelti į Čiurlionio paveikslus. Išties, man pačiai teko jau šitą patirti. Labai rekomenduoju - būti paveikslų viduje yra unikali patirtis“, - įspūdžiais dalijosi G. Giedraitytė.

Ji pasakojo, kad šviesų festivalyje lankytojai galės išvysti ir ekscentriško ispanų dailininko Salvadoro Dali paveikslų vizualizacijas.

„Taip pat pakviesime ant miesto rotušės pamatyti Europos šedevrus“, - kalbėjo G. Giedraitytė.

O senamiesčio Turgaus gatvėje bus pristatyta įspūdinga lietuvių kūrėjų šviesų instaliaciją „Metų laikai“.

Vykstant Šviesų festivaliui miesto viešasis transportas bus nemokamas.

„Žmonių srautai išties yra labai dideli. Vykstant į šventę asmeniniais automobiliais išties kyla labai daug iššūkių. Kadangi, viešojo transporto sistema funkcionuoja vis geriau, siūlome ją išmėginti“, - sakė G. Neniškis.

Jis teigė, kad kaip ir kasmet, šiais metais tikimasi gausaus žmonių srauto į Klaipėdą, tad miestas tam ruošiasi. „Tikimės, kad mes ir specialiosios tarnybos, kurios tuo metu dirba gausesnėmis pajėgomis, puikiai susitvarkys“, - vylėsi G. Neniškis.

Šviesos nušvis ne tik Klaipėdoje

G. Giedraitytė. aiškino, kad paveikslus bus galima išvysti ne tik Klaipėdoje, bet ir Kretingoje, Neringoje, taip pat įspūdingų reginių bus ir Kretingalėje.

„Džiugu, kad šiais metais festivalis išties labai klaipėdietiškas. Anksčiau festivalis sulaukdavo kritikos, kad per daug lėšų, neaišku už ką skiriama užsienio kūrėjams. Bet šiais metais mes galėsime pamatyti ir įvertinti menininkus iš Lietuvos ir Klaipėdos. Be to, labai smagu, kad prisijungė ir kiti miestai“, - džiaugėsi Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Audronė Balnionienė sakė besidžiaugianti, kad rajonas atveria horizontus Šviesų festivaliui.

„Tai yra bendruomeniškas projektas. Šviestų kelias eis iš Kretingos pro Kretingalę, kuri yra viena iš Klaipėdos rajono seniūnijų. Jis keliaus Klaipėdos link. Be to, bendruomenėje bus įrengtas nepaprastas inkilų medis, kuriame atsiras šviečiantys paukščiai, ant suolų sėdintys žmonės, lakstantys šuniukai“, - ko galima tikėtis šviesų kelyje, pasakojo A. Balnionienė.

„Tikra tiesa, kad Kretingalė turi neatvertų lobių. Dabar prasidėjo bažnyčios rekonstrukcija. Ne visi žino ir apie parką, kuris pasislėpęs tarp pastatų už gatvių. Gal mes ir nesame tam pasiruošę šiuo metu, aš labai tikiuosi, kad visos šios erdvės Šviesų festivalyje kada nors atras šias vietas. Be to, mes džiaugiamės bendruomenėmis, kurios mus sutiko už Klaipėdos“, - pasakojo „Klaipėdos švenčių“ direktorius Romandas Žiubrys.

Dalis paveikslų taip pat atgis ir Kretingoje. Švenčiausios Širdies Pranciškonių misionierių vienuolijos sesuo Danutė pasakojo, kad pranciškonai Kretingoje įsikūrę jau 30 metų.

„Ta proga Asyžius trumpam persikelia į Kretingos šventorių. Asyžiaus aukštutinės bazilikos freskos, persikėlusios į Kretingą, nušvis“, - šypsojosi ji.

Tuo metu Neringos vicemeras Narūnas Lendraitis pasakojo, kad Šviesų festivalio lankytojus nustebinti ketina ir Neringa.

„Festivalis švenčia jau 6-erių metų sukaktį. Puikiai prisimenu jo užgimimą, drąsius eksperimentus. Džiugu, kad festivalis kirto Klaipėdos ribas. Jame dalyvauja ir regionas. Praėjusiais metais nusprendėme paeksperimentuoti ir mes. Nušvito Raganų kalnas, kuris yra vienas labiausiai turistų lankomų objektų“, - sakė jis.

Juodkrantės bendruomenė kartu su Vilniaus dailės akademijos studentais praėjusiais metais nušvietė 12 skulptūrų. „Ir jau praėjusiais metais aiškiai pasakėme, kad turime ambiciją 2021 metais, kai Neringa bus Lietuvos kultūros sostinę, nušviesti visą Raganų kalną. Šiais metais mes jau esame pakeliui - nušviesime apie 20 skulptūrų„, - kalbėjo N. Lendraitis.

Tiesa, nors praėjusiais metais Šviesų festivalio metu keltis per Kuršių marias keltu lankytojai galėjo nemokamai, šiais metais tokios minties buvo atsisakyta.

„Tačiau vis tiek mielai kviečiame atvažiuoti į Juodkrantę“, - sakė N. Lendraitis.

Praėjusių metų šviesų festivalio akimirkos: